MHP'li Enginyurt: HDP kapatılmalı, Arınç muhtemelen Pensilvanya ile görüşüyor, damat olmak günah mı?

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'a göre HDP'li belediyelere kayyum atamak çözüm değil ancak HDP'nin de kapatılmasını istiyor. Enginyurt, Bülent Arınç hakkında da iddialarda bulunuyor

Fotoğraf: Independent Türkçe

"Barış Pınarı Harekatı'nda Trump gecede 10 tweet atmasına rağmen dolar 5.80'i geçemediyse bu Berat Albayrak'ın başarısıdır"
"Damat olmak ayıp mı, günah mı?"
"Biz hiçbir zaman 'kandırıldık' demedik"
"4 bakanın yargılanmasında ısrar etmek yerine ülkenin ihtiyacı varken birlik ve beraberliği tercih ettik"
"Fikirlerimiz iktidarda noktasında değiliz ama Erdoğan'ın Nihal Atsız'dan şiir okumasından mutluyuz"
"Belediyelere kayyım atamak çözüm değil, oradaki seçmeni kazanmanın yolu sizi kucaklamasından geçer"
"HDP kapatılmalı; tahammül sınırlarını aştılar"
"Bülent Arınç muhtemeldir ki Pensilvanya'dakiyle görüşerek yeni kurulacak partilere hizmet ediyor"
"Tanrı Dağı'nda uludum, Hira Dağı'nda tekbir getireceğim"

Bu sözler, Milliyetçi Hareket Partisi'nin 'aykırı' milletvekili Cemal Enginyurt'a ait. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin halkla ilişkiler binasındaki danışmaya odasını sorduğumuzda en çok yeri sorulan kişi olduğu cevabını alıyoruz. Neden en çok sorulduğunu da dördüncü kattaki odasına gittiğimizde anlıyoruz. Cemal Enginyurt'la söyleşiye başlamadan önce çok sayıda vatandaşla görüştüğüne şahitlik ediyoruz. Gelenlerin çoğunluğu da Anadolu'nun farklı kentlerinden, üniversiteyi bitiren çocuklarına iş bulunması için Türkiye Büyük Millet Meclisi yollarına düşen anne ve babalar...

Ziyaretçilerinden müsaade isteyen Enginyurt, Independent Türkçe'nin sorularını yanıtlamaya başlıyor.

İlk soru ekonomi.

-İktidarın ekonomi politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cumhur İttifakı kapsamında sayın Cumhurbaşkanımıza desteğimiz sonsuz. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı sayın Devlet Bahçeli'nin de, sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi 'pazar kadar değil mezara kadar' olan Cumhur İttifakı'nı ve sayın Cumhurbaşkanımızı desteklemeye devam ediyoruz. Fakat, AK Parti hükümetinin bazı uygulamalarını eleştiriyoruz. Uyarılarda bulunuyoruz. Bu da AK Parti'ye karşı duruş anlamında değil. 

Mesela fındık taban fiyatı açıklanmadığında bunun açıklanmasını istemek en doğal hakkımız. Üretici perişan. Çiftçi perişan. Köylü, esnaf perişan. Eleştirilerimizi, uyarılarımızı yaptık. Sayın Cumhurbaşkanı'na teşekkür ederim, uyarılamızı dikkate aldı ve 15 yıl sonra ilk defa fındık taban fiyatı sezon başlamadan önce açıklandı ve 8 milyon üreticinin yüzü gülüyor şu anda. Herkes mutlu.

"Arınç'ı eleştirmemiz AK Parti'ye karşıymış gibi algılanmamalı"

Bülent Arınç'ı eleştiriyoruz mesela. Bize göre ipe sapa gelmez açıklamalar yapıyor. Hükümeti boşa düşürüp Cumhur İttifakı'na zarar veriyor. 15 Temmuz'da bu ülkeyi parçalamak isteyen vatan hainlerinin neredeyse suçsuz olduğunu iddia edip KHK'lara facia diyen birini eleştirmemiz, hükümete ya da AK Parti'ye karşı gibi algılanmamalı.

"Trump'ın tweetlerine rağmen dolar 5.80'i geçmedi; Berat Albayrak başarı elde etti"

Ben Türkiye'nin ekonımik bir darbeyle karşı karşıya olduğuna dün de bugün de inanlardanım. 15 Temmuz darbesini başaramayanlar, ekonomik darbeyle bu ülkede bir kaos yaratmak istiyorlar. Berat Albayrak 2018 yılının Temmuz ayında, daha yeni bakan olmuşken, ABD ve İngiltere'deki finans çevreleri Trump denen bir delinin tweetini bahane ederek 1 gecede doları 7 liranın üzerine çıkaracak kadar bu ülkeye kumpas kurdular. Fakat Berat Albayrak ve arkadaşları yılmadılar. Barış Pınarı Harekatı başladığında aynı Trump gecede 10 tweet atmasına rağmen dolar 5.80'den yukarı geçemediyse, bu ekonomide hükümetin ve özellikle Berat Albayrak'ın başarı elde ettiğini gösteriyor. 

"2020 çok daha güzel olacak"

2019 yılı zamların yoğun olduğu bir yıl. Ama 2020 çok daha güzel bir yıl olacak. Faizlerin, enflasyonun düştüğü, doğalgaz başta olmak üzere bir çok üründe indirime gidileceği, memur ve işçi maaşlarının artabileceği, bir çok sosyal problemin çözülmesiyle yeni yıl daha iyi olacak. 

"Birinin damat olması ayıp mı, günah mı?"

Berat Albayrak Ordu'da yaptığı konuşmada, 'Dolar toto oynayanların IŞİD'li PKK'lı teröristlerden farkı yoktur' demesine rağmen Meral Akşener sanki bu sözler halka söylenmişcesine çıkıp acımasızca damatlık üzerinden eleştiri yapıyor. Ben bunu doğru bulmuyorum. Birinin damat olması ayıp mı, günah mı? Meral Akşener'in oğlu yarın siyasette bir yere gelse, Meral'in oğlu mu diyeceğiz? Kişi başarılı mı ona bakmak lazım. Siz ona bakmadan sadece aile bireyi olması üzerinden saldırırsanız bunun insanlıkla ve İslamla alakası olabilir mi? 

"Tamince'yi Turizm ve Kalkınma Ajansı'na getirirseniz buna yanlış derim"

Biz yanlış gördüklerimizi bazen sert gelse de, üslubumuz ters olsa da dile getiriyoruz. Yani Zaman gazetesine abone olanı, Bank Asya'ya para yatıranı tutuklayıp, Zaman gazetesini 17-25 Aralık'tan sonra satan alan Fettah Tamince'yi Turizm Kalkınma Ajansı'na getirirseniz ben buna yanlış derim. Bank Asya'nın Genel Müdürü'nü SPK'ya başkan yaparsanız 'Bank Asya'ya kira yatıranı tutuklandınız da, genel müdürü niye başkan yaptınız?' diye sorarım. Bu eleştiriler hükümeti yıkacak eleştiriler değil. Zaten biz koalisyon ortağı ya da hükümetin içinde değiliz. Biz sadece sayın Cumhurbaşkanı'nın seçilmesi için birliktelik yaptık.

"Cumhurbaşkanı'nın yalnız kaldığını düşünerek yanında duruyoruz"

- Seçim birlikteliği olarak tanımlıyorsunuz ancak önemli konularda karar alınmadan önce Cumhurbaşkanı ile Bahçeli'nin istişaresi söz konusu...

Sayın Cumhurbaşkanı'nın bazı zamanlarda yalnız kaldığını düşünerek yanında duruyoruz, dik duruyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak sonuna kadar yanındayız.

"Fikirlerimiz iktidarda noktasında değiliz ama Erdoğan'ın Nihal Atsız'dan şiir okumasından mutluyuz"

- Bugünkü koşullarda 'Fikirlerimiz iktidarda' noktasında mısınız?

Fikirlerimizin bütünüyle iktidarda noktasında değiliz. Türk milliyetçileri, Türkçüler ve Turancılar olarak her istediğimizin olduğunu düşünmüyoruz. Ama Afrin'de, Fırat'ın doğusunda kurulacak Kürdistan'ı engellemenin bizim de fikrimiz olduğunu ve operasyon yapılmasını destekliyoruz. Türk dünyasında, Balkanlarda yapılanlara baktığımızda bizim fikrimizin parçası olduğunu görüyoruz. Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kahramanlar can verir yurdu yaşatmak için' Nihal Atsız'dan şiir okumasında mutluyuz. Düne kadar T.C. ibaresinin kaldırılıp, 'Ne mutlu Türküm diyene' veciz sözünün silindiği bir ortamdan sıyrılıp Türk devleti ve Türk milleti noktasındaki birlikteliğin oluşmasından mutluyuz. 

- Çözüm Süreci'ne nokta konulması mı sağladı birlikteliği?

Biz o sürece ihanet süreci olarak bakan bir partiyiz. Akil adamlar diye ortaya çıkanların bizzat bölücüler olduğunu düşüyoruz. Haklılığımız da ortaya çıktı. O günün akil adamları, bugün Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı her şeyin karşısında duruyor. Birlikteliğimiz sadece Çözüm Süreci'nin sona ermesiyle oluşmadı. 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi en büyük etkendir. Yabancı istihbarat örgütlerinin Türkiye'de cirit attığı bir ortamda Milliyetçi Hareket Partisi olarak Adalet ve Kalkınma Partisi'yle devletin milletin birliği beraberliği için bir araya gelmesek zaten abesle iştigal ederdi. 

"Biz hiçbir zaman kandırıldık demedik"

- Devlet Bahçeli'nin makam odasında 17.25'te durmuş bir saat vardı. O saatin durması darbe girişimini cesaretlendirmiş olabilir mi?

FETÖ'cüler, 17-25 Aralık'taki darbe girişimini, toplumun AK Parti dışındaki kesimlerini arkasına alabilmek için yaptı. 17-25 Aralık'ta Milliyetçi Hareket Partisi'nin durduğu nokta sabittir. Bundan da sayın Devlet Bahçeli hiçbir rahatsızlık hissetmemiştir. Kandırıldık, yanıltıldık demedik hiçbir zaman. Ortaya çıkan tapeler ve ortaklıkların neticesinde, sayın Genel Başkanımız 4 bakanın Yüce Divan'da yargılanmasını, suçsuzlarsa aklanıp gelmelerini istedi. O saatin 17.25'te durmasının sebebi budur. 

"4 bakanın yargılanmasında ısrar etmek yerine ülkenin ihtiyacı varken birlik ve beraberliği tercih ettik"

- MHP'nin 4 bakanın yargılanması noktasındaki talebi devam ediyor mu?

MHP, 4 bakanın yargılanmasını suçsuzlarsa beraat etsinler diye istedi. Milliyetçi Hareket Partisi, kendi bakanı Koray Aydın'ın Yüce Divan'da yargılanmasından imtina etmedi. Koray Aydın Yüce Divan'da yargılanıp beraat ettikten sonra sayın Devlet Bahçeli Koray Aydın'ı 7 Haziran 2015'teki seçimlerden sonra Meclis Başkanvekilliği ile onurlandırdı. Sayın Bahçeli aynı şekilde 4 bakanın beraat etmeleri halinde istedikleri makama gelme imkanları olduğunu gösterdi. Daha sonraki süreçte 15 Temmuz olduğu için ve 17-25 Aralık'ın da önüne geçtiği için, 4 bakanın yargılanması konusunda ısrar edip ülkenin birliğe ve beraberliğe ihtiyacı olduğu dönemde bizim sizinle kavgamız var demek yerine birlik ve beraberliği tercih ettik.

"Kürt sorunu yok"

- Kürt sorununun çözümü noktasında iktidar yeniden bir adım atarsa siz bunun neresinde olursunuz?

Ben Türkiye'de Kürt sorunu olmadığına inananlardanım. Asgari ücret 2020 lira. Kürt de, Türk de rahatsız. Adalette aksamalar var. Diyarbakır'dakiler sorun yaşıyor da Ordu'dakilere iltimas mı geçiliyor?

"Almanya'da Türkler anadilde eğitim isteyebiliyor mu?"

- Anadilde eğitim gibi bir talep var mesela...

Anadilde eğitim talebi karşılandı zaten. Hükümet Kürtçe televizyon kurdu. Burası Türkiye Cumhuriyeti. Hep birlikte yaşıyoruz. Çerkesi var, Abaza'sı var, Türk'ü, Kürt'ü var. Milletin ortak adı da Türk. Irkın adı değil. Almanya'daki Türkler biz anadilde eğitim istiyoruz diyebiliyor mu? Türk neyse Kürt aynı, Kürt neyse Türk aynıdır.

"Türkiye'de demokrasi, sevgi, adalet sorunu var"

- Alparslan Türkeş'in 'Ne mozaiği, mermer' sözünden farklı bir yerde misiniz yani?

Mozaik, hiçbir varlık ifade etmeyen, hiçbir kültürel etkinliği olmayan bir taş parçasıdır. Her renkten birleşimdir. Biz Kürt millet değildir demiyoruz ki. Mozaik taş parçasıdır. Biz ise, farklı etnik kültürlerden oluşan bir Türkiye coğrafyasıyız. Bir taş parçasıyla değerlendirmek doğru değil. Şırnak'ta yol sorunu var da, Ordu'da yok mu? Ordu'nun Akkuş ilçesinde milli gelir bin 400 dolar. Ama Yüksekova'da 7 bin dolar. Türkiye'de demokrasi, sevgi, adalet sorunu var. 

"Kayyım atamak çözüm değil; HDP kapatılmalı"

- Seçilmiş  belediye başkanlarının yerine kayyımlar atandı...

Kayyım atamak çözüm değil. Oradaki seçmeni kazanmanın yolu, o seçmenin sizi anlamasından ve sizi kucaklamasından geçer. Ama belediye başkanı 17-18 yaşındaki bir PKK'lının karşısına geçip ona selam duruyorsa, dağdakine selam gönderiyorsa, PKK'yı kucaklayıcı söylemlerde bulunup teröristin cenazesine belediyenin aracını gönderiyorsa, belediye başkanının gönderdiği araçlarla kazılan çukurlarda Türk askeri, Türk polisi şehit ediliyorsa, bu belediye başkanının yerine kayyım atanması bir şey değil, tutuklanması gerekir. 

Biz HDP'nin Kürtleri temsil ettiğine inanmıyoruz. Kürtler Milliyetçi Hareketçidir, Adalet ve Kalkınma Partilidir, HÜDAPAR'lıdır, Saadet Partilidir. HDP'nin çok oy almış alması, o yöre ben güçlüyüm diyerek kongresinde 35 bin katiline selam yollama hakkı yoktur.

Osman Baydemir İngiltere'de Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı'na hırsız, katil, soysuz diyorsa bedelini ödeyecektir. HDP milletvekili 'PKK sizi tükürüğüyle boğar' diyorsa, cezasını çekecektir. 

Bana göre HDP'nin kapatılması gerekiyor.

"HDP tahammül sınırlarını aşmıştır"

- Vatan Partisi'nin başvurusu var bu yönde, MHP'de başvuracak mı?

Biz başvuru yapmayız. Ama bana göre kapatılmalı. HDP Türk milletini, Türkiye'yi kucaklayıcı politikalar üretmeyen, her konuşmalarında Türkiye Cumhuriyeti'nin aşağılayan bir partidir ve tahammül sınırlarını aşmıştır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bülent Arınç AK Parti'ye hizmet etmiyor"

- 23 Haziran'daki İstanbul seçimlerinden hemen önce Abdulah Öcalan'ın mektubu gündeme geldi. Devlet Bahçeli de Cumhurbaşkanı da mektubu yorumladı...

Milliyetçi Hareket Partisi bir mektupla HDP'nin seçmeninin yönlendirilmesini tasvip etmemiştir. O anda, seçim atmosferi içinde, Apo'nun mektubunun İstanbul seçimlerine aksi tesir yapacağını gören MHP, bu konuda susmayı tercih etmiştir. Çünkü mektup da, Osman Öcalan'ın televizyona çıkarılması da çok yanlış olmuş, Karadeniz seçmenini rahatsız etmiştir. Netice itibarıyla da Ekrem İmamoğlu seçimi hiç haketmediği bir şekilde kazanmıştır. Seçimi İmamoğlu da kazanmamıştır, AK Parti kendi eliyle vermiştir.

Bülent Arınç o süreçte mektubu getiren kişiyle görüşmüş, İmralı'ya gitmesine ön ayak olmuştur. Arınç AK Parti'ye hizmet etmiyor. 

"Bülent Arınç, muhtemeldirdir ki Pensilvanya'dakiyle görüşerek..."

- Size göre nereye hizmet ediyor?

Muhtemeldir ki yeni kurulacak partilere hizmet ediyor. Muhtemeldir ki, Pensilvanya'dakiyle görüşerek yapıyor bunu. Bülent Arınç, Recep Tayyip Erdoğan'dan intikam almaya çalışıyor. 'Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan ve ben bu partiyi birlikte kurduk. Onlar Cumhurbaşkanı ve Başbakan oldu, ben hiçbir şey olamadım' diyerek, şahsi ve psikolojik intikamını alıyor.

"Tanrı Dağı'nda bozkurt gibi uludum, Hira Dağı'na çıkıp tekbir getireceğim"

- Tanrı Dağı'nda bozkurt gibi ulumuştunuz. Bozkurt sesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de duyacak mıyız?

Ben 13 yaşında ilk Ülkü Ocakları'na gittiğimde, Tanrı Dağı kadar Türk'üz, Hira Dağı kadar müslümanız yazıyordu tahtada. Tanrı Dağı'nın yeri bende ayrıdır. Bir hayalim vardı; bir gün Tanrı Dağı'na gidersem bozkurt gibi uluyacağım, Hira Dağı'na gidersem de tekbir getireceğim demiştim. Tanrı Dağı'nda bozkurt gibi uludum. İnşallah en kısa zamanda da Hira Dağı'na giderek tekbir getireceğim.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU