Brezilya yerlilerinin 15 yıllık mücadelesi zaferle sonuçlandı: Lüks otel inşaatı planı iptal edildi

Brezilya yerlilerinin 15 yıldır devam eden bölgelerini koruma çabası sonucu Portekizli otel grubu 500 odalı lüks otel inşaatı projesini iptal etti

Pataxo ve Tupinamba kabilesinden yerliler bu yılın ekim ayında bölgeyi korumak için eylem düzenlemişti (Reuters)

Brezilya yerlilerinin 15 yıldır sürdürdüğü besin toplamak için kullandıkları bölgeyi koruma çabası zaferle sonuçlandı. Pazartesi günü kamu baskısının artmasıyla Portekizli otel grubu Vila Gale, Brezilya’nın Bahiya sahil şeridine inşa edilecek 500 odalı lüks otel inşaatını iptal ettiğini duyurdu. 

Yaklaşık 4 bin 700 kişilik Tupinamba de Olivença kabilesi 2003’den bu yana bölgenin koruma altına alınması için mücadele ediyordu. Brezilya hükümetinin yerli haklarla ilgili çalışan vakfı FUNAI, 2009’da bu talebi kabul etmişti ve Brezilya’nın en yüksek ikinci mahkemesi oybirliğiyle 2016’da Tupinamba lehine oy kullanmıştı. 

Ancak bölgenin resmi olarak koruma altına alınabilmesi için hala Adalet Bakanlığı’nın ve devlet başkanının nihai onayına ihtiyaç duyuluyor. Kabilenin pek çok kez talepte bulunmasına rağmen 2016’ya kadar herhangi bir gelişme kaydedilmedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brezilya Ulusal İnsan Hakları Konseyi geçen hafta Bolsonaro hükümetinin, Tupinamba bölgesinin nihai sınırlarına dair hızlı hareket etmesi yönünde çağrıda bulundu. Bahsi geçen bölge, her yıl milyonlarca turisti çeken Güney Bahiya’da yer alıyor. 

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro konuya dair henüz kararını vermiş değil fakat daha önce birçok kez yerli topluluklar için daha fazla bölgenin ayrılmasına ilişkin onay vermeyeceğini belirtmişti. 

Portekizli otel grubu Vila Gale’se yaptığı açıklamada yerli bir iş adamının 2018’de bölgeyi kendisine önerdiğini belirtmişti. Hükümet görevlilerinin onayladığının aktarıldığı otel projesinin 2021’de açılması planlanıyordu. 

Brezilyalı turizm şirketi Embratur’un hükümetten bölgenin yerli bölgesi ilan edilmemesine yönelik talepte bulunduğu belgenin The Intercept’te yayımlanmasının ardından şirket üzerindeki kamu baskısı artmıştı. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU