Fransa Protestan Kilisesi artık eşcinsel evlilikleri de kutsayacak

13'e karşı 36 oyla alınan karar sonrası rahiplerin eşcinsel evlilikleri de kutsamasına onay çıktı

Fotoğraf: egliseprotestantelondres.org.uk

Fransa'nın Strazburg kentinde toplanan Protestan Kilisesi Birliği (UEPAL), kilise cemaatinin onayı ile rahiplerin eşcinsel çiftleri kutsamasına imkan kılan kararı 13'e karşı 36 oyla kabul etti.

UEPAL Başkanı Christian Albecker, "Kilise yönetimi ve rahibin de onayı olduğu durumlarda bu imkanı sağlamaya karar verdik. Buna göre (eşcinsel evliliklerin tanınması) bazı yerlerde mümkün olacak, bazılarında ise mümkün olmayacak" açıklamasını yaptı.

"Protestanlık yeniliklere açıktır"

Euronews’in haberine göre açıklamada Prostanlık'ta evliliğin dini bir tören olmadığı ve belediyede imzalanan "insani ve sosyal bir sözleşme" olduğu hatırlatılarak bu "hayat projesinin" daha sonra bir rahip tarafından kutsanabileceği belirtildi. Albecker konu hakkında, "Protestanlık'ın özellikleri arasında yeniliklere açık olması ve toplumun öne sürdüğü sorunlarla yüzleşmesi vardır" ifadelerini kullandı.

Almanya ve Fransa arasında yıllarca el değiştiren Alsas-Loren bölgesi, 1905 yılında devlet ile Kilise'nin ayrımı üzerine yasa çıkarıldığı sırasında Almanya kontrolü altında bulunduğu için bu yasadan etkilenmedi. Bu bölgede bulunan kiliseler, ülkenin geri kalanından farklı olarak Fransız hükümeti tarafından finanse ediliyor.

Alsas-Loren bölgesinden ayrı olan Fransa Protestan Kilisesi Birliği (EPUdF) ise 2015 yılında benzer bir karara imza atarak kiliselere eşcinsel evlilikleri tanıma imkanı sunmuştu. Fransa'da bir dini kurum tarafından bu yönde ilk kez alınan karar tartışmalara yol açmıştı.

 

Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU