“Diktatör Pinochet” anayasası Şili protestolarının gölgesinde değişiyor

Şili halkı, anayasanın değişip değişmemesi ve değişmesi durumunda yazılım aşamasına katılacak heyeti seçmek için oy kullanacak

Şili'de 6 Ekim günü başlayan protestolar şiddetlenerek diğer kentlere yayıldı. Gösterilerde 23 kişi hayatını kaybetti / Fotoğraf: AFP

1973 yılındaki darbeyle geldiği devlet başkanlığı süresince Şili’yi demir yumrukla yöneten Augusto Pinochet, 1990 yılında iktidardan inse de ülke hala o dönemde yazılan anayasa ile yönetiliyor. 

Şili'de yaklaşık 1 aydır devam eden ve 23 kişinin canına mal olan gösteriler sürerken, hükümetle muhalefet, diktatörlük döneminden kalma anayasanın değişmesi için referandum düzenlenmesi konusunda anlaştı.

Nisan’da yapılacak referandumda, halka iki soru sorulacak. Şili vatandaşları, anayasanın değişip değişmemesini ve değişmesi durumunda yeni anayasayı yazacak heyeti oylayacak.

Sandıkta 2 soru

Nisanda yapılacak ve iki sorunun sorulacağı referandumda, Şili halkı anayasanın değişip değişmemesi ve değişmesi durumunda yeni anayasayı yazacak heyeti seçmek için oy kullanacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Referandumda, anayasayı yazacak heyetin tamamının halk tarafından seçilmesine veya yarısının Kongre üyelerinden yarısının da halkın seçtiği kişilerce oluşturulacak heyetin kurulmasına karar verecek.

Ekim 2020'de düzenlenecek yerel seçimlerde de yeni anayasayı yazacak heyet üyelerinin seçilmesi için oy kullanılacak.

Kurulacak heyetin, yeni anayasayı yazmak için bir yıl süresi olacak ve yeni anayasanın yazılım aşaması bittikten sonra yürürlüğe girmesini onaylamak için katılım zorunluluğu olan referandum düzenlenecek.

“Şili için tarihi bir gün”

Senato Başkanı Jaime Quintana, muhalefet ile hükümet arasında sabaha karşı sona eren toplantının ardından sosyal medyadan anayasa değişikliği için anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Quintana, anlaşma metnini paylaştığı gönderide, "Bugün Şili için tarihi bir gün. Yaklaşık 30 yıldır birçok kez anayasanın değiştirilmesi için uğraşıldı. Bugün halk bunu mümkün kıldı, bu bütün ülke için bir zaferdir” dedi.

Yaklaşık bir aydır devam eden protestolarda, göstericiler, Pinochet döneminden kalma anayasayı eşitsizliğin temeli olarak görüyor ve anayasa değişikliği talebinde bulunuyordu.

Şiddet olayları metro zammıyla başladı

Başkent Santiago'da günde 3 milyondan fazla kişinin kullandığı metro ücretlerine 6 Ekim'de zam yapılmasının ardından başlayan ve 18 Ekim'de de şiddetlenerek birçok kentte yağma olaylarına da yol açan hükümet gösteriler şiddet olaylarına dönüştü.

Gösteriler nedeniyle ülkede 23 kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi yaralanmış ve 9 bin 203 kişi gözaltına alınmıştı.

Pinera, halkın ekonomik sorunlarını anlayamadığı için özür dileyerek, ekonomik yardım paketini hayata geçirmiş, kabinesinden 8 bakanı değiştirmesine rağmen gösteriler devam etmişti.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU