Pelosi: Trump Ukrayna'ya rüşvet verdi ve "Nixon'un yaptıklarını devede kulak bırakacak" eylemlerde bulundu

Pelosi açıklamasında, "Verilecek rüşvet, seçimlere dair yapılacak sahte bir soruşturmanın kamuya açıklanması karşılığında askeri yardımın tahsis edilmesi ya da alıkonmasıydı - bu rüşvettir" ifadelerini kullandı

Nancy Pelosi, Donald Trump'ın yaptıklarının karşısında Richard Nixon'ın eylemlerinin "neredeyse devede kulak göründüğünü" söyledi (AFP)

Nancy Pelosi, Donald Trump'ın Ukrayna'yla yaptığı telefon görüşmesine ilişkin yürütülen soruşturmada, azil soruşturmasının iki kilit tanığının kamuya açık ifadelerinde belirttiği gibi azletmeyle cezalandırılabilecek bir eyleme, "rüşvete" dair delil bulunduğunu söyledi.

ABD Kongresi'ndeki haftalık basın toplantısında konuşan Temsilciler Meclisi başkanı perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, eski Başkan Richard Nixon’ın azledilme sürecine atıfta bulunarak Trump'a yöneltilen suçlamaları "Nixon’un yaptıklarını neredeyse devede kulak gösteriyor" dedi. 

Pelosi, “Mahkum edici ifade, soruşturmada açığa çıkan rüşvete dair ve başkanın gücünü kötüye kullandığına dair kanıtları destekledi" ve "siyasi rakibine karşı düzenlenecek bir soruşturma karşılığında askeri yardımı ve bir Beyaz Saray toplantısını durdurmakla tehdit ederek yeminini ihlal etti" diye konuştu.

Pelosi, sözlerine "Verilecek rüşvet, seçimlere dair yapılacak sahte bir soruşturmanın kamuya açıklanması karşılığında askeri yardımın tahsis edilmesi ya da alıkonmasıydı - bu rüşvettir" diye devam etti.

Trump'ın siyasi soruşturmalar konusundaki bariz taleplerini Demokratların, başkanın Ukrayna'yla gerçekleştirdiği ilişkileri nitelerken kullandığı "karşılıklı anlaşma" tabiri yerine "rüşvet" diye değerlendiren Pelosi'nin yeni bir mesaj vermeye hazırlandığı açık görünüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pelosi, “Doğrusu burada Latince konuştuğumuzu biliyorsunuz: 'e pluribus unum' çokluktan birliğe anlamına gelir, burada bahsettiğimiz 'quid pro quo' (verilen bir şey karşılığında alınan şey) ise rüşvettir, anayasada bu geçer, azil soruşturmasıyla ilişkili olan da bu rüşvettir" dedi.

Meclis başkanının Demokratların liderliğinde yürütülen Trump'a yönelik azil soruşturması hakkındaki bilgilendirmesi, diplomat William Taylor ve Dışişleri Bakanlığı yetkilisi George Kent'in, iki alt komiteyle beraber soruşturmanın öncülüğünü yapan İstihbarat Komitesi'ne verdiği ortak ifadeden bir gün sonra gerçekleşti. 

Yetkililerin, ABD-Ukrayna ilişkilerinde kurulan "kural dışı kanala" Trump'ın şahsi avukatı ve ülkede başkanın siyasi rakiplerinden biri olan Joe Biden hakkında "siyasi çamur" yaratmaya çalışmakla suçlanan Rudy Giuliani de dahil. 

Azil soruşturması, bir ifşacının Trump'la Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında 25 Temmuz'da yapılan telefon görüşmesiyle ilgili şikayette bulunmasının ardından Temsilciler Meclisi'nde başlamıştı. Beyaz Saray tarafından telefon görüşmesine dair yayımlanan beyannamede, Trump'ın Ukraynalı meslektaşından “iyilik” istediği görülüyor ve azil soruşturmasının tanıkları aramanın tam metninin hayli gizli istihbarat materyali depolayan güvenli bir sunucuya taşındığını belirtti. 

ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçiler o günden bu yana ifşacının kimliğinin açıklanmasını ve federal yasalar altında korunduğu bildirilen isimsiz görevlinin Temsilciler Meclisi müfettişleri önünde ifade vermesini talep ediyor. 

Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada bu talepleri sert biçimde eleştiren Pelosi, “kimsenin ifşacıları tehlikeye atmaya hakkı olmamalı” ve “ifşacıya yönelik herhangi bir intikam ya da zarar iktidarla ilgili gerçeklere ulaşma imkanımızı zayıflatacaktır” diye konuştu.

ABD Anayasası'nın II. maddesinin, 4. Bölüm'üne göre rüşvet azletmeyle cezalandırılabilecek bir eylem:

Başkan, Başkan Yardımcısı ve Birleşik Devletler’in bütün sivil yetkilileri, vatana ihanet, rüşvet, diğer ağır suçlar ve görevi kötüye kullanmakla suçlanarak mahkum olursa, görevinden alınacaktır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU