Japonya’nın şişman samurayları... Nasıl sumo güreşçisi oluyorlar, nasıl besleniyorlar?

Japonya’da bir sosyal statü sembolü olan sumo güreşçileri çalışmalara en geç 15 yaşında başlıyor. Alt seviye sumo güreşçileri günde en az 4 bin, üst seviye güreşçiler ise 8 bin kalori almak zorunda

Sumo Güreşi, Japonya’da geleneksel âdet ve törelere dayanan bir güreş türü. Sumo "Zarar vermeden karşılıklı çarpışmak" demek. Japonca “sumafu” sözcüğünden geliyor. Sumafu'nun anlamı ise kendini savunmak. 

Japon tarihinin en önemli geleneksel güreş türü olan Sumo yalnızca Japonya’da değil dünyanın dört bir yanında insanların izlediği bir spor türü. Japonya’da 1600’lü yıllarda profesyonel olarak yapılmaya başlandığı tahmin edilen Sumo güreşi, kadim Japon kültürünün de yaşatıldığı bir spor türü.

Sumo güreşçisi olmak Japonya’da bir sosyal statünün de sembolü. Japon halkı güreşçilere derin bir saygı duyuyor.

 

 

Sumo güreşinde her şey geleneksel

Sumo güreşçilerinin renkli kuşaklarına "Mawashi" adı veriliyor. Güreşçilerin oicho denilen farklı saç şekilleri de Japon kültürünü yansıtıyor. Günümüzde de Sumo, geleneksel uygulamaların büyük çoğunluğunun hala muhafaza edildiği bir spor dalı olarak kendini gösteriyor.

Sumo Güreşi eskiden olduğu gibi “Dohyo” olarak adlandırılan hasır otundan veya pirinç kamışlarından yapılma bir tür yer döşemesi ile kaplı, yerden yüksekte bulunan bir ringde yapılır. Ayrıca güreşçilerin derecelendirilme yöntemleri hala değişmemiştir ve törenler geleneksel esaslara göre yapılmaktadır. 

 

 

Günde en az 8 bin kalori almak zorundalar

Sumo Güreşçileri için özel diyetler uygulanmıyor. Japonlar ne yiyorsa sumo güreşçileri de onu yiyor. Elbette normal insanların yediğinden daha fazla yiyorlar. Güreşçiler günde ortalama 8-9 bin kalori almak zorundalar. Alt seviye güreşçiler ise günlük en az 4 bin kalori almak zorunda.

Güreşçilerin en fazla tükettiği yemek, protein bakımından oldukça zengin olan “Chanko” ya da “Nabe” adı verilen bir yemek türü. Bu yemeğin içinde deniz yosunu, palamut eti, lahana, pırasa, şiitake mantarı, fasulye filizi, tofu, çin makarnası, tavuk, domuz, somon, deniz tarağı, yumurta, pirinç ve soya sosu bulunuyor.

 

 

Günlük rutinleri: Egzersiz ve uyku

Bir Japon'un sumo güreşçisi olabilmesi için çalışmalara en geç 15 yaşında başlamaları gerekiyor. Saat 05.00 gibi kalkarak beş saatlik yoğun bir egzersizle güne başlayan güreşçiler kahvaltılarını saat 11.00-13.00 civarında yapıyor.

Yemeğin ardından birkaç saat uyuyan güreşçiler 19.00 civarında da akşam yemeğini yedikten sonra tekrar uyuyorlar. Beslenme tarzlarının farklı olması nedeniyle gece yatarken oksijen maskesi kullanmak zorunda kalıyorlar.

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU