ABD'li yargıçtan karar: IŞİD’e katılan ABD doğumlu kadın Amerikan yurttaşı değil ve oğluyla birlikte geri gelemez

Uzmanlar, ABD ve Avrupa’nın vatandaşlarının geri dönmesine izin vermesi, onları denetleme ya da suçlama ve hapsetme maliyetini karşılaması gerektiğini söylüyor

Suriyeli bir çocuk, Kahtaniye kasabası civarında devriye gezen ABD araçlarına bakıyor, Ekim 2019 (AFP)

ABD'li federal yargıç, ABD'de doğan ve 2014'te IŞİD'e katılmak için ülkeden ayrılan 25 yaşındaki bir kadının artık Amerikan vatandaşı olmadığına hükmetti.

New Jersey'de doğan Hoda Muthana, “her şeyden” pişmanlık duyduğunu ve iki yaşındaki oğluyla birlikte yargılanmak üzere ABD'ye dönmek istediğini söyledi.

Columbia Bölgesi'nde Federal Yargıç Reggie Walton, Muthana'nın kendisinin ve oğlunun Suriye'deki bir mülteci kampından ülkesine iade edilmesi için ailesinin açtığı davayı reddetti.

ABD hükümeti, Muthana’nın bir ABD vatandaşı olarak asla görülmemesi gerektiğini, çünkü Yemenli bir diplomatın kızı olarak doğduğunu savunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muthana'nın davası özgün bir yasal vaka olsa da durumu, bölgede alıkonan diğer Amerika ya da Avrupa vatandaşlarınınkine benziyor.

Defence Priorities'in politika direktörü ve George Washington Üniversitesi öğretim görevlisi Benjamin Friedman, ABD ve Avrupa'nın vatandaşlarının geri dönmesine izin vermesi gerektiğini ileri sürdü. The Independent'a konuşan Friedman, “Terörist ya da suçlu olduklarından şüpheleniliyorsa, ülkelerinin gerektiği takdirde onları denetleme ya da suçlama ve hapsetme maliyetini karşılaması gerekiyor” dedi.

Friedman, hükümetlerin vatandaşlarından sorumlu olduğunu söyleyerek, "başka bir ülkenin vatandaşlarınızı idare edeceği umuduyla sorunların üstesinden gelmeyi reddetmenin sorumsuzluk olduğunu" ekledi.

IŞİD'in sefil mirasını (mülteciler, ölü savaşçıların aileleri ve IŞİD mahkumlarının kendisi) yönetmek, savaşın bedelinin parçası olarak görülmeli. 'IŞİD'i yenmek için küresel koalisyon'un üyeleri, bunun sonuçlarının bedeli konusunda sorumluluğu başkasına atmak yerine üzerine düşeni yapmalı.

IŞİD savaşçılarının ve ailelerinin ülkelerine iade edilmesi gerektiğine inanan uzmanlar, bu tür geri dönüşlerin karmaşık sonuçlarını da göz önünde bulunduruyor ama mevcut durumun sürmesinin daha tehlikeli olabileceğini savunuyor.

Terörizm, direniş ve suç ağlarına odaklanan Soufan Center'da üst düzey araştırma görevlisi Colin Clarke, The Independent'a, “Bu dönüşlerin sunduğu tüm hukuki ve adli sorunlara dair deneyimsiz değilim" dedi. 

Bu kişiler suçlu bulunup hapse atılsa dahi onları orada ne kadar süre tutabilirsiniz? Ya da hapishanede daha fazla radikalleşmelerini nasıl önlersiniz? Siyasetçiler için tenekeyi bayır aşağı tekmeleyip onunla daha fazla uğraşmamanın çok daha kolay.

Clarke, bu aileleri mülteci kamplarında, özellikle El Hol gibi yerlerde tutmanın doğrudan IŞİD propagandasını besleyeceğini ve topluluktaki diğer üyelerin radikalleşmesini daha da artırabileceğini savundu.

Bu hafta bir Hollanda mahkemesi, Hollanda hükümetinin Suriye'nin kuzeyindeki kamplarda kötü koşullarda yaşayan IŞİD üyelerinin düzinelerce çocuğunu geri almasına hükmetti. Uzmanlar, bunun daha uzun vadeli bir çözüm için iyi bir başlangıç olabileceğini söylüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU