Bolivya’da koka üreticileri geçici hükümete karşı yürüyüş düzenledi, polis biber gazıyla müdahale etti

Bolivya’da binlerce koka üreticisi, kendini geçici devlet başkanı ilan eden Jeanine Anez’e karşı pazartesi yürüyüş düzenledi

Dün Cochabamba vilayetinde gerçekleşen eylemde güvenlik güçleri ve koka üreticileri karşı karşıya geldi (Reuters)

Bolivya’da devrik Devlet Başkanı Evo Morales’i destekleyen binlerce koka üreticisi Sacaba kentinde, kendini geçici devlet başkanı ilan eden Jeanine Anez’in istifa etmesi talebiyle eylem düzenledi. Polis eylemcilerin Cochabamba vilayetine girmesini engellemek için protestoculara biber gazı sıktı.

Reuters’a konuşan bir tanık bazı çiftçilerin güvenlik güçlerinin üzerine taş fırlattığını ve en az 10 kişinin gözaltına alındığını aktardı. 

Evo Morales’in bir hafta önce seçimde usulsüzlük yapıldığı yönündeki iddiaların ardından istifa etmesi üzerine ülkedeki karışıklık giderek kötüleşiyor. 52 yaşındaki muhalif senatör Jeanine Anez, Morales’in ve yardımcısının ordunun “tavsiyesiyle” istifa etmesinin ardından devlet başkanlığı görevini üstlenmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cochabamba vilayetine bağlı Sacaba kenti, Morales’in kalelerinden biri olarak görülüyor. Reuters’ın aktardığına göre, Sacaba kentinde güvenlik güçleri ve darbeye karşı sokağa çıkan halk arasında gerçekleşen çatışmalarda insan hakları gözlemcileri 10 kişinin ölmesiyle orantısız güç kullanıldığını belirtmişti. 

Bolivya’da insan hakları konusunda çalışma yürüten resmi denetçi Defensoria del Pueblo’nun sorumlularından Nelson Cox, dolaştıkları hastanelerde yaralı güvenlik görevlilerinin bulunmadığını belirterek, “Böyle bir durumda bunun adını çatışma koyamayız” dedi. 

Uluslararası uzlaşı çağrılarının ardından Anez hükümeti de Sacaba’daki protestocuların bir kısmının silahlı olduğunu ve polis yetkililerinin yaralandığını belirtmişti. İnsan hakları gözlemcilerinin aktardığına göre, Morales’in istifasından bu yana 20 kişi hayatını kaybetti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU