Güney Afrika Hava Yolları'nda grev: İki günlük iş bırakma eylemi 40 bin yolcunun seyahat planını sekteye uğrattı

Neredeyse tüm uçuşlar iptal edilirken yalnızca bazı aktarmalı uzun mesafe uçuşlar eylemden etkilenmedi

Şirket, uçuşlarını iptal etmek isteyen yolculara ya ödeme yapılacağını ya da ileri tarihli rezervasyon imkanı sunulacağını açıkladı (Reuters) 

Güney Afrika Hava Yolları'nda (SAA) iki günlük grevin başlamasıyla birlikte 40 bin yolcunun seyahat planları suya düştü.

Güney Afrikalı Kabin Mürettebatı Birliği ve Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Sendikası'nın üyeleri, çalışma ücretlerinde ve şartlarında uzlaşmaya varılamaması üzerine grev kararı aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SAA yolcularına, Güney Afrika ve dünya çapındaki havaalanlarına gitmemelerini söyledi.

Heathrow, Frankfurt ve Münih'in de aralarında bulunduğu bölgelere cuma günü gerçekleşen bazı uluslararası uçuşlar dışında hava yolu şirketinin neredeyse tüm uçuşları iptal edildi.

SAA'nın satış ve pazarlamadan sorumlu yöneticisi (CCO) Philip Saunders şöyle konuştu:

Yolculara, uçuşların iptal olduğu durumlardaki haklarını öğrenmeleri için yeniden yerleştirme politikamızı takip etmelerini öneriyoruz (...) Müşterilerden, yeni bir yolculuk rezervasyonları olmadığı sürece kalkış yapacakları havaalanına gitmemelerini rica ediyoruz (...) SAA, çalışanların talepleriyle uyumlu, işletmeyi koruyan ve faaliyetleri olağan akışına döndürecek çözümler bulmak için elinden gelen tüm çabayı sarf etmeyi sürdürüyor.

Hava yolu şirketi, "Mümkün olduğu yerlerde yolcular, en az aksamayla gidecekleri yere seyahat edebilmeleri için SAA’nın Star Alliance anlaşmalı herhangi bir ortağının işlettiği uçuşlara yönlendirilecek" açıklaması yaptı.

Uçuşunu iptal etmek isteyen yolculara tam geri ödeme sağlanacak ya da 31 Ekim 2020'ye kadar yeniden rezervasyon imkanı tanınacak.

Avrupa'nın hava yolculuğu haklarını düzenleyen kanunları, SAA'nın yolcularına Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerdeki havalimanlarından kalkacak alternatif uçuşlara bilet almasını zorunlu tutuyor.

Yolcular ayrıca 600 avro (3 bin 800 TL) nakit tazminat talep edebiliyor.

 

 

SAA, 145 milyon sterlin (yaklaşık 1 milyar TL) zarar ettiği 2017’den bu yana mali sonuçlarını yayımlamıyor.

Devlete ait hava yollarının ciddi zarar içinde olduğu düşünülüyor ve yaşanan grev bu kayba her gün 3 milyon sterlin (22 milyon TL) daha ekliyor.

Şirketin CEO'su Vuyani Jarana, "zarar eden döngüyü kıracağını ve hava yolu firmasını canlı ve sürdürülebilir bir işletmeye dönüştüreceğini" söyleyerek SAA’nın kaderini değiştirme sözü vermişti.

Ancak Jarana Haziran 2019’da stratejisinin "sistematik biçimde altının oyulduğunu" dile getirerek istifa etmişti.

Jarana’nın ardından CEO'luk görevine vekaleten Zuks Ramazia  getirilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU