Dünyanın en yalnız kurbağası Romeo, 10 yıl sonra Juliet’ine kavuştu

Bolivya’da konduğu müzede tek başına yaşayan Sehuencas su kurbağasına sonunda eş bulundu

Türünün son örneklerinden biri olan Sehuencas su kurbağasına, 10 yıl süren aramaların ardından nihayet bir eş bulundu.

Bolivya’nın sisli ormanlarında 10 yıl önce keşfedilen ve Romeo adı verilen su kurbağası, Cochabamba Doğal Tarih Müzesi’ndeki yaşamına tek başına devam ediyordu. Erkek kurbağanın yalnızlığına son vermek için uğraşan araştırma ekibi, Romeo’ya eş bulabilmek adına internette bir arkadaşlık profili bile açmıştı.

Uzun bir bekleyişin ardından sevindirici haber, Romeo’nun da bulunduğu Bolivya ormanlarından geldi. Küresel Vahşi Yaşamı Koruma (GWC) kuruluşu, araştırma ekibinin keşif alanında Sehuencas türü bir dişi kurbağa bulduğunu açıkladı. Juliet adı verilen kurbağa, “chytridiomycosis” olarak bilinen ölümcül mantar hastalığını taşıma ihtimaline karşı tedavi altına alındı.

Ormanda yapılan aramalar Romeo’yu Juliet’ine kavuşturmakla kalmadı, araştırmalar sırasında dört Sehuencas su kurbağası daha keşfedildi. Bulunanlardan ilki erkekti. Bu da dişi kurbağaların çok da uzakta olmadığını gösteriyordu.

Keşfin ardından müzedeki K’ayara Merkezi’ne götürülen beş kurbağa, yeni evlerine alışmaya çalışıyor.

 

 

Sağlık durumu gözden geçirilen Juliet, çiftleşme için uygun olduğu tespit edilirse Romeo ile bir araya getirilecek. İklim değişikliği, doğal yaşam alanlarının yok edilmesi, kirlenme, hastalıklar ve alabalıklar nedeniyle nesilleri tehlike altında olan Sehuencas su kurbağası türünün devamı, bu çiftin beraberliğine bağlı.

Romeo’nun ardından diğer kurbağaların da bulunması çalışmalarında yer alan Camacho Badani, keşif sürecinin oldukça yorucu geçtiğini ancak neticenin buna değdiğini söyledi. Badani, ekibin Bolivya’nın sisli ormanlarında yaptığı zorlu yolculukla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Çalışırken sırılsıklam olduk, yorgun düştük. Tam kampa dönmeye niyetlenmiştik ki bir dereye daha bakmaya karar verdik. Başta çok umutlu değildik. Yine de şansımızı deneyelim dedik. 15 dakika geçmeden şelalenin 4 metre uzağındaki gölette zıplayan bir kurbağa gördüm.”

GWC adına BBC’ye konuşan Chris Jordan ise, doğal ortamından alınan hayvanları bir yerde tutmanın riskli olduğunu ancak bu kurbağaları kurtarmak adına böyle bir tehlikeyi göze aldıklarını söyledi. Sehuencas su kurbağalarını kurtarmak için şanslarının olduğunu belirten Jordan, bu sayede Bolivya ormanlarının temeli olan hayat çeşitliliğinin eşsiz bir parçasını canlandırabileceklerini ve elde ettikleri önemli bilgileri, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan benzer türlerin devamı için de kullanabileceklerini kaydetti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU