Trump, Japonya’dan Amerikan askerleri için 4 kat fazla para ödemesini istedi: 8 milyar dolar verin

ABD yönetimi, Asya’daki müttefiklerinden savunma masrafları için ellerini taşın altına koymaları ve ödemeler için ayırdıkları payı artırmaları konusunda ısrar ediyor

Trump, Japonya'daki Yokosuka donanma üssünü mayıs ayında ziyaret etmişti (AFP) 

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya’dan bu ülkede konuşlu 54 bin Amerikan askeri için yıllık yapılan ödemeyi 4’e katlayarak 8 milyar dolara (yaklaşık 46 milyar TL) çıkarmasını istedi.

Foreign Policy (FP) dergisinin haberine göre Trump, iki ülke arasında varılan ve Mart 2021’de sona ermesi öngörülen anlaşmada yıllık 2 milyar dolarlık (yaklaşık 11,5 milyar TL) ödemenin 4 katına çıkarılmasını talep etti.

İsimleri gizli tutulan eski yetkililere dayandırılan haberde söz konusu isteğin, temmuz ayında dönemin Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve Ulusal Güvenlik Konseyi Asya Direktörü Matt Pottinger'ın bölgeye yaptığı ziyaret sırasında Japon yetkililere iletildiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japonya Dışişleri Bakanlığından bir yetkiliyse, haberin doğru olmadığını ve ABD’yle Japonya arasında yeni bir anlaşmanın gerçekleştiğine dair hiçbir görüşmenin yaşanmadığını ifade etti.

Kyodo haber ajansına göre Japon yetkililer Bolton’a bahsi geçen ödeme artışının “gerçekçi olmadığını” söylerken, muhataplarına kendi ülkelerinin Amerikan askeri konuşlandırmanın bedeli bakımından diğer müttefiklere kıyasla zaten çok büyük bir payı karşılamış olduğu cevabını verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığından bir sözcüyse e-posta üzerinden yaptığı açıklamada, “Başkanımız müttefiklerine ve ortaklarına savunmada üstlendikleri paya daha fazla katkı sunmaları gerektiği konusuna açıklık getirmişti” ifadeleri yer aldı.

Söz konusu anlaşmayı yenileme görüşmelerinin gelecek yılın ilk yarısında başlayacağını kaydeden sözcü, ABD’nin Japonya’nın savunmasına yönelik taahhüdünün “sarsılmaz” olduğunu vurguladı.

Güney Kore de “müttefiklik” sınavında

Reuters’ın haberine göre, ABD Donanması’na bağlı 7. Filo, Japonya’yı koruma görevini yerine getirmenin yanı sıra buradaki takımadaları Amerikan askeri gücünün Çin’in artan nüfuzuna karşı bir denge oluşturduğu daha geniş Asya-Pasifik bölgesindeki operasyonlar için üs olarak da kullanılıyor.

FP ayrıca Trump yönetiminin Asya’da Amerikan askeri varlığının devamı için daha fazla para talebini dile getirdiği tek ülkenin Japonya olmadığını yazdı. Derginin kaynak verdiği yetkililere göre Bolton ve Pottinger aynı ziyaret sırasında, 28 bin 500 Amerikan askerine ev sahipliği yapan Güney Kore’den de benzer bir istekte bulunarak ödemelerini 5 katına çıkarmasını talep etti.

 

 

CNN ve Reuters daha önce verdikleri haberlerde Trump’ın Seul’den sunduğu katkıyı artırmasını istediğini aktarmıştı.

Japonya’dan askeri harcamada kesenin ağzını açmasını istediği konuşulan Trump, Seul yönetiminden de Kuzey Kore’ye karşı “caydırıcı” bir konumda yer alan Güney Kore’deki Amerikan askeri varlığının masraflarında daha çok sorumluluk alması konusunda ısrar ediyor ve Amerikan askerlerini yarımadadan çekmekle tehdit ediyor.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU