Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney: Darbe yönetimi cezaevinde ölmesini istemedi ve firar etmesine göz yumdu

Fatoş Güney: Yılmaz cezaevinde kanser olmuştu

Fotoğraf: Twitter

Sinemanın ‘çirkin kralı’ Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney, kocasının yarı açık cezevinden firar etmesiyle ilgili konuştu. Fatoş Güney’e göre 1980 darbesinden sonra gerçekleşen bu firar, yönetimin göz yummasıyla oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sabah gazetesinde konuşan Fatoş Güney, eşinin yurt dışına firarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

 O firara da göz yumulduğu inancındayım. Çünkü Yılmaz cezaevinde kanser olmuştu. Darbe yönetimi Yılmaz'ın Türkiye'de cezaevinde ölmesini istemedi ve kaçmasına göz yumdu bana kalırsa. Beni takip eden polisler vardı, yani sürekli gözetim altındaydık. İsteseler Kemer'den çıkışına müdahale ederlerdi. Paris yılları çok zorluydu tabii. Maddi zorluklar da çektik, açık söyleyeyim. Öyle ki, 1982'de Yol filmi Cannes Film Festivali'nde ödül aldıktan sonra Altın Palmiye elindeyken Yılmaz'ın eve gidecek taksi parası yoktu. Dönüşte eve giderken tercümandan taksi parası almıştık. İronikti hakikaten.

38 yıl önce Yılmaz Güney, yattığı Isparta Yarı Açık Cezaevi'nden bayram izniyle çıktı, Kemer yakınlarından bir tekne ile Türkiye'yi terk etti ve Fransa'ya gitti. 12 Eylül askeri darbesinin hemen sonrasında sıkıyönetim şartlarında gerçekleşen bu kaçış nasıl hep tartışıldı.

 

Independent Türkçe, Sabah

DAHA FAZLA HABER OKU