Tıp öğrencisi iki kızın katil zanlısı: Dolandırıcıyım, aylık gelirim 100 bin lira

Ukrayna’da geçen yıl Türk vatandaşı iki kız öğrenciyi öldürdüğü iddiasıyla yargılanan sanık, ‘Ne iş yapıyorsun' sorusuna “Dolandırıcıyım, aylık gelirim 100 bin lira’ diye yanıt verdi. Sanık cinayetlerle ilgili soruları ise ‘Hatırlamıyorum’ diye yanıtladı

Katil zanlısı Hüsnü Can Çökmez Türkiye'de yakalanmıştı / Fotoğraf: İHA

Ukrayna'da tıp eğitimi gören Türk vatandaşı öğrenciler Buket Yıldız (20) ve Zeynep Hüsünbeyi’ni (22) öldürdüğü iddia edilen Hüsnü Can Çökmez, ilk kez hakim karşısına çıktı. Anadolu 16. Ağır Ceza Mahkemesinde, "Canavarca hisle kasten öldürme" suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Çökmez’e, hakim kimlik tespiti sırasında suç tarihinden önce ne iş yaptığını sordu. Sanık Çökmez, "dolandırıcılık" yaptığını, aylık gelirinin de 100 bin lira olduğunu söyledi.

ukrayna-da-oldurulen-zeynep-icin-acili-bekleyis-204570.jpg
Uyrayna'da tıp egetimi gören ev arkadaşları Buket Yıldız ve Zeynep Hüsünbeyi Fotoğraf: İHa

 

İnsan cezaevinde unutabiliyor

Duruşmada, "Bütün suçlamayı kabul ediyorum. Başka söyleyecek bir şey yok" diyen sanık, olay günü ne olduğuna ilişkin soruya, "Savcılıkta verdiğim ifadeyi doğruluyorum. Eve kaçta gittiğimi hatırlamıyorum. Başka da söyleyecek bir şey yok. Üzerinden uzun zaman geçti. Hatırlamıyorum. İnsan cezaevinde unutabiliyor" diye yanıt verdi.

eylul_ekimyeni_225027cd-fc9c-4236-9e67-acba8ac79c5f.jpg
Buket Yıldız, Hatay'da toprağa verilmişti

 

Olaya hırsızlık süsü vermek istemiştim

Çökmez olay günü şu sözlerle anlattı:

O gün yılbaşıydı. Akşam üzeri Buket'in evine gittim ve kapıyı çaldım. Kapıyı Buket açtı. Evde başka kimse yoktu. Bir kez daha barışmak istediğimi söyledim. Bana küfür etmeye başladı ve tokat attı. Ondan sonra sinirlendim. Olay gerçekleşti. Buket tokat attıktan sonra mutfaktan bıçak getirmişti. Bıçağı sol göğüs bölgeme doğru tutmuştu. Sonra geri çekti. Bıçağın elime nasıl geçtiğini hatırlamıyorum. Aramızda nasıl bir diyalog geçti bunu da hatırlamıyorum.

Zeynep Hüsünbeyi'ni ise nasıl öldürdüğünü hatırlamadığını öne süren Çökmez, "Ben olaydan sonra 20-25 dakika kadar evde kaldım. Daha sonra tabletleri ve telefonları alarak evden ayrıldım. Olaya hırsızlık süsü vermek istemiştim. Ben Buket'i öldürmek için plan yapmadım." ifadelerini kullandı.

thumbs_b_c_91001a1905509f558de09105a0b0a98a.jpg
Dönemin TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Zeynep Hüsünbeyi'nin ailesine taziye ziyaretinde bulunmuştu / Fotoğraf: İHA

 

‘İki ailenin kızını öldürdün’ 

Sanık Hüsnü Can Çökmez, duruşmada müşteki avukatlarının yönelttiği tüm sorulara da "Hatırlamıyorum." yanıtını verdi. Duruşma savcısı Faik Ateş, sanığın sürekli "Hatırlamıyorum." şeklinde beyanda bulunmasına tepki gösterdi. Çökmez’e burada bulunma sebebinin 2 üniversite öğrencisi genç kızı öldürmesi olduğunu hatırlatan Ateş, şunları söyledi:

Şu anda senin hatırlamadığın, bilmediğin, konuşmak istemediğin çok şey Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince haklı görülebilir ama burada bir de ölen genç kızların aileleri var. Eğer biraz nedamet duyuyorsan, pişmanlığın varsa bildiklerini anlatman gerekir. Yoksa senin verdiğin bilgiye bu kovuşturma dosyasında çok da ihtiyaç yok ama senin burada bulunan kişilere karşı bir vicdan borcun olduğunu düşünüyorum. İki ailenin kızını öldürdün sen. Ben de sana sorular soracağım. Eğer hatırlamıyorum diyeceksen sormayayım.

Sanık Çökmez ise "Hayır sormayın." şeklinde yanıt verdi.

‘Gözümün içine baksın diye duruşmaya geldim’

Sanık ile kızının 2017 yılında tanıştığını belirten Buket Yıldız'ın annesi Cenan Yıldız ifadesinde şunları söyledi:

Ayrılmalarının sebebi benim çünkü bu yaratık kızımın üzerinde sürekli baskı uyguluyordu, yalan söylüyordu. Hiçbir arkadaşıyla görüştürmüyordu benim kızımı. Ben sanık gözümün içine baksın diye buraya geldim. Bana 'Cenan teyze ben Buket'i çok sevdim asla zarar vermem.' demişti. Sen bizi de öldürdün.

Baba Hikmet Levent Yıldız ise, "Kızım karıncayı bile incitemezdi. Sanık soğukkanlılıkla tüm eylemlerini gerçekleştirmiş. Yüce mahkemenize güveniyorum ve sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum" dedi.

‘Sanık top çeviriyor’

Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Ateş, sanığın dolandırıcılık suçundan kayıtlarının bulunduğunu hatırlatarak, "Dolandırıcılık suçunun belli bir mizansen ve ikna kabiliyeti, ayrıca o suçun işlenmesi için nispeten kıvrak bir zeka gerektirdiği hususları gözetildiğinde, sanığın bu celse deyim yerindeyse top çevirme amacıyla bu tür beyanlarda bulunduğu aşikardır" diye konuştu.

Aile boyu parçalandık

Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan Buket Yıldız'ın annesi Cenan Yıldız, "İçim yanıyor, acıyor. Paramparçayım. Aile boyu parçalandık. Canımızı kaybettik biz." dedi.

Baba Hikmet Levent Yıldız, bugün yargıya olan güvenlerinin bir kat daha arttığını ifade ederek, "Mahkemenin duyarlı bir şekilde olayla ilgilenmesi çok hoşumuza gitti. Güvenimiz daha da arttı. Sözün bittiği yerdeyiz. Çok kötü bir olay yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Zeynep Hüsünbeyi'nin babası Yurdal Hüsünbeyi, "Canlarımızı kaybettik. Söylenebilecek kelimeler bulamıyoruz. Kızlarımız için ne desek yetersiz kalıyor. Sadece onlar değil burada hepimiz gömüldük. Hepimiz hayatlarımızı kaybettik onlarla beraber" şeklinde konuştu.

 

Mezarlıkta saklanırken yakalandı

Ukrayna'nın Harkov şehrinde, 31 Aralık 2018'de Türk vatandaşı tıp fakültesi öğrencileri Buket Yıldız (20) ve Zeynep Hüsünbeyi (22) 3 Ocak 2019 yaşadıkları evde öldürülmüş halde bulundu. İki öğrenciyi öldürdüğü iddia edilen şüpheli Hüsnü Can Çökmez’in 2 Ocak'ta İstanbul'a döndüğü belirlendi. Şüpheli Kurtköy Mezarlığı'nda saklandığı yerde yakalandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, sanık Çökmez'in "canavarca hisle kasten öldürme" suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, "bina dahilinde hırsızlık", "konut dokunulmazlığını ihlal" ve "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçlarından da 6 yıldan 13 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU