“Küresel ısınma kalp krizini küçük yaşlara kadar düşürdü”

İklim Değişikliği Kurultayı’nda konuşan Prof.Dr. Hüseyin Nazlıkul, küresel ısınmanın pekçok rahatsızlığı tetiklediğini ve kalp krizini küçük yaşlara kadar düşürdüğünü iddia etti

Fotoğraf: AA

Deniz Kültürü Derneği’nin “Gelecek senin… Denizlerine sahip çık” sloganıyla Nişantaşı Üniversitesi’nin ev sahipliğinde İklim Değişikliği Kurultayı’nın ikincisini geçtiğimiz Çarşamba günü düzenledi.

Kurultayda bir konuşma yapan  Nöralterapi Derneği Başkanı Prof.Dr Hüseyin Nazlıkul, iklim değişikliklerinin insan sağlığı üzerinde de önemli etkiler yarattığını iddia etti.

Doğadaki 1 derece ısınma sadece buzulları eritmiyor. Ciddi sağlık sorunlarına da neden oluyor. İklim değişikliği ile birlikte solunum sistemi ile ilgili hastalıklar ortaya çıkmaya başladı. Kanser ve romatizmal hastalıklar geçtiğimiz yıllara oranla daha da arttı.

nazlıkul.jpg
Hüseyin Nazlıkul / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Çoklu hastalıklar iklim değişiklikleriyle artıyor”

Dünyanın 4.5 milyar yılda kendine veremediği zararın son 50 yılda günümüz insanı tarafından verdirildiğini öne süren Nazlıkul sözlerini şöyle sürdürdü:

Çoklu hastalıklar dediğimiz hastalıklar iklim değişikliği ile birlikte artıyor. Bundan 100 yıl önce doktora giden bir hastalara baktığınızda hastalar akut hastalıklar için gidiyordu. Yani viral bir bakteri için oysa bugün yüzde doksanı kronik hastalıklar. Çevre kirlendikçe hastalıklar artıyor. Çevremiz kirlendikçe gıdalar da bozuluyor ve hastalıklar artıyor.

Nazlıkul, kalp krizi yaşının iklim değişikliği ile küçük yaşa düştüğünü de iddia ederek şöyle konuştu:

Isınma ile birlikte çocuklar ve yaşlılarda ciddi kardiyovasküler hastalıklar ortaya çıkıyor. Kalp krizleri artıyor. Enfeksiyon yaygın görülüyor.

“İklim göçleri yaşanacak”

Yine kurultayda bir konuşma yapan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Şükrü Ersoy de iklim değişiklerinin olası etkilerine dair çarpıcı bir iddiada bulundu:

Sanayi devrimi ile birlikte ciddi iklim değişikliği yaşanmaya başladı. Mesela biz Ortadoğu’da yaşıyoruz. Biz iklim değişimini ciddi derece hissedeceğiz. Tespitlere göre Türkiye orta derecede etkilenecek ülkeler arasında. Ama bizi etkileyen göçler olacak. Çünkü altımızda Ortadoğu ülkeleri var ve onlar ciddi susuzlukla karşı karşıya kalacak. Savaş göçleri değil iklim krizlerine bağlı göçler yaşanacak.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU