Obradovic molada oyuncularına küfretti, spor camiası ikiye bölündü

Fenerbahçe Beko’nun koçu Obradovic’in molada oyuncularına küfretmesi spor camiasını ikiye böldü. Deneyimli koç tepki gördüğü kadar, destek de buldu

Fotoğraf: AA

Fenerbahçe Beko'nun Sırp koçu Zeljko Obradovic’in molada oyuncularına küfür etmesi ve bunun canlı yayında ekranlara gelmesi gündem oldu.  

Hürriyet'ten Adil Demirçubuk’un haberine göre, spor camiasında durumu, 'Bu işte kibarlık evde bırakılır' diye değerlendirenler olduğu gibi, deneyimli koçu eleştirenler de oldu.

Molaların ekrana getirilmesinden rahatsızız

Anadolu Efes Başantrenörü Ergin Ataman, sarı-lacivertli takımın koçuna destek verdi:

Maçlardaki yüksek adrenalin ile doğal yaşantıyı birbirine karıştırmamak lazım. Ben, Obradovic’in oyuncularıyla bir baba-oğul, ağabey-kardeş ilişkisi içinde olduğunu çok iyi bilen bir insanım. Biz antrenörler olarak molaların canlı ve sesli şekilde ekranlara getirilmesinden son derece rahatsızız. Kameraların sürekli zoomlayarak molalarda taktik toplantılarının içinde olması hoş değil. Molalarda ve taktik toplantılarında antrenör ile sporcular arasında yaşananlar özeldir.

Oyuncu hak etmiştir

A Milli Basketbol Takımının eski başantrenörü Çetin Yılmaz ise, Obradovic’in yaşadığı olayı ‘şanssızlık’ diye değerlendirdi. Yılmaz, “Küfrü tabii ki tasvip etmiyoruz ama gerçekçi olalım. Küfür etmeyen insan var mı? İlişki tek taraflı değildir, çift taraflıdır. Hoca küfür edecek noktaya geldiyse, oyuncu hak etmiştir” dedi.

Obradovic’in davranışı kötü bir örnek

Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgay Biçer, ise Zeljko Obradovic’i sert sözlerle eleştirdi:

Sporda bu tür aşağılamaların, hakaretlerin kesinlikle yeri yoktur. Böyle bir motivasyon türünü kitaplar yazmaz. Zorbalık başka, yüreklendirme başkadır. Hakaret ederek, oyuncuları harekete geçiremezsiniz. Bu tür davranışlar ruhsal travmalara yol açar. Kişileri değersizleştirmeye kimsenin hakkı yoktur. Kazanma batağı maalesef insanları bu tür yanlış yollara sevk ediyor. Hiçbir şey insan onurundan daha değerli değildir. İnsan onuru, bin tane kupaya değişilmez. Obradovic’in bu davranışı, diğer antrenörler için de çok kötü bir örnek.

Altyapıdan başlıyor

Eski FIBA hakemi Fatih Söylemezoğlu da Obradovic’e tepki gösterenlerden. Olayı ‘buzdağının görünen kısmı’ diye yorumlayan Söylemezoğlu, “Altyapılarda milyonlarca çocuk idmanlarda ve maçlarda bu tür sözel şiddete maruz kalıyor. En büyük problemimiz bu. Ruh sağlığı bir bozuk nesil yetişiyor. Obradovic bir rol model. Onu gören genç koçlar, çocuklara fundamental öğreteceğine bağırıp çağırmayı seçiyor. O yolun doğru olduğunu zannediyor. Bizim için en tehlikelisi de bu. Euroleague seviyedeki oyuncuların küfüre karşı sessiz kalmaları da üzücü. Birer rol model olarak buna dur demeliler” diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU