ABD’nin çağrısı İran şiilerini Irak meydanlarına indiriyor

Washington’ın, Irak yönetiminden İran destekli Haşdi Şabi’nin içinde bulunan silahlı grupların etkisizleştirilmesini istediği yönündeki iddialar üzerine Tahran’a yakın Şiiler gruplar meydanlara iniyor

Fotoğraf: AA - Irak Şii gruplar

ABD’nin Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’den Haşdi Şabi’nin içindeki bazı grupların silahsızlandırılmasını istediği ve Irak Başbakanı’nın da bu talebe olumlu karşılık verdiği iddiaları ülkede gerginliğe yol açtı. 

ABD’nin silahsızlandırılmasını istediği İran destekli Haşdi Şabi’ye bağlı silahlı grupların arasında; Bedir Örgütü, Irak Hizbullahı Taburları, Asayib Ehli Hak, Seraya Horasani, Nuceba Hizbullahı Hareketi, İmam Ali Tugayları, Cund İmam Tugayları ve daha birçok oluşum yer alıyor. Sosyal medyadan paylaşılan haberlere göre, ABD’nin bu talebine tepki olarak yarın Irak’ın başkenti Bağdat’ta Cuma namazı çıkışı İran’a yakın Şii grupların da desteklediği “Amerika Irak’tan defol” eylemi düzenleneceği belirtildi.

Independent Türkçe’ye konuyla ilgili konuşan kaynaklar da yarın Bağdat’ta Amerika’yı protesto eylemi için hazırlıkların olduğunu, Seraya Selam lideri Mukteda Sadr, Hadi Amiri’nin liderliğini yaptığı Bedir Örgütü, Irak Hizbullahı, Ebulfez Abbas Tugayı, Kays Haz Ali’nin başında olduğu Asayib Ehli Hak’ın da içinde olduğu birçok grubun perde arkasından protestoları desteklediğini belirtti. 

 

“İran Haşdi Şabi’yi korumak istiyor”     

Amerika’nın uzun süredir Iraklı yetkililerden Haşdi Şabi’ye bağlı birçok grubun silahsızlandırılmasını talep ettiğini aktaran kaynaklar, İran’ın da buna karşılık ülkede kendine yakın grupları korumak istediğini ve ABD’nin Irak’ta yeni askeri üsler kurmasını engellemek için protestoları organize ettiğini ifade ediyor.

Protesto eylemlerine Sünni grupların sessiz kaldığını ama İran’a yakın Irak Sünni Vakfı Başkanı Abdullatif Himeyim’in bu tarz eylemlere destek verdiğine dikkat çeken kaynaklar, hem İran hem de Bağdat’taki Şii grupların katılımın yüksek olması için yoğun çaba sarf ettiğine dikkati çektiler.

 

Başbakan Abdulmehdi’nin zor sınavı

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Al Bayan gazetesinin, isimleri açıklanmayan bazı Iraklı yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Bağdat ziyaretinde Başbakan’dan Bedir örgütü, Irak Hizbullahı, Ebulfezl Abbas Tugayı ve Asayib Ehli Hak’ı silahsızlandırılmasını istedi ve Abdulmehdi de “biraz daha zaman verin” şeklinde yanıt verdi.

Haberde ayrıca, Irak’a İran’la ticarete devam etmesine karşılık, söz konusu milis grupları silahsızlandırması şartının koşulduğu belirtildi. 

Bunun, Adil Abdulmehdi’nin “en zor sınavı” olacağı yorumu yapılırken, halen güvenlikle ilgili bakanlıklar hakkındaki sorunların çözülemediğine dikkat çekildi.

 

Haşdi Şabi Şii lider Ali Sistani’nin çağrısıyla kuruldu

Haşdi Şabi (halk toplulukları) 2014 yılında IŞİD’le mücadelede ordunun yetersiz kalmasıyla, özellikle Iraklı Şii lider Ali Sistani’nin çağrısı ile kuruldu. 

Haşdi Şabi çatısı altında bulunan silahlı gruplar;

Seraya Selam (Mukteda Sadr), Bedir Örgütü (Hadi Amiri), Asayib Ehli Hak (Kays Haz Ali), Nuceba Hizbullahı Hareketi (Ekrem Kabi), Ravti Risale (Adnan Şehmani), Muhtar Ordusu (Vask Betat), Irak Hizbullahı Taburları, İmam Ali Tugayları, Cund İmam Tugayları, Seraya Horasani, Ebulfezl Abbas Tugayı, Seraya Cihad (Yüksek İslami Konseyi), Ensar Akide (Yüksek İslami Konseyi), Seraya Ensar Aşura (Yüksek İslami Konseyi), Abbasi Şerker Tugayı, Şehid Evvel Tugayları (Deye Hareketi), Şehid Sadr Evvel Tugayları (Dava Hareketi İç Örgütü), Nuhbe ve Kays Haydari Tugayları, Ali Ekber Tugayı, Şeab Risali Tugayı, Ensar Merceye Tugayı, Esedullah Kalb Tugayı, Feylek Vadi Sadip, Ensar Huce Tugayları, Kamer Beni Haşim Tugayları, Sairun Hizbullahı ve İmad Meni Tugayları.
 

DAHA FAZLA HABER OKU