Hong Kong protestoları: Polis "bomba fabrikası" üniversiteye baskın düzenlerken öğrenciler ok ve yay kuşanıyor

Yükseköğrenime saldırmakla itham edildikten sonra polis, "Hong Kong'da hiçbir yer kanunsuz değil" dedi

Protestoculardan biri, ok ve yayını çarşamba günü Hong Kong Çin Üniversitesi yakınlarındaki Tolo Otoyolu'na doğrulttu (AFP)

Hong Kong polisi, bir üniversite kampüsünü basmalarına ilişkin çarşamba günü yaptığı açıklamada, aldıkları kararı, söz konusu kurumun polis memurlarını hedef almak için bir bomba "fabrikası" olarak kullanıldığına inandıklarını söyleyerek savundu.

Derslerin tatil edildiği şehirde öğrenciler ok, yay, cirit ve spor komplekslerinden yağmaladıkları diğer aletlerin yanı sıra molotofkokteylleri kuşandı.

Çatışmaların duracağına dair bir işaret görülmezken, şiddetin çalışma haftasının üçüncü gününde de devam etmesi, aylardır süren ve daha önce genellikle akşamları ve hafta sonlarıyla sınırlı olan krizde yeni bir gelişme oldu.

Pazartesi ve salı günleri, binden fazla maskeli protestocu, şehrin merkezi iş muhitinin önemli sokaklarını kapattı. Şehirde öğle arasındaki çalışanların gözleri önünde, zırhlı polis ekipleri önceki günlere göre daha sert tepki vererek barikatları kaldırdı ve protestocuları tutukladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üst düzey bir polis memuru, şehrin "tamamen çöküşün sınırında" olduğuna dair acil bir bildiri yayımladı, daha da kötüye giden durum artık bazıları için savunulamaz bir hal aldı.

Danimarkalı bir teknik üniversite, Hong Kong'da derslere katılan onlarca öğrencisinin hepsinin "(eve) Danimarka'ya düzenli bir şekilde" gelmesini emretti. Üniversite bu kararı, "bazı öğrencilerinin, yurtları ateşe verildiği için kaldıkları yerden ayrılmak zorunda kalmasının" ardından aldıklarını belirtti.

Dahası yetkililer, protestocuların devamlı taciz etmesinden şikayetçi anakaralı Çinli öğrencileri, çarşamba yaşanan çatışmaların merkezi Hong Kong Çin Üniversitesi'nden kurtarmak için polis botu kullandı.

Durumun bugün de yatışması beklenmiyor ve eğitim bakanlığı tüm ilkokul ve ortaokulların güvenlik sebebiyle tatil edildiğini duyurdu. Bakanlık daha önceki açıklamasındaysa, velilerin çocuklarını evde tutup tutmayacaklarına karar verebileceğini bildirmişti.

Salı gecesinden çarşambaya kadar aralıksız ve ciddi seviyede çatışmaların yaşandığı Hong Kong Çin Üniversitesi'nde, protestocular ok ve yayla "pratik yaparken" ve gökyüzüne alevli oklar atarken kendilerini filme çekti.

 

 

Polis salı günü üniversite kampüsüne girdiği için eleştirilmiş, bazı kişiler bu durumu yükseköğretime saldırı olarak nitelemişti.

Ancak polis sözcüsü Tse Çun-çun çarşamba günü basın toplantısında, kararın yakındaki bir yaya köprüsünü koruyan toplum polisinin tekrar tekrar molotofkokteyliyle saldırıya uğraması sonucu verildiğini söyledi.

Protestocuların ve öğrencilerin nasıl olup da yüzlerce molotofkokteyli elde ettiğini ve bunları hızlıca bölgeye taşıdığını sorgulayan Tse, bu durumun molotofkokteyllerin kampüs içinde bir yerlerde hazırlandığına dair kuvvetli şüphe uyandırdığını kaydetti.

Tse protestocular için ağır bir ifade kullanarak "İsyancıların şiddeti çok tehlikeli hatta ölümcül seviyelere ulaştı" dedi.

Polis sözcüsü, kimler tarafından "barındırıldıklarına" ya da nereye sığındıklarına bakılmaksızın yasaları ihlal edenlerin peşine düşeceklerini ifade etti. Tse, "Hong Kong'da hiçbir yer kanunsuz değildir (...) Hiçbir mazeret, hiçbir siyasi gerekçe bu çılgınlığı meşrulaştıramaz ve de yüceltemez" dedi.

Yetkililer salı günü yaşanan çatışmalar sırasında polisin bin 567 göz yaşartıcı bomba, bin 312 plastik mermi ve 380 adet içi saçma dolu kese kullandığını söyledi. Toplamda 142 kişi tutuklandı ve 10 kişi yaralarından dolayı hastaneye kaldırıldı.

Çin Üniversitesi Öğrenci Birliği Başkanı Jacky So, polisin izin belgesi ya da okulun onayı olmadan kampüse girmesini yasaklama emri çıkarması için Yüksek Mahkeme'ye başvurdu.

Kampüsteki öğrencilerse eylemlerini savundu. İsmini X Chan olarak veren bir öğrenci AP'ye, "Polisin gelip evimize ve okulumuza saldırmasından korkuyoruz, evimizi ve okulumuzu korumak zorundayız" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Miraç Eren Dereli

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU