NASA, Neptün'ün uydularının çarpışmadan kaçınmak için birbiriyle "dans ettiğini" söylüyor

Bilim insanları "Gezegenlerin, uyduların ve asteroitlerin izleyebileceği birçok farklı 'dans' biçimi var ama böylesi daha önce görülmemişti" diyor

Güneş Sistemi'nin 8. gezegeni olan Neptün, Güneş'e en uzak gezegen konumunda. (NASA)

NASA'ya göre Neptün'ün uyduları bilim insanlarının daha önce hiç görmediği bir "dans" içerisinde kenetlendi.

Bilim insanları, iki küçük dünyanın birbirlerine çarpmamak amacıyla gezegen etrafındaki yörüngelerini izlerken aşağı yukarı hareket ettiğini söylüyor.

Araştırmacılar Naiad ve Thalassa uyduları arasında süregiden harekete "kaçınma dansı" adını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki uydu birbirine sadece bin 850 kilometre uzaklıkta, çok benzer yörüngeleri takip ediyor. Ama dans iki uydunun birbirine yaklaşmamasını sağlıyor çünkü Naiad, kendisinden yavaş hareket eden Thalassa'nın etrafından her geçisinde aşağı yukarı hareket ederek aralarındaki mesafeyi üç bin 500 km'ye çıkarıyor.

Thalassa'nın üstünde oturuyor olsaydınız Naiad'ın hareketleri epey tuhaf bir zikzak dansı olarak görünürdü. Uydu önce iki kere yukarıdan, sonra iki kere aşağıdan geçer ve bu böyle sonsuza dek devam ederdi.

Bu hareketler hızlı gerçekleşiyor. Neptün'ün etrafını dolaşmak Naiad'ın 7, Thalassa'nınsa 7 buçuk saatini alıyor.

 

 

Bilim insanları bu örüntünün gezegenin yörüngelerini sabit tuttuğunu ve daha önce görülen hiçbir şeye benzemediğini söylüyor.

NASA'nın Pasadena, Kaliforniya'daki Jet İtki Laboratuvarı'ndan (Jet Propulsion Laboratory) Güneş Sistemi dinamikleri uzmanı ve geçen hafta yayımlanan makalenin baş yazarı Marina Brozović "Bu tarz tekrarlanan örüntülere rezonans diyoruz" dedi.

Gezegenlerin, uyduların ve asteroitlerin izleyebileceği birçok farklı 'dans' biçimi var ama böylesi daha önce görülmemişti.

Güneş Sistemi'nin uzak köşelerindeki gazdan oluşmuş devler o kadar büyük ve diğer gezegenlere o kadar uzak ki, onlar yerçekiminin başat kaynağı durumunda. Bu gezegenlerin hepsi, her biri birbirinden tuhaf hikayeye sahip onlarca uyduyu kendine çekmiş.

Bilim insanları keşfedilmeyi bekleyen başka uydularının da olabileceğini düşünse de Neptün'ün en az 14 uydusu var. Kimisi çok uzakta, mesela en uzaktaki uydusu Neso'nun gezegenin etrafında dönmesi 27 yıl sürüyor. Bazılarıysa çok daha yakın.

Naiad ve Thalassa bu daha samimi uydular arasında. İki dünyanın bu tuhaf rezonansı sistemin bozulmasından sonra yakaladığı düşünülüyor.

Brozović "Naiad'ın, Neptün'ün daha içteki uydularından biriyle yaşadığı daha önceki bir etkileşimin sonucunda eğik yörüngesine itildiğinden şüpheleniyoruz" dedi.

Sadece daha sonra, yörüngesel eğiminin kurulmasının ardından Naiad, Thalassa'yla görülmemiş rezonansına yerleşebildi.

 *İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/nasa-neptune-moon-dance-resonance-thalassa-naiad-a9208196.html 
 

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU