Sağlık Bakanı’nın “Neden 400 yataktan sadece 60’ı lösemili çocukların?” sorusuna LÖSANTE’den yanıt

LÖSANTE Yönetim Kurulu Üyesi Emel Bayrak, LÖSANTE’de sınırlı sayıda yatağın lösemili çocuklara ayrıldığı şeklindeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi

LÖSEV verilerine göre; Türkiye’de her yıl 2 bin yeni lösemi vakası ortaya çıkıyor/ Fotoğraf: LÖSANTE

400 yataklı hastaneye ruhsat verilmemesiyle ilgili eleştirileri yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “400 yatağın içinde niye lösemili çocuklar için 60 yatak talepte bulunuyorsunuz?” şeklindeki sorusuna LÖSANTE’den yanıt geldi. 

LÖSANTE Yönetim Kurulu Üyesi Emel Bayrak, Tükenmez Haber’den Nilay Göl’e yaptığı açıklamada Koca’nın ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

“400 yatağın içinde lösemili çocuklar kullanamaz diye bir şey olabilir mi?” diyen Bayrak, şu ifadeleri kullandı: 

400 yatağın 60’ını lösemili çocuklara ayırıyoruz diye bir şey belirlemiyoruz biz. Lösemili çocuklar, yetişkinler, diğer kanser hastalığı olan çocuklar… 

LÖSANTE Hastanesi’nde hasta kategorisi diye bir şey yok. Olabildiğince çok lösemili çocuğu zaten yatırmaya çalışıyoruz. Ne kadar hasta varsa almaya çalışıyoruz.


Bayrak, “Ümit ediyoruz ki LÖSANTE Hastanesi’ne ruhsat verilecek” ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu?

14 Kasım’da parlamento muhabirleriyle bir araya gelen Sağlık Bakanı, 400 yataklı olarak inşa edilip yalnızca dörtte biri için ruhsat verilen hastane için şunları söylemişti: 

Siz, 'lösemili çocuklar' diyerek, şimdi 25 ama 400'ün içinde 60 yatak ayırıp 'Devamını özel hastane gibi kullanmak istiyorum. Ben buradan gelir elde etmek istiyorum' deyip özel hastaneler yönetmeliğine tabi olmamayı göze alamazsınız. Bunun istismarına izin vermeyiz.

Lösemili çocuklar için kullanılabilecek bir hastaneyse, 75 yatak izni verilen bir hastanenin niye 25 yatağı sadece lösemili çocuklar için kullanılıyor? 

Hani lösemili çocuklar için yapılmıştı? 400 yatağın içinde niye lösemili çocuklar için 60 yatak talepte bulunuyorsunuz? Biz denetim yaptığımızda en fazla 60 yatağın lösemili çocuklar için kullanılabileceğini görüyoruz. 

Koca, toplamda 100 yatağa izin verdiklerini aktarmıştı. 

4 milyon insanın bağışıyla kuruldu

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) 1998 yılında kurularak çocuklar için mücadeleye başladı.

Türkiye'nin ilk Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE’nin kuruluşu için ilk talimat, 2003’te dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2008 yılında lösemili çocukların ücretsiz kolej eğitimi alabilecekleri Lösemili Çocuklar Okulu, 2010 yılında ise çocuklarının tedavileri için Ankara dışından gelen ailelerin tedavi esnasında uzun veya kısa dönem konaklayabilmeleri için Lösemili Çocuklar Köyü kuruldu.

2015 yılında da Avrupa’nın ilk Lösemili Çocuklar Kenti ve multidisipliner hastanesi LÖSANTE kuruldu.

Hastane, 4 milyon insanın küçüklü büyüklü verdiği bağışlarla yapıldı. 

Birçok alanın kullanımına izin yok

LÖSEV’in aktardığına göre 100 milyon dolara 400 yatak kapasiteli yapılan hastanenin yalnızca 75 yatağına ruhsat verildi. 

Hastanedeki 5 milyon dolar değerinde olduğu belirtilen radyoterapi ve kalp anjiyo cihazları da ruhsatsız olduğu için kullanılmadı.

80 yoğun bakım yatağının bulunduğu hastanede sadece 10 yatak için ruhsat alınabildi.

LÖSEV Hastanesi’nde kurulan 10 teknik donanımlı ameliyathanenin sadece üçüne kullanım izni verildi.

Fahrettin Koca ise açıklamasında, radyoterapi ve anjiyo cihazlarına izin verildiğini söylemişti. 


Independent Türkçe, Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU