AP’ye konuşan Morales, ülkesindeki krizde BM’nin arabuluculuk yapmasını istedi

Bolivya’nın istifa eden eski Devlet Başkanı, Bolivya Çokuluslu Devleti Yasama Meclisi’nin istifası konusunda karar vermemesi nedeniyle hala Bolivya’nın lideri sayılabileceğini söyledi

Bolivya'nın istifa eden eski Devlet Başkanı Evo Morales (AP)

Bolivya’nın istifa eden lideri Evo Morales siyasi sığınma aldığı Meksika’nın başkenti Meksiko'da Associated Press’e (AP) röportaj verdi. 

Ülkeyi 14 yıl boyunca yöneten Morales, Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi’nin (ALP) henüz istifasını kabul ya da reddetmediğini hatırlatarak “Eğer istifamı onaylamaz ya da reddetmezlerse hala devlet başkanı olduğumu söyleyebilirim” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin ilk yerli lideri olan Morales, tartışmalı devlet başkanlığı yarışı sonrası muhalefetin hile yapıldığı iddiasıyla geçen ay başlattığı protesto eylemleri ve ardından kendisine gelen istifa etmesi yönünde ordudan gelen uyarı nedeniyle görevini bırakmak zorunda kalmıştı.

Morales, Meksika’dan gelen siyasi sığınma teklifini kabul ederek bu ülkeye sığınmıştı. 

“Bazı askerler ayaklanma planlıyor"

Ülkesinde bir uzlaşıya katkısı olacaksa Bolivya’ya dönebileceğini söyleyen Morales, ordudaki bazı birimlerin kendisine istifa çağrısı yapan komutanlara karşı ayaklanma planı yaptığı bilgisinin kendisine geldiğini söyledi.

Ancak Morales bu askerlerin sayısı ya da ayaklanma planının ayrıntıları konusunda açıklamada bulunmadı.

Morales, Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman hakkında da “İhanetine şaşırdım” ifadelerini kullandı. 

 

 

Kendisinin ülkeyi terk etmesine yol açan "darbe"nin arkasında "büyük komplocu" olarak tanımladığı ABD’nin olduğunu söyleyen Morales, Bolivya’da huzur ve diyalog ortamının oluşması için çağrı yaptı. 

 Morales destekçilerine seslenerek “Onlara çok sabırlı bir şekilde ve barışçıl direnişle demokrasiyi yeniden ayağa kaldıracağımızı söylemek istiyorum” dedi. 

“Papa Françesko da arabuluculuk çalışmalarına eşlik edebilir”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres perşembe günkü açıklamasında kişisel temsilcisi Jean Arnault’u ülkedeki krize barışçı bir çözüm bulunması amacıyla Bolivya’ya göndereceğini duyurmuştu. 

BM’ye çok güveniyorum” diyen Morales “BM’nin sadece bir kolaylaştırıcı değil arabulucu olmasını istiyorum. Belki BM’ye, Katolik kilisesi ve gerekli görülmesi halinde Papa Françesko da eşlik edebilir” ifadelerini kullandı. 

AP

 

DAHA FAZLA HABER OKU