Greve giden McDonald’s işçileri daha yüksek ücret talebiyle Downing Street’e yürüdü

Londra’daki 6 restoranın çalışanları, saat başı 15 sterlin ücret ve çalışma koşullarında iyileştirme çağrısında bulunuyor

İşçi Partili Gölge Bakan John McDonnell, McDonald's çalışanlarının grevine destek verdi (AFP)

Salı günü greve giden McDonald’s çalışanları, hazır yiyecek devinden daha yüksek ücret ve daha güvenli sözleşme talep ediyor.

İşçi Partili Gölge Brexit Bakanı Sir Keir Starmer, hazır yiyecek endüstrisinde daha iyi çalışma koşulları için uluslararası bir hareketin parçası olarak işçilerin düzenlediği protesto yürüyüşüne katıldı. 

Fransa, Belçika, Brezilya, Şili ve Yeni Zelanda’nın da aralarında yer aldığı ülkelerde yapılan küresel “McStrike” etkinliklerinin parçası olarak göstericiler başbakanlık konutunun bulunduğu Downing Street’e ulaştığında Gölge Maliye Bakanı John McDonnell de onlara katıldı.

Birleşik Krallık’taki (BK) 6 McDonald’s restoranının çalışanları saati 8,21 sterlin (yaklaşık 60 TL) veya genç işçiler için daha da düşük asgari ücretle geçim sağlamakta güçlük çektikleri iddiasıyla greve gitti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışanlar sorunun daha da kötüye gittiğini söylüyor çünkü McDonald’s şirketinin sözleşmeleri yöneticilerine personel saatlerini göz açıp kapayıncaya kadar değiştirmelerine imkan tanıyor, bu da aylık gelirin inip çıkabileceği anlamına geliyor. 

BK’de McDonald’s işçileri, yaşlarına bakılmaksızın tüm personel için saatte 15 sterlin (yaklaşık 110 TL) ücret, güvenceli çalışma saati seçimi ve vardiyaların 4 hafta önceden bildirilmesini istiyor. 

Hamburger restoranı zinciriyse, tüm personele güvenceli saatler içeren sözleşmeler sunulduğunu ve BK’deki 130 bin işçisinden çok küçük bir azınlığın greve gittiğini belirtiyor.

Çalışanlar ayrıca, kendileri adına müzakere yapabilmesi için McDonald’s’ın Fırıncılar ve Genel Gıda İşçileri Sendikası’nı (BFAWU) tanımasını talep ediyor. McDonald’s şu anda hiçbir sendikayı kabul etmiyor.

Londra’nın Crayford bölgesinde McDonald’s çalışanı 29 yaşındaki Lewis Baker, saatte 8,80 sterlin (yaklaşık 65 TL) gelirle kira ödemekte güçlük çektiği için greve gittiği söyledi.

Baker, “Faturalarını ödemek ve günden güne geçimlerini temin etmek için çabalayan çok sayıda çalışan var (…) Belirlenmiş saatlerimiz yok, dolayısıyla her zaman faturalarımızı ödeyecek kadar kazanmıyoruz (…) Eğer saatte 15 sterlin alırsak bunun etkisi büyük olur. Kiramı, faturalarımı ödeyebilirim, tatile gidebilirim ve bir tür iş-yaşam dengesine sahip olabilirim (…) Milyonlar kazanan McDonald’s gibi devasa şirketlere karşı grev yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

 

Eski McDonald’s çalışanı 22 yaşındaki Connor McLean-Bolingoli ise hazır yiyecek şirketinde genç işçi olarak saat başı 6,20 sterlin (yaklaşık 45 TL) kazandığını söyledi.

McLean-Bolingoli, bakıcılık yaptığının patronlarınca bilinmesine rağmen gece mesaisinde çalışması söylendikten sonra Aralık 2017’de işten ayrıldığını kaydetti.

Eski işçi, “Çalışanlar az ya da çok gözden çıkarılabilir olarak görülüyor çünkü her zaman yeni lise ve üniversite öğrencilerinin bu pozisyonları dolduracaklarını biliyorlar (…) MS hastası anneme bakmamdan dolayı gece mesaisinde çalışamayacağımı belirttikten sonra gece vardiyasında çalışmam planlanınca işten ayrıldım” dedi.

Şimdilerde McDonald’s’ta kazandığının iki katı maaş alan McLean-Bolingoli, çalışanlar için düşük ücretin kötü müşteri hizmetine dönüştüğünü de ifade etti.

McLean-Bolingoli, “İşteki ilk günümde biri, ‘Normal burgerleri tam ve doğru şekilde hazırlamakla ilgilenmemize yetecek kadar para vermiyorlar bize’ dedi ve açıkçası bu tutum da müşterileri hayal kırıklığına uğratıyor” diye konuştu.

İşçi Partili Gölge Maliye Bakanı John McDonnel, işçilerin “yoksulluk seviyesindeki maaşlarına” dikkati çekmek için Downing Street’te işçilere katıldı. 

McDonnel şu ifadeleri kullandı: 

Düşük ücret ve güvenli olmayan çalışma, hazır yiyecek endüstrisinde yaygın görülüyor (...) İşçi Partisi’nin kuracağı bir hükümet, McDonald’s gibi büyük şirketlerin işçileri yoksulluk maaşıyla çalıştırmasını engellemek için uğraşacaktır (…) İşçi Partisi’nin ülke genelinde milyonlarca düşük ücretliye yardım edecek saatte 10 sterlinlik (yaklaşık 75 TL) gerçekten geçinmeye yeterli bir ücret ve çalışan yoksulluğuna son verme taahhüdü var.

Gölge Brexit Bakanı Starmer da “Wandsworth’ta McDonald’s çalışanlarıyla dayanışma içinde bulunmaktan gurur duyuyorum. Onlar kurumsal adaletsizlik, düşük ücret ve çalışanların sömürülmesine karşı geliyorlar. Lütfen onları destekleyin” diye tweet attı. 

McDonald’s sözcüsüyse şunları kaydetti:

Az sayıdaki restoranımızdan çok az çalışanımızın greve gitmeyi düşünmesinden son derece hayal kırıklığına uğradık (…) Altı restorandan sadece 9 kişinin greve dahil olduğunu anlıyoruz ki bu bin 300 restoran ve 130 bin çalışanımızın çok ufak bir kısmı (…) Onların potansiyel eylemleri bizim çalışanlarımızı temsil etmiyor. İş gücümüze yatırım yapmayı, onları dinlemeyi ve onlar için doğru olanı yapmayı taahhüt ettik. BFAWU 40 saat güvenceli sözleşmeler çağrısında bulunuyor ki biz bunu zaten teklif ettik fakat bu çok az sayıda çalışanımız tarafından tercih edildi (…) Bu seçenek sunulmasına rağmen çalışanlarımızın yaklaşık yüzde 90’ı esnek sözleşmelere sahip olmayı tercih etti.

PA haber ajansından da yararlanılmıştır


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU