Irak'ta son durum: Tahrir'de patlama, seçim hükümeti çağrısı, göstericilere müdahale

1 Ekim'den bu yana hükümet karşıtı gösterilerin sürdüğü Irak'ta başkent Bağdat'taki patlamada en az 6 kişi hayatını yitirdi, 30 yaralı var

Fotoğraf: AP

Irak’ın başkenti Bağdat’ta hükümet karşıtı gösterilerin merkezi Tahrir Meydanı’nda bombalı saldırı düzenlendi. 

Yerel kaynaklar ve Irak güvenliği patlamanın meydanda, park halinde bulunan araca yerleştirilen bombanın infilak ettirilmesi ile gerçekleştiğini duyurdu.

Patlamada 6 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 30 kişinin yaralandığı belirtiliyor. 

Hükümet karşıtı gösterilerin başladığı 1 Ekim'den bu yana Irak'ta en az 325 kişinin hayatını yitirdiği,  yaklaşık 15 bin kişinin ise yaralandığı belirtiliyor. 

Eski Başbakan'dan çağrı

Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, erken seçimlere hazırlık olarak bağımsız bir hükümet kurulması çağrısında bulundu.

İbadi, yaptığı yazılı açıklamada, zamanı belirlenmiş bir geçiş dönemi olmaksızın söylenecek söz ve yol haritasının erteleme ve uzatma anlamına geldiğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İbadi, bağımsız hükümetin temel görevinin ülkeyi erken seçimlere taşımak olduğunu kaydetti, bunun ise Irak kanunları ve Birleşmiş Milletler ortaklığındaki bağımsız bir komisyon ile yapılması gerektiğini söyledi.

Dün Irak'ta gün içindeki gösterilerde Basra'daki eylemciler ülkenin en önemli limanına giden yolları kapatmış, Irak'ta güvenlik güçleri, başkent Bağdat'taki El-Hallani Meydanı'na çıkmaya çalışan göstericilere ise göz yaşartıcı gaz ile müdahale etmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU