HDP kayyumlarla ilgili stratejisini yarın duyuracak

Kazandığı belediyeleri kayyum atamalarıyla bir bir elinden alınan HDP, tavrını belirlemek için toplantılarını sürdürüyor. Yarın Ankara’da bir araya gelecek HDP’liler, toplantıda alınacak karar ve stratejiyi kamuoyu ile paylaşacak

HDP yarın stratejisini yarın deklare ediyor / Fotoğraf: Reuters

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde 69 belediye kazandı. 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleriyle başlayan kayyum atamaları peyderpey devam etti.

En son Mardin'in Mazıdağı, Savur ve Derik ilçeleri ile Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine kayyum atanmasıyla sayı 24’e çıktı. HDP’nin elindeki belediye sayısı 45’e düştü.

 

HDP
HDP, Meclis ve belediyelerden çekilmeyi tartışıyor / Fotoğraf: Reuters

 

24 belediyeyi kaybeden HDP, bir haftadır Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve belediyelerden çekilmeyi tartışıyor.

Belediye meclisi ve il genel meclis üyelerinin istifa önerisini ilk kez eski Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık dile getirdi.

Sakık’ı Avukat Eren Keskin takip etti. Keskin, “HDP’nin belediyelerden istifa etmesi yetmez Meclis’ten de çekilmeli” dedi.

Keskin’in ardından eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Avukatı Mahsuni Karaman, ‘Fiilen tasfiye edilen/edilmek istenen bir HDP var. HDP’nin elinde ise toplu istifa ederek ara seçim ile hodri meydan deme imkanı var’ çıkışı geldi.

 

HDP'li belediyelere kayyum atamaları devam ediyor
HDP'li belediyelere kayyum atamaları devam ediyor / Fotoğraf: AA

 

Hem eski parti yöneticileri hem de değişik kesimlerden gelen istifa ve çekilme çağrıları HDP Genel Merkezi’ni harekete geçirdi.

HDP karşı 2016’da başlatılan ve 31 Mart’tan sonra da devam eden kayyum atamasına ilişkin tutumunu belirlemek için yetkili kurullarıyla başlattığı istişare ve değerlendirme toplantıları devam ediyor.

Independent Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, toplantının gündeminde kayyum atamalarının yanı sıra bir süredir devam eden çekilme ve istifa tartışmaları da var.

Toplantıda söz konusu çekilme önerisine en fazla Güneydoğu Anadolu ağırlıklı HDP tabanının destek verdiği gündeme geldi. 

Kaynağın aktardığına göre, devam eden toplantılarda kayyum atamalarının devam etmesi halinde iki aya kalmaz tüm belediyelerin kaybedileceği de tartışıldı.

 

Mardin Belediyesi
HDP'li, belediyelere kayyum ataması devam ediyor / Fotoğraf: AA

 

Ancak, HDP’nin TBMM'den çekilmesi bir yana fikrinin gündeme gelmesine bile karşı olanlar çoğunlukta. 

Ama belediye meclisleri için bu tespiti yapmak güç. 

Independent Türkçe'ye konuşan HDP çevresinden bir kaynak, belediyelerden çekilme konusunun farklı olduğunu söyledi. 

Kaynağa göre, geçmiş dönem yöneticilik, belediye başkanlığı ve milletvekilliği yapanların büyük kısmının belediyelerden çekilmeye destek veriyor ama bunu dillendiremiyor.

Çekilmenin ciddi ciddi tartışıldığı HDP’de kaynağa göre bir sürpriz yaşanmaz.

Genel fikir demokrasi mücadelesinin sonuna kadar devam ettirilmesi yönünde.

Yarın Ankara’da milletvekilleri, belediye başkanları, PM üyeleri ve partinin bütün bileşenleri ile bir araya gelecek olan HDP, son gelişmelerin ışığında yeni bir kayyum raporu ile bundan sonra izleyeceği tutumu ve beklentilerini yansıtacak bir deklarasyon açıklayacak.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU