“Sarı yeleklilerin” birinci yılında 28 bin kişi sokaklarda

Fransa'da kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlayan "sarı yelekliler protestoları" birinci yılında. Ülkenin birçok şehrine yayılan protestolarda 147 kişi gözaltına alındı

Fotoğraf: Reuters

Fransa'da sarı yelekliler, gösterilerin birinci yılında, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un politikalarını protesto etmek için yeniden sokağa çıktı. Gösteriler, başta başkent Paris olmak üzere ülkenin birçok kentine yayıldı. 

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre ülke genelindeki gösterilere 4 bin 700'ü Paris'te olmak üzere 28 bin kişi katıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paris'teki Champerret Mahallesi'nde toplanan göstericiler, yol kapama eylemi yaptı. Polis, biber gazı kullanarak protestocuları bölgeden uzaklaştırdı.


Başkentteki İtalya Meydanı'nda bir grup gösterici çöp bidonu, çok sayıda motosiklet ve aracı ateşe verdi, bir bankanın camını kırdı, itfaiye ekiplerinin çalışmalarını engelledi. Polis de protestoculara biber gazıyla müdahale etti. Ateşe verilen araçların arasında Paris Belediyesi’nin aracı da bulunuyor.

Paris'te eylemler nedeniyle çok sayıda metro istasyonu kapatıldı. Polis, başkentin en önemli simgelerinden Champs-Elysees Caddesi ve nisanda çıkan yangında büyük hasar gören Notre-Dame Katedrali çevresinde gösteri yapılmasını yasakladı.

 

2019-11-16T175237Z_1946892506_RC2FCD94GS3W_RTRMADP_3_FRANCE-PROTESTS-ANNIVERSARY (1).jpg
Protestocular, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un maketiyle meydandaydı/ Fotoğraf: Reuters


Paris Valiliği, olaylar nedeniyle İtalya Meydanı'ndan Bastille Meydanı'na kadar yapılması planlanan yürüyüşü iptal etti.


Ayrıca, kentte gösterinin yasak olduğu yerlerde bulunan 71 kişiye para cezası verildiği bildirildi.


“Meydanı terk edin” çağrısı


Paris Emniyet Müdürlüğü, kentteki gösteride 147 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.


Paris Emniyet Müdürü Didier Lallement de İtalya Meydanı'nda durumun kontrol altına alındığını, gösterilerde polise ve itfaiye ekiplerine sistematik bir saldırı olduğunu söyledi.


Lallement, olay çıkaranların gözaltına alınacağının altını çizerek, eylemcilerden meydanları terk etmesini istedi.

 

2019-11-16T153155Z_542929886_RC2FCD9B6PGY_RTRMADP_3_FRANCE-PROTESTS-ANNIVERSARY (1).jpg
Fransız polisi, protestolara birçok yerde göz yaşartıcı gazla müdahale etti/ Fotoğraf: Reuters


Şiddet olaylarına "çok sert" yanıt vereceklerini ve gözaltıların süreceğini kaydeden Lallement, Paris'te şiddet olaylarının sadece İtalya Meydanı'nda yaşandığını dile getirdi.


Paris Emniyet Müdürü, kentte yarın da gösterilerin düzenleneceğini ve olay çıkması halinde aynı şekilde karşılık vereceklerini kaydetti.


Gözaltına alınanlar arasında sarı yeleklilerin liderlerinden Thierry Paul Valette de bulunuyor.


Diğer gösteriler


Lyon'da gösteri yasağına rağmen şehir merkezine giren eylemciler ile polis arasında gerginlik yaşandı. Polis, göstericileri biber gazı kullanarak uzaklaştırdı.

2019-11-16T174433Z_1301527115_RC2HCD918JGS_RTRMADP_3_FRANCE-PROTESTS-ANNIVERSARY (1).jpg
Fransa'nın Nantes kentindeki yürüyüşten bir kare/ Fotoğraf: Reuters


Toulouse'da da polis, eylemcilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Gösteride 17 kişinin gözaltına alındı. İkisi polis üç kişi hafif yaralandı. 

Nantes'te ise polis çeşitli cisimler atan göstericilere biber gazı kullandı.

Montpellier'deki eylemde, iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü'nden (LREM) milletvekili Patrick Vignal'in çalışma ofisinin camı kırıldı. 

Akaryakıt zamlarına ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlayan, daha sonra Macron yönetimine karşı gösterilere dönüşen sarı yeleklilerin eylemleri, 17 Kasım 2018'de başlamıştı.


AA

DAHA FAZLA HABER OKU