Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: S-400'lerde geri adım yok, aktive edilecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, S-400 ve F-35'lerle ilgili ABD ile kurulan ortak mekanizmanın bugün çalışmaya başladığını söyleyerek S-400'lerin aktive edileceğini vurguladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, S-400'lerin NATI sistemine entegre edilmeyeceğini ama bu konuda Türkiye'nin geri adım atmayacağını söyledi.

Kalın, katıldığı bir TV yayınında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretini değerlendirdi.

Erdoğan ABD'ye gitmeden Trump'a, "İyi bir hazırlıkla geleceğiz" dedi

Ziyaretin çok verimli olduğunu söyleyen Kalın, “Giderken telefon görüşmesinde Sayın Cumhurbaşkanımız da Trump'a ‘İyi bir hazırlıkla geleceğiz’ demişti. Ciddi bir hazırlık yaptık. 17 Ekim'de ABD ile varılan anlaşma Barış Pınarı Harekatı'nın en önemli sonuçlarından biriydi. Barış Pınarı Harekatı'nın başarısı Türkiye'ye yönelik havayı değiştirdi” dedi.

Trump’ın Oval Ofis'teki görüşmede senatörlerin bilgileri yanlış kaynaktan aldığını söylediğini vurgulayan Kalın, “Ziyaretten bir kaç gün önce Trump bu görüşmeyle ilgili bilgi verdi. Türkiye tezlerini çok açık ve net şekilde orada ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

Her konuyu çözeceğiz beklentisiyle gitmedik

ABD’ye her konuyu çözeceğiz beklentisiyle gitmediklerini söyleyen Kalın, “Bunun bir süreç olduğunun farkındayız. Bu zeminde ilerlenmesi anlamında başarılı bir ziyaret olduğunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

Ortak mekanizma bugün çalışmaya başladı

S-400 ve F-35 meseleleri hakkında da konuşan Kalın,  ABD ile kurulacak S-400 ve F-35 için ortak mekanizmanın bugün itibarıyla çalışmalara başladığını belirtti. 

S-400'lerin NATO sistemine entegre edilmeyeceğini vurgulayan Kalın şunları söyledi:

Süreç ABD ile ikili ilerleyecek. Diyorlar ki S-400'leri elinizden çıkarmazsanız kat sayı uygularız. Sonra dediler ki Türkiye'ye geldiği gün yaptırımı başlatırız, bu aşamayı da geçtik. Şimdi aktif hale getirdiğiniz takdirde diyorlar.

S-400’lerde geri adım söz konusu değil

Türkiye NATO üyesi diyeceksiniz, Türkiye bir alternatif aramaya başladığında da ittifaktan kopmakla suçlayacaksınız. 3 terör örgütüyle mücadele ediyor. Somut olarak sahada hangi ülkeler ne kadar destek verdiler? Hangi NATO üyesi ülke Türkiye'ye somut anlamda katkı sağladı? DEAŞ'ı düşman olarak görüyorlar ama PKK'ya kapılarını açtı birçok ülke. Geri adım söz konusu değil, Türkiye S-400'ü aktif edecek.

Ocak'ın ilk haftasında Putin Türkiye'ye gelecek

Ocak ayının ilk haftasında Putin'in Türkiye ziyareti planlanıyor. Hem TürkAkım'ın tamamlanmasına binaen bir tören yapılacak hem de ikili ilişkiler görüşülecek. 

Ayn el-Arab'da teröristler hala tamamen çıkmış değiller. Teröristlerin çekilmesiyle ilgili bazı rakamlar verilei ama tarafımızdan doğrulanmış değil. Ortak devriyeler tabi ki devam edecek. Mutabakatın maddeleri açık, sorumluluk Rusya'da. 
 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU