HDP'li 4 belediyeye daha kayyum atandı

Haklarında yürütülen “terör soruşturması” kapsamında, Mardin'in HDP'li Mazıdağı, Savur, Derik ve Suruc belediye başkanlarının yerine kayyum atandı

HDP'li belediyelere kayyum atamaları sürüyor / Fotoğraf: AA

Mardin’de dün gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Savur Belediyesi Eş Başkanı Gülistan Öncü, Mazıdağı Belediyesi Eş Başkanı Nalan Özaydın ve Derik Belediyesi Eş Başkanı Mülkiye Esmez, Suruç Belediye Eş Başkanı Hatice Çevik’in görevlerinden uzaklaştırılarak yerlerine kayyum atandı.

Özaydın'ın yerine Mazıdağı Kaymakamı Muhsin Duran Kalkan, Öncü'nün yerine Savur Kaymakamı Bayram Türker, Esmez'in yerine Derik Kaymakamı Hakan Kafkas, Çevik’in yerine de Suruç Kaymakamı Kenan Aktaş Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildi

Valilikten yapılan açıklamada, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması kapsamında Mazıdağı Belediye Başkanı Nalan Özaydın, Savur Belediye Başkanı Gülistan Öncü, Derik Belediye Başkanı Mülkiye Esmez'in "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan gözaltına alındığı hatırlatıldı.

Özaydın, Öncü ve Esmez'in haklarında devam eden adli işlem süreçleri göz önünde bulundurularak Anayasa'nın 127. maddesi ile 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddesine istinaden İçişleri Bakanlığının onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırıldığı ifade edilen açıklamada, Belediye Kanunu'nun 45. ve 46. maddeleri uyarınca üç belediyeye görevlendirme yapıldığı bildirildi.

Şanlıurfa Valiliği ise açıklamasında, "Şanlıurfa ili Suruç Belediye Başkanı Hatice Çevik hakkında “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma ve Terör Örgütü Propagandası Yapmak” suçlarından Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının 2019/11034 sayılı soruşturma dosyasının devam ettiği ve bu kapsamda gözaltına alındığı anlaşılmıştır. Şanlıurfa ili Suruç Belediye Başkanı Hatice ÇEVİK, hakkında devam eden adli işlem süreçleri göz önünde bulundurularak Anayasanın 127 nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47.nci maddelerine istinaden İçişleri Bakanlığının 15.11.2019 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmış; Belediye Kanununun 45 inci maddesi uyarınca yine Belediye Kanununun 46 ncı maddesi kapsamında Suruç Kaymakamı Kenan Aktaş Suruç Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir" denildi.

Üçü büyükşehir 24 HDP’li belediyeye kayyum atanmıştı

31 Mart seçimlerinin ardından ilk olarak 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri'ne kayyum atandı.

Daha sonra ise yapılan kayyum atamaları ve tarihleri şöyle:

17 Eylül, Diyarbakır’ın Kulp,
18 Eylül Erzurum’un Karayazı,
18 Ekim, Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin,
22 Ekim, Diyarbakır’ın Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’ın Erciş,
29 Ekim, Şırnak’ın Cizre,
2 Kasım, Van’ın Saray,
4 Kasım, Mardin’in Kızıltepe,
9 Kasım, Van’ın İpekyolu.
13 Kasım, Diyarbakır’ın Yenişehir ve Hazro, Şırnak’ın İdil ve Tunceli’nin Akpazar Belde Belediyesi. 

 

Son kayyum atamaları ile beraber HDP’nin üçü büyükşehir olmak üzere toplam 24 belediyesine kayyum atanmış oldu.

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU