Milli Marş ıslıklamanın kısa tarihi

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeri H Grubu dokuzuncu haftasında Türkiye'nin İzlanda'yı konuk ettiği karşılaşma öncesi milli marşlar okunurken İzlanda Milli Marşı'nın ıslıklanması büyük tepki çekti

Küfür, kavga ve ırkçı saldırıların ardından son dönemde maç öncesi okunan milli marşların ıslıklanması daha fazla görülmeye başladı. 

Başka ülkelerde de rastlanan “milli marş ıslıklamaya" Türkiye’de de pek çok kez rastlandı. 

Son olarak dün akşam  Türk Telekom Stadı'nda Türkiye'nin İzlanda'yı konuk ettiği karşılaşma öncesi İzlanda Milli Marşı okunurken tribünlerden şiddetli ıslık sesleri yükseldi. 

Sosyal medya kullanıcılarının büyük tepkisini çeken bu olayı, iki takım arasında 10 Haziran 2019'da İzlanda'da oynanan maç öncesi yaşananlara gerekçe gösterenler de vardı. 

22 Mart 2019'da EURO 2020 Elemeleri H Grubu ilk maçında Türkiye'nin Arnavutluk'u 1-0 yendiği maçtan önce Loro Borici Stadı'nı dolduran Arnavut taraftarlar İstiklal Marşı'nı ıslıklamış,  bu davranış Türkiye'den büyük bir tepki çekmişti. 

Arnavutluk’ta yaşanan ilk değildi. Daha önce İsviçre, Fransa, Hırvatistan, Yunanistan gibi takımların taraftarları, Türk Milli Marşı'nı ıslıkladığında Türk spor kamuoyu yaşanan durumu sert bir dille eleştirmişti.

Konya'da Fransız marşı ıslıklandı

Geçtiğimiz haziran ayında EURO 2020 Elemeleri H Grubu 3'üncü maçında Türkiye, Fransa'yı konuk etti.

Konya Büyükşehir Belediye Stadı'nda oynanan karşılaşmada maç öncesi milli marşların okunduğu seremonide Konya seyircisi İstiklal Marşı'nı söyledi. Ancak Fransız Milli Marşı söylenirken statta yoğun bir protesto ve ıslık sesleri yankılandı.

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, bu durumdan üzüntü duyduğunu açıkladı. 
 


Hatta Fransız siyasetçiler durumu bir adım ileriye taşıyarak FIFA'nın devreye girmesini talep etti.

Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin lideri Marine Le Pen Fransız Milli Marşı'nın Türk seyirciler tarafından ıslıklanmasına tepki gösterdi. Kişisel Twitter hesabından açıklama yapan Le Pen, FIFA'nın Türkiye Futbol Federasyonu'na ceza vermesi gerektiğini öne sürdü.
 


Tarihler 14 Ekim 2019'u gösterdiğinde bu kez Türk Milli Takımı, Fransa'ya konuk oldu.

Gergin bir ortamda oynanan müsabaka öncesinde güvenlik tedbirleri had safhaya alındı. 
 

Türkiye-İsviçre-AA.jpg
Fotoğraf: AA


Maç için büyük güvenlik önemleri alındığını açıklayan Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Noel Le Graet, Konya'da oynanan grubun ilk maçında Fransa marşının ıslıklandığını hatırlatarak, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yetkilileriyle toplantı talep ettiğini açıkladı.

La Graet, maç esnasında Fransa tribünlerinde çok sayıda Türk taraftarı olacağına dikkat çekerek şöyle konuşmuştu: 

Federasyon yetkilileriyle durumları görüşmek istedim. Oyuncular benzer bir duruma alışkın, ilk maçta da Türk taraftarların önünde oynamıştık.

Oyuncularımız tüm maç boyunca ıslıklandı. Ayrıca, milli marşımız da ıslıklandı. Ancak, Stade de France'ta işlerin iyi gideceğini düşünüyorum. Kolay olmayacak elbette. Çünkü, Türk taraftarlar sayıca fazla olacak.

Onlardan tek isteğimiz, milli marşımızı ıslıklamamaları olacak. Eğer, tribünlerden ıslık sesleri yükselirse milli marşın sesini daha fazla açacağız. Ayrıca, maçtan önce Türkçe anonslar yapılacak ve ricamız iletilecek.


Türkiye ile Fransa arasındaki “ıslık krizi” büyümeden çözülse de geçmişte bu tür krizlerin daha da derinleştiğini gösteren örnekler var. 

Olaylı İsviçre maçı

Almanya'da düzenlenecek 2016 Dünya Kupası play-off eleme turu İsviçre ile Türkiye'yi karşı karşıya getirdi. 

12 Kasım'da 2015'te Stade De Suisse'de oynanan ve 38 bin kişinin izlediği dünya kupası play-off ilk maçında İsviçreli taraftarlar Türk Milli Marşı'nı ıslıkladı.

Karşılaşmayı 2-0 kaybeden Türkiye, dört gün sonra Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda rövanş maçında İsviçre'yi konuk edecekti. Rövanş öncesi ve sonrasında yaşananlara Türk spor basını da tuz biber ekti.
 


Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda maç öncesi düzenlenen seremonide tribünleri dolduran 55 bin kişi aynı anda İsviçre Milli Marşı'nı ıslıkladı.

Karşılaşmanın bitiş düdüğüyle patlak veren olaylar ve Türkiye'nin aldığı cezalar uzun süre hafızalardan silinmedi.

Türkiye, gergin geçen maçı 4-2 kazanmasına rağmen turnuvaya veda etti.

Ali Sami Yen'de Yunan marşı ıslıklandı

Türkiye, Avusturya ve İsviçre'nin ortaklaşa düzenleyeceği EURO 2008 Elemeleri C Grubu 10'uncu hafta maçında, Yuninastan'ı konuk etti.

17 Ekim 2007'de Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan maçtan önce "Konuk takımın milli marşı çalarken, lütfen ıslıklamayın, saygı gösterin" uyarı anonsu yapılmasına rağmen Yunanistan Milli Marşı çalınırken, taraftarlar ıslıklarla protesto etti. 

Tarihler 18 Kasım 2015'i gösterdiğinde Türkiye ile Yunanistan bu kez hazırlık maçında karşı karşıya geldi.

Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda oynanan maçtan önce Paris'teki terör saldırılarında hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı.

Saygı duruşu esnasında sessizliğin bozulması ve Yunanistan Milli Marşı'nın ıslıklanması tepkileri de beraberinde getirdi.

Dönemin A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim karşılaşma sonrası düzenlenen basın toplantısında, yaşanan duruma tepki göstererek, şu ifadeleri kullandı: 

Ölmüş insanlara saygı duruşu yapıyoruz, iki maç terör nedeniyle iptal edilmiş, bir dakika sabredemiyor muyuz?  Ne oluyor bize? Yunanistan milli marşı okunuyor, ıslıklar yükseliyor. Allah'tan elimizi, kolumuzu kaldırıp dindirdik.

Bugün aynı zamanda Dünya Komşular günü. Bizde komşumuz Yunanistan ile oynadık. Komşuluk bizde önemlidir. Sonra dışarı gidince bunu izah edemiyoruz. Bizim ülkemize niye iki ıslık için kötü gözle baksınlar.

İki hazırlık maçı iptal edilmiş. Terör tehdidi çok üzücü ve düşündürücüdür. Olaylara seyirci kalmamalıyız ama böyle değil. Bize hiç yakışmıyor. Barış ve kardeşliğe karşı kullanılacak en önemli enstrüman spordur. Sporun teröre kurban edilmesine de seyirci kalamayız. 


EURO 2016'da Hırvat taraftarlar İstiklal Marşı'nı ıslıkladı

Fransa'nın ev sahipliğinde düzenenlenen EURO 2016'da Türkiye, D Grubu ilk maçında Hırvatistan ile karşı karşıya geldi. 

Paris'te bulunan Parc des Princes Stadı'nda oynanacak mücadeleyi izlemeye gelen binlerce Hırvatistan taraftarı, Türk Milli Marşı'nı ıslık ve yuhalama sesleriyle protesto etti. 

Hırvatistan Türkiye
Darijo Srna ve Arda Turan/ Fotoğraf: AFP


Türkiye dışındaki ülkeler içinde benzer durum söz konusu. 

Avrupa'da yaşanan hadiselerde daha çok ırkçı saldırılar ön plana çıkıyor.

Bu sezon özellikle İtalya'da siyahi futbolcular yoğun ırkçı saldırılara maruz kaldı. Öte yandan Lazio taraftarlarının yoğun olarak kullandıkları nazi selamı, Bulgaristan ve Sırbistan taraftarlarının da ırkçı saldırıları gündeme geldi. 

Geçtiğimiz ay EURO 2020 Elemeleri A Grubu maçında Bulgaristan, İngiltere'yi konuk etti. 

Başkent Sofya’daki Vasile Levski Stadı’nda oynanan karşılaşmaya ırkçı tezahüratlar, pankartlar ve tribünlerden yapılan nazi selamı damgasını vurdu. 
 

Bulgar taraftarlar nazi selamı
Ekim ayında oynanan maçta Bulgar taraftarlar, Nazi selamı verdi/ Fotoğraf: Catherine Ivill


Yapılan ırkçı saldırılar gerekçesiyle iki kez durdurulan karşılaşmayı İngiltere, 6-0 kazandı. 

Bulgaristan taraftarları daha önce de Kosova ve Çekya ile oynanan maçlarda benzer görüntüler sergilemişti.

Yaşanan bu hadiselerden sonra toplanan UEFA Kontrol Etik ve Disiplin Kurulu, Bulgaristan hakkında ırkçı davranışlar, sahaya yabancı cisim atma, ulusal marşa saygısızlık ve dev ekranda tekrarların gösterilmesiyle ilgili olarak soruşturma başlattı.

Sırbistan'da cezalardan nasibini aldı

EURO 2020 Elemeleri B Grubu üçüncü maçında Sırbistan, Portekiz'i konuk etti. 

7 Eylül'de Belgrad'da oynanan karşılaşmada Portekizli futbolcular ırkçı saldırıların hedefi oldu. 

UEFA, yaşanan olayları gerekçe göstererek Sırbistan'a iki maç seyircisiz oynama cezası verdi. 


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU