Balon balığı zehir mi ilaç mı; "Kanser ilacı yapımı için 5 bin tona kadar bir talep var"

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Kanada’nın kanser ilacı yapımı için Türkiye’den balon balığı talep ettiğini açıkladı

Fotoğraf: Twitter / @munirkaraloglu

Türkiye'de Akdeniz, Ege, Marmara bölgesinde görülen ve yosunlu bölgelerde yaşayan balon balığı tartışması, boyut atladı.

Etinin zehirli olması ve kendini tehlike altında görmesi halinde şişmesiyle dikkati çeken balon balığının kanser ilacı yapımında kullanılacağı belirtiliyor.

Kanser ilacı yapımına dair talebin Kanada’dan geldiği, en yetkili ağız tarafından açıklandı. Tarım ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, "Balon balığı için Kanada’da kanser ilacı yapımına dair talebi söz konusu. 5 bin tona kadar bir talep var. Balon balığı zehir saçmayacak balon balığı ilaç olacak diyoruz" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu da Pakdemirli’nin açıklamalarının doğru olduğunu belirtti ve ekledi:

Hem balıkçıya hem ülke ekonomisine katkısı olacaktır.

Türkiye kıyılarında balon balığının 10 yıl önce görülmeye başladığını belirten Gökoğlu, balığın hızla artışını devam ettirdiğini dile getirdi. Türkiye sularında balon balığının 7 türü olduğunu kaydeden Gökoğlu, zehri nedeniyle bu balığın tüketilmediğini riskli grupta yer aldığını da bildirdi.

Fotoğraf: İHA / Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu
Fotoğraf: İHA / Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu

 
"Balıkçılara zarar veriyor"

  Balon balığının hem bulunduğu yere hem de balıkçılara zarar verdiğini aktaran Gökoğlu, “Balıkçıların ağlarına, misinalarına zarar veriyor. Ağlardaki balıkları yiyordu. Balıkçıların büyük belası olmaya başladı. Ayrıca yaşadığı yerde diğer balık türlerini yok ediyor” dedi.

 

  Daha önce çeşitli seminerlerde balon balığından faydalanılması gerektiğini dile getirdiğini aktaran Gökoğlu, “Bu balık sularımıza girdi, artık ondan yararlanma yoluna gitmeliyiz. Balon balığını yok edemeyeceğimize göre faydalanmamız gerekir. Çünkü bu balığı doğal ortamında yok eden düşmanları çok az. Baskın tür haline gelmeye başladı. Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin açıklamalarını olumlu buluyorum. Gerçekleşirse çok iyi bir olay, balıkçılara ek bir gelir olacaktır. Bu canlı ekonomik olarak değerlendirilmiş olacak. Hem balıkçıya hem ülke ekonomisine katkısı olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Son dönemde balıkçıların korkulu rüyası haline gelen ve kedilerin de ölümüne neden olan balon balıklarının bir caretta caretta tarafından avlanması görüntüsü Antalya Valisi Münir Karaloğlu tarafından paylaşıldı.

Kızıldeniz orijinli olduğu belirtilen balon balıklarının Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz kıyılarına geldiği, balıkçıların ağ ve misinalarına zarar verdiği söyleniyor.

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU