Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Necef ve Kerkük'te başkonsolosluk açmak için çalışmalarımız devam ediyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bakanlığının bütçesinin sunumunu yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak’ta 2 yeni başkonsolosluk açmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin dış temsilcilik sayısının 246’ya ulaştığını da belirtti

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Dışişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarının 2020 bütçesinin sunumunu yaptı.

Türkiye’nin dış politikasını ‘girişimci ve insani’ diye tanımlayan Çavuşoğlu, "Uluslararası sistem yalpalarken biz sağlam basıyor, kararlı adımlarla ilerliyoruz" diye konuştu.

İran'ın huzura kavuşmasını diliyoruz

Son günlerde protesto gösterilerine sahne olan İran’la ilişkiler konusunda da değerlendirmeler yapan Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasında ticaret, turizm, ulaştırma ve enerji dahil birçok alanda iş birliğini güçlendirdikleri söyledi. Başta Suriye olmak üzere bölgesel konular hakkında İran ile istişareleri sürdürdüklerini dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Son harekatımıza yönelik İran'dan gelen eleştirilere de tabiatıyla her seviyede gereken tepkiyi gösterdik. İran halkına zarar veren ve bölgesel ticareti olumsuz etkileyen yaptırımlara karşı olduğumuzu da başından beri söyledik. Son günlerde İran'da yaşanan olayların bir an önce bitmesini ve İran'ın huzura kavuşmasını da diliyoruz.

KKTC'nin haklarını korumaya devam edeceğiz

Çavuşoğlu’nun konuşmasındaki bir diğer başlık ise KKTC ve Doğu Akdeniz’deki fosil yakıt arama çalışmaları oldu. Türkiye’nin Kıbrıs konusunda sırf müzakere etmek için tekrar masaya oturmayacağını belirten Çavuşoğlu, “Türkiye'nin Kıbrıs Adası'nın batısında ve kuzeyindeki deniz alanlarında meşru hak ve çıkarları bulunmaktadır. Ülkemiz bunları korumak için gerekli tedbirleri almıştır, almaya da devam edecektir” dedi.

Türkiye’nin sahada ve masada güçlü olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bu gücün en çarpıcı örneklerinden birini, Suriye'nin kuzeydoğusunda yürütülen Barış Pınarı Harekatı ve hemen sonrasında ABD ve Rusya ile 5 gün arayla müzakere edilen iki ayrı mutabakatın teşkil ettiğini belirtti.

20191118_2_39371854_49557294.jpg
Fotoğraf: AA

 

BM Genel kurul başkanlığı için lobi yapıyoruz

“Güçlünün değil, haklının yanında yer alacak bir sistemin oluşmasını destekliyoruz" diyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Asya İşbirliği Diyalogu dönem başkanlıklarını devraldığını anımsatarak, "Geçen hafta devraldığımız EİT Dönem Başkanlığımız süresinde özellikle ticaretin artırılması ve bağlanırlık konularına öncelik vereceğiz. Gelecek yıl da Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Dönem Başkanlığını üstleneceğiz" dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır'ın, BM 75. Genel Kurul Başkanlığına adaylığını duyurduklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Bu amaçla lobi faaliyetlerimize başladık. Deneyimli diplomat ve siyaset adamı Büyükelçi Bozkır'ın, bu görevi başarıyla yürüteceğine ve ülkemizin BM'deki temsiline önemli katkıda bulunacağına inancımız tamdır" diye konuştu.

Dış temsilcilik sayımız 246'ya ulaştı

Türk dış politikasının gerekleri doğrultusunda Dışişleri Bakanlığının kurumsal kapasitesini de sürekli güçlendirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "2002'de 163 olan dış temsilcilik sayımız, bugün itibarıyla 142 büyükelçilik, 13 daimi temsilcilik, 89 başkonsolosluk, bir konsolosluk ajanlığı ve bir ticaret ofisi olmak üzere toplam 246'ya ulaşmıştır" ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Suriye’deki son durumu ise şu sözlerle değerlendirdi:

Asılsız suçlamalara ve yaptırım tehditlerine rağmen, sahada ve masada yürüttüğümüz kararlı mücadele neticesinde, ABD ve Rusya Federasyonu meşru güvenlik kaygılarımızı, harekatımızın meşruiyetini ve sahada attığımız adımlarla oluşturduğumuz yeni statükoyu kabul etti. Kurmakta olduğumuz barış koridoruyla Suriyeli mültecilerin gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli geri dönüşleri için müsait ortam yaratılmasına da öncülük ediyoruz. Nitekim, harekatın başlangıcından bu yana yerinden edilmiş kişilerin yüzde 50'sinden fazlası bu topraklara, evlerine geri döndü ancak özellikle Batı'da 'YPG romantizmini' yücelten büyük algı yönetimi ve kara propaganda kampanyasıyla karşı karşıyayız. Asılsız söylemlere karşı harekatın gerekçe, hedef ve sonuçlarının en doğru şekilde aktarılması için stratejik iletişim faaliyeti yürüttük, yürütüyoruz.

Suriye Anayasa Komitesi’nin 30 Ekim'de Cenevre'de çalışmalarına başladığını hatırlatan Çavuşoğlu, çalışmaların şu ana kadar beklenenden daha iyi şekilde sürdüğünü aktardı.

Necef ve Kerkük'e başkonsolosluk açılacak

Bakan Çavuşoğlu, Suriye'nin yanı sıra diğer önemli komşu Irak'ın güvenlik ve istikrarının da tüm bölgeyi etkilediğini belirtti. Irak'ın tüm kesimlerine ulaşma hedefi doğrultusunda Türkiye'nin Musul ve Basra başkonsolosluklarının yeniden faaliyete geçirildiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Necef ve Kerkük'te ilk kez başkonsolosluk açılmasına yönelik çalışmalarımız da devam ediyor." dedi. 

20191118_2_39371854_49557299.jpg
Fotoğraf: AA

 

Irak’taki olayları endişe ile izliyoruz

Irak Türkmenlerinin güven ve huzur içinde yaşamaları ve her alanda adil temsillerinin sağlanması yönündeki çabaların aralıksız devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, bu kapsamda Kerkük'ün statüsünün belirlenmesine yönelik süreçleri yakından takip ettiklerini ve destek verdiklerini dile getirdi. Çavuşoğlu, Ira’ta süren protestolar için ise “Ülkede ekim başından bu yana yaşanan gösterilerde yaşanan can kayıplarını endişeyle izliyoruz" ifadelerini kullandı. 

110 FETÖ’cü Türkiye’ye iade edildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ’yle mücadele konusunda ise, "Bugüne kadar girişimlerimiz neticesinde 110'dan fazla FETÖ mensubu ülkemize sınır dışı edildi. 38 ülkede FETÖ iltisaklı okul ve kursların faaliyetleri kısmen ya da tamamen sonlandırıldı, 19 ülkede ise okullar Türkiye Maarif Vakfına devredildi" diye konuştu.

Almanya ve İngiltere'de PKK sembolleri kullanan şahıslar hakkında çıkan mahkumiyet kararlarının kayda değer olduğunu belirten Çavuşoğlu, "PYD/YPG sözde komutanı PKK'lı terörist Ferhat Abdi Şahin'in ABD ve Almanya'ya seyahat edeceği yönünde çıkan haberler üzerine, adı geçenin tutuklanarak ülkemize iadesi talebimizi Interpol bülteni, kırmızı bülten dahil süratle anılan ülkelere ilettik. Bu taleplerimizi ısrarla takip ediyoruz" dedi.

Faaliyetlerimizi yoğunlaştırmamız önem arz ediyor

Çavuşoğlu, ele geçirilen teröristlerin, vatandaşı oldukları ülkelere gönderilmeye başlandığını aktaran Çavuşoğlu, Türkiye-ABD ilişkileri konusunda ise şunları söyledi:

ABD'nin S400 tedariğimizi bağlamından koparıp alakasız konularla ilişkilendirmesi de sorunlar yarattı. ABD iç siyasetindeki kamplaşmanın da bu süreçte aleyhimize sonuçlar doğurduğunu görüyoruz.

17 Ekim ortak açıklamasıyla, ABD harekatımızın meşruiyetini ve arazideki mevcudiyetimizi kabul etti. Alınan yaptırım kararları kaldırıldı. Operasyonumuz nedeniyle bizi baskı altında tutmak için ABD Kongresinde ülkemiz aleyhinde girişimler başlatıldı. Cumhuriyetimizin 96. yılını kutladığımız gün temelsiz iddialarla dolu iki tasarı ABD Temsilciler Meclisinde kabul edildi. Bunlardan, sözde Ermeni soykırımı kararına yüce meclisimiz, yaptığı ortak açıklamayla en güzel cevabı verdi. Ülkemize yönelik yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısı da keza aynı yaklaşımın ürünüdür.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  ABD ziyaretinde bu hususları Amerikan tarafıyla etraflıca ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, “Kongrenin daha iyi bilgilendirilmesi ve Türkiye-ABD ilişkilerinin önemine dair bilincin pekiştirilmesi konusunda, önümüzdeki dönemde TBMM heyetlerimizin Washington ziyaretlerini de içeren kamu diplomasisi faaliyetlerimizi yoğunlaştırmamız önem arz ediyor” dedi.

AB gelişmeleri gerektiği şekilde takip edemiyor

AB'nin Türkiye’ye karşı izlediği tutumu,  ‘haksız ve kabul edilemez’ diye tarif eden Çavuşoğlu,

AB'nin, bölgesel ve küresel alandaki önemli gelişmeleri gerektiği şekilde takip etmediğini ve  neden ve sonuçlarını nesnel ve bütüncül şekilde değerlendiremediğini ileri süren, Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bunun son örneği, Balkanlar'da Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'ya yönelik alınan basiretsiz kararlarda da görüldü. Keza benzer sorunlar Karadağ'ın üyelik sürecinde yaşanmıştır. AB'nin yaptığı hataları anlaması ve Türkiye'nin üyeliğinin birliğe katacağı değeri görmesi durumunda, her iki taraf için de faydalı ilişkiler kurulabileceğine ve güvenin yeniden tesis edilebileceğine dair inancımızı koruyoruz.

Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin olumlu bir zeminde gelişmeye devam ettiğini söyleyen Suriye'den Kırım'a, Kafkasya'dan Balkanlara pek çok konuda Rusya ile fikir alışverişinde bulunulduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Bu yapıcı yaklaşımın meyvelerini de toplamaya başladık. En son Barış Pınarı Harekatı özelinde aldığımız sonuçlar en somut örnek. Rusya'ya yönelik bu stratejik bakışımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Bütçenin yüzde 34’ü maaş

Dışişleri Bakanlığı’na 2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 4 milyar 631 milyon lira ödenek tahsis edilmesinin öngörüldüğünü aktaran Çavuşoğlu, buna ilaveten yüklendiği görevler çerçevesinde 569 milyon lirası AB Başkanlığı için de toplam 656 milyon lira tutarında bütçe teklifini ve Türk Akreditasyon Kurumu'nun 2020 yılı bütçe teklifi olan 26 milyon lira ödeneği de TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nun onayına sundu.

Çavuşoğlu, bakanlık bütçesinin yaklaşık yüzde 57'sinin yurt dışı teşkilatının harcamaları için kullanıldığını, yüzde 34'ünün katkı payı ödemeleri ve yurt dışındaki öğretmen, okutman ve din görevlileri maaşları için harcandığını da belirtti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU