"Hırvat polisi, Slovenya'ya geçmeye çalışan göçmenlere ateş açtı"

Ülkenin kuzeybatısında yaşanan olayın ardından bir kişi "hayati tehlikeyle" karşı karşıya

Göçmenler sınırdan Hırvatistan'a geçmeye çalışmadan önce Bosna'nın Bihaç şehrine yakın ormanda yürüyor (Reuters)

Yetkililer Hırvat polisinin cumartesi akşamı sınır komşusu Slovenya'ya geçmeye çalışan bir grup göçmene ateş açtığını söyledi.

Ülkenin kuzeybatısında, Rijeka şehrine yakın dağlık alanda yaşanan olayda bir kişi açılan ateşle yaralandı.

Rijeka Klinik Hastane Merkezi'nden bir doktor, adamın durumunun kritik olduğunu söyledi.

Reuters'a konuşan doktor, "Göğüs ve karın bölgesinde kurşun yaraları olan hasta acil ameliyat için hastaneye yatırıldı" dedi.

Hayati tehlikesi devam ediyor ve yoğun tıbbi bakım sürüyor.

Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Bozinovic polis memurlarının "muhtemelen Slovenya'ya ulaşmak isteyen grubun geçişini engellediğini" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bozinovic grubun kaç kişiden oluştuğunu veya gruptakilerin uyruklarını açıklamazken bölgedeki yetkililerin olayı incelediğini doğruladı.

Bozinovic, göçmenlerin silahlı olup olmadığına yönelik soruya soruşturma devam ettiği için cevap veremeyeceğini söyledi.

Hırvatistan, Ortadoğu'dan ve Orta Asya'dan gelerek Avrupa Birliği'nin (AB) refah seviyesi daha yüksek ülkelerine ulaşmaya çalışan göçmenlerin güzergahında. Bazı göçmenler yetkililere bildirmeden Bosna'dan Hırvatistan'a geçiyor.

AB'nin üye ülkelere sunduğu sınırlardan muaf Schengen bölgesine girmeyi umut eden Hırvatistan, Brüksel'i birliğin dış sınırlarını etkili biçimde idare edebileceğine ikna etmeye çalışıyor. Sınırların idaresi, Avrupa'nın 2015'te başlayan göçmen krizinden bu yana hassas bir konu.

 

 

2018'den bu yana göçmenlerin uğrak noktası haline gelen komşu Bosna, Hırvatistan'ı defalarca sınırının içlerinde bulsa da göçmenleri geri göndermekle suçladı.

Hırvatistan bu yıl ülkede yakalanan göçmen ve sığınmacıları şiddetle geri göndermekle suçlanmıştı.

Bosnalı yetkililere göre ağustosta Bosna'dan Hırvatistan'a geçmeye çalışan 18 göçmen, yerel polis tarafından hırpalanmıştı.

Hırvat polisi 14 Pakistanlı, 4 Iraklı erkeğin "yasa dışı biçimde" ülkeye girmesini engellerken güç kullanmadığı konusunda ısrar etmişti.

Buna rağmen Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç, bu yılın temmuz ayında "geri gönderirken biraz güç kullanmak gerektiğini" itiraf etmiş ancak bunda yasa dışı herhangi bir durum olmadığını söylemişti.

Grabar-Kitaroviç İsviçre televizyonuna yaptığı röportajda, "İçişleri bakanıyla, polis amiriyle ve olay yerinde çalışan memurlarla görüştüm. Bana aşırı güç kullanmadıkları konusunda teminat verdiler" demişti.

Hırvatistan İçişleri Bakanlığı'nın rakamlarına göre ocak ayından 1 Ekim'e kadar 14 bin 467 yasa dışı giriş teşebbüsü ve 750'den fazla kaçakçılık suçu yaşandı. Toplamda 810 fail tutuklandı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU