Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: AB yaptırımlarının hükmü yok

KKTC’nin 36 kuruluş yıl dönümünde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerimiz bahane edilerek AB Dışişleri Bakanları tarafından onaylanan yaptırım taslağının hiçbir hükmü yok" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC'nin kuruluşunun 36. yıl dönümü nedeniyle Lefkoşa’da düzenlenen törene katıldı. Fazıl Küçük Bulvarı'ndaki kutlamalarda bir konuşma yapan Oktay, bugün bir taraftan "6 devlet tek millet" düsturuyla 300 milyonluk Türk dünyası ile gönül birlikteliği yaparken bir taraftan Filistin, Myanmar ve Keşmir'in derdiyle dertlendiklerini söyledi.

Kıbrıs Barış Harekatı'ndan 9 yıl sonra nice zorluklarla kurulan KKTC’nin, Kıbrıs Türkü'nün ada üzerindeki vazgeçilmez haklarının teminatı olduğunu kaydeden Oktay, “Biz Kıbrıs'a şehit ve mücahitlerimizle, zulme karşı tek yürek mücadelemizle ve kardeşlik bağlarımızla sarılmışız. Türkiye ve KKTC arasındaki bağlar hiçbir şahıs ya da grubun özel gündem ya da hesaplarının ipoteği altına girmeyecek kadar köklüdür” dedi.

Rum tarafının uzlaşmaz tutumu engel oldu

Müzakereler sürecinde Rum tarafının uzlaşmaz bir tavır sergilediğini belirten Oktay, sözlerine şöyle devam etti:

Kıbrıs'ta yarım asırdır devam eden müzakere sürecinde tüm samimiyetimizle, iyi niyetimizle her türlü gayreti gösterdik, ancak Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle bir sonuca ulaşılamamıştır. Bu süreçte Kıbrıs Türkü daima çözüm ve uzlaşı anlayışı içinde hareket etmiş, Rumların bozduğu ortaklığı yeniden tesis edebilmek için çözüm planlarına destek vermiştir. Türkiye ise başından sonuna kadar KKTC'nin gelecek tasavvuru için uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli mücadeleyi vererek Kıbrıs Türkü'nün yanında olmuştur. Bölgemizde barışın ve istikrarın teminatı olarak, ahdi yükümlülüklerimiz temelinde Kuzey Kıbrıs için, üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam ediyoruz ve edeceğiz.

Çıkarlarımızdan taviz vermeyeceğiz

“Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerimiz bahane edilerek AB Dışişleri Bakanları tarafından onaylanan yaptırım taslağının hiçbir hükmü yok" diyen Oktay şunları söyledi:  

Adanın tek sahibi olduğu yanılsamasıyla yaşayan Rum tarafı, Avrupa Birliği üyeliğini suistimal ederek Türk tarafını zor durumda bırakacağını, caydırabileceğini sanmaktadır. Hidrokarbon kaynakları meselesinde meşru çıkarlarımızdan en küçük bir taviz vermeyeceğiz. Hamdolsun, sahip olduğumuz imkan ve kabiliyetlerle bugün dünden çok daha güçlüyüz; yarın da bugünden daha güçlü olacağız. Bu konudaki kararlılığımızı, diplomatik girişimlerimiz yanında, askeri gücümüzle ve enerji politikalarımızla da gösteriyoruz.

Kıbrıs Türkü ile omuz omuza durmaya devam edeceğiz

KKTC'nin aradan geçen 36 yıl içerisinde büyük mesafe kaydettiğini anlatan Oktay konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

KKTC'nin kendi kendine yetebilen, küresel şartlara uyumlu, rekabetçi ve sürdürülebilir bir ekonomik yapıya ulaşarak kalkınması elzemdir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni her alanda daha gelişmiş görmeyi arzu ediyoruz. Buradan genciyle, yaşlısıyla Kıbrıs Türkü kardeşlerime sesleniyorum. Adada gerçekleri yok sayanlara vereceğiniz en güzel cevap, işinize ve kardeşliğimize dört elle sarılmak olacaktır. Ana vatan ve garantör Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kıbrıs Türkü ile omuz omuza durmaya devam edecektir

Huzur hakim olana kadar oradayız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Barış Planı Harekatı hakkında da şu ifadeleri kullandı:

Sınırlarımızda yuvalanan terör örgütlerini kullanarak, Suriye krizini ülkemize taşıma gayretleri, bizi bu meselede sahada fiilen var olmak durumunda bırakmıştır. Sınırlarımızın güvenliğini ve Suriyeli mültecilerin yurtlarına emniyet içinde dönüşlerini sağlamak amacıyla yürüttüğümüz Barış Pınarı Harekatı, bölgede huzurun teminatı olacaktır. Kahraman Mehmetçiğimiz barış koridoru olarak belirlenen bölgenin her bir noktasını terörden temizlemeye ve kalan tuzakları yok etmeye başarıyla devam etmektedir. Barış koridoru bölgesinde terörün kökü kazınana ve huzur hakim olana dek oradayız. Her fırsatta ifade ettiğimiz gibi Türkiye'nin kimsenin toprağında ya da yer altı, yer üstü kaynağında gözü yoktur, olmamıştır. 

 

AA 

DAHA FAZLA HABER OKU