Süpersonik "Tazı" saatte 1010 km hıza ulaştı

Güney Afrika’da test sürüşü yapan Tazı, saatte 965 kilometrelik hız sınırını aşan kara araçlarının oluşturduğu ayrıcalıklı gruba dahil oldu.

Tazı (Bloodhound) adlı Britanya yapımı süpersonik (sesten hızlı) araç, Güney Afrika'nın kuzeyinde bulunan kurumuş göl yatağında cumartesi günü yapılan test sürüşünde saatte 1010 kilometre hız yaptı. 

Bundan önce sadece 6 kara aracı saate 965 kilometre hızı aşabilmişti.

Tazı’nın başarısı dikkate değer zira araç sadece bir jet motorunun itiş gücüyle çalışıyor. Aracın tasarımı ayrıca bir roket motoruyla çalışmasına da olanak tanıyor. 

Ok şeklindeki araca planlandığı şekilde 2020’de roket motoru takılırsa saatte 1228 kilometre hızdaki mevcut dünya rekorunu egale edebilecek bir pozisyona ulaşabilecek.

Mevcut dünya rekoru 22 yıl önce bir diğer Britanya yapımı araç, Thrust SSC tarafından kırılmıştı. 

 

 

"Yeni bir dünya rekoru için harika pozisyondayız"

O dönem Thrust SSC’yi kullanan kişi şu anda Tazı’yı da kullanan Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) pilotu Andy Green’di.

Green “Tazı’nın sağlamlığı ve emniyeti, bir sürücü olarak benim için, geçmişte ve şu anda onu yapan ekibin üyelerinin yıllar boyunca geliştirdiği süren birinci sınıf mühendisliğin bir göstergesi. Saate 965 kilometreye ulaşılmasıyla oluşan verilere göre, gelecek yıl veya takriben yeni bir kara aracı hızı dünya rekoruna odaklanmak için harika bir pozisyondayız” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tazı yüksek hızdaki test sürüşlerini, aşırı derecede düzlük bir çöl olan Güney Afrika’nın kuzeyindeki Hakskeenpan’da gerçekleştiriyor. 

Test sürüşü cumartesi sabahı havanın en serin olduğu zamanda yapıldı. Bu koşullar Tazı’nın sahip olduğu Eurofighter jet motorunun itişini çok hızlı şekilde yapmasını sağlıyor. 

Dünyanın en hızlı kara araçları hangileri?

Tarihte sadece 6 kara aracı saatte 965 kilometrelik hız sınırını aşabildi. Bu araçlar Sonic 1, Blue Flame, Thrust 2, Budweiser Rocket, Sonic Arrow ve Thrust SSC. 

Saatte 1126 kilometre hızı aşabilense sadece 2 kara aracı var. Bunlarsa Budweiser Rocket ve Thrust SSC.

Tazı’nın bu araçların rekorunu egale edebilmesi büyük oranda maliyetle ilgili bir konu.

Aracın masrafları Yorkshirelı iş insanı Ian Warhusrt tarafından karşılanıyor.  Warhusrt projenin gelecek yılki aşamasında başka sponsorların da yer alacağını açıkladı. 

Norveçli uzay-havacılık şirketi Nammo da Tazı’ya geliştirdiği roketlerden birini yerleştirmek istiyor. Aracın Thrust SSC’nin rekorunu kırabilmesi için bu hız yükselticiye ihtiyacı var. 

BBC’ye konuşan Nammo’nun baş mühendisi Adrien Boiron “Hızınız arttıkça mücadele ettiğiniz temel güç havanın araca karşı gösterdiği direnç oluyor. Direnç de hızın karesiyle orantılı ki bu daha fazla sorun olacağı anlamına geliyor. Tazı’nın iki jet motoru kullanan araçtan daha hızlı olması için bir roket yerleştirilmesini ihtiyacı var” dedi.

Independet Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU