26 mesleğe daha yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, 26 meslek için daha yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildiğini açıkladı. Yeterlilik zorunluluğu olan meslek sayısı 143'e yükseldi

Fotoğraf: AA

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, 26 meslekte daha mesleki yeterlilik belgesi olmayanların artık çalıştırılamayacağını belirtti.

2015'ten itibaren uygulanan belge zorunluluğu ile iş kazalarının azaldığını, iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli ve belgeli iş gücünün çalışma hayatına kazandırıldığını ifade eden Selçuk, belge zorunluluğu getirilmiş meslek sayısının 143'e yükseltildiğini belirtti. Bakan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Aralarında taşlama, tezgah işçisi, haddeci, iplik operatörü, tarihi eser koruma ve restorasyon elemanı, deri işlenti operatörü, liman forklift operatörü, yüksek gerilim montaj ve teçhizat test elemanının da olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde, işverene veya işveren vekiline, tebliğ yayın tarihinden bir yıl sonra para cezası uygulanacaktır. Bu bakımdan işverenlerimizin ve işçilerimizin bu konuda duyarlı olması gereklidir.

Mesleki yeterlilik belgesi sınav ve belge ücretlerinin de hükümet tarafından karşılandığını belirten Selçuk, “718 bin 668'i zorunluluk kapsamındaki mesleklerde olmak üzere toplamda 792 bin 695 MYK mesleki yeterlilik belgesi verdik" dedi.

Bir yıl içinde belge almaları gerekiyor

Tebliğlerde yer alan mesleklerde çalışanların, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgesi, ustalık belgesi veya mesleki ve teknik eğitim programlarından alınmış diplomaya sahip olmaları gerektiği, bu üç belge dışındaki belgelerin, belge zorunluluğu kapsamında çalışma şartını kapsamadığına vurgu yapıldı. 

Açıklamada ayrıca, ‘Belge zorunluluğunun tebliğ yayım tarihinden 12 ay sonra belgesiz kişilerin çalıştırılamayacağı’ da hatırlatıldı.

Yeterlilik belgesi zorunluluğu olan mesleklerin tam listesi Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun internet sayfasında yer alıyor.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU