Akif Beki: Hiç dışarıda suçlu aramasınlar, rahatsız oldukları algıya sebep olan kendileri

Karar yazarı: Bakanlık düzeltecekken berbat etti, eline yüzüne bulaştırdı

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Akif Beki, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile bakanlığın son günlerde yaptığı açıklamaları köşesine taşıdı.

Beki, “Ekonomiyi kötülemek suç mu” başlıklı yazısına Albayrak’ın şu ifadeleri kullandığını söyleyerek başladı:

‘Ekonomi aleyhine algı oluşturan’ ekonomistlerle ‘terörle mücadele aleyhine algı oluşturan’ları bir tuttu, ‘farkları yok’ dedi.

Beki, yazısına şu eleştirilerle devam etti:

‘Ekonomi yönetimini eleştiren ekonomistleri teröristlere benzetti’ diye tepki toplayınca da Bakanlık, duruma el koydu. ‘Terörist’ lafını yalanlayarak asıl meramı kağıda dökmekti niyetleri.

Fakat hem yalanladıkları şey tam olarak yalan değildi, o kapıya da çıkabilecek, farklı anlamlara çekilebilecek bir laftı...

Azarlayarak yalanlama yerine ‘maksadın aşıldığı, onu demek istemediği’ belirtilmeli, neyi kastettiğine açıklık getirmekle, yanlış ifadeyi doğru şekle sokmakla yetinilmeliydi.

Hem de aynı hatayı tekrarlamaktan kaçınılmalı, benzer anlamlara çekilebilecek laflar edilmemeliydi.

Ve maalesef, bakanlık adına yapılan açıklama bunu başaramadı. Güya düzeltecekken berbat etti, eline yüzüne bulaştırdı, kaş yapayım derken göz çıkardı.

Çünkü öfkeli ve tepkisel bir tondaydı. Kendi hatasını düzelterek telafi yoluna gitmektense suçu karşı tarafta arıyor, hesap sorma ihtarı içeriyor, ‘bu yalan ve iftiraları atanlarla gündemde tutanlar hakkında tüm hukuki süreçlerin başlatıldığı’ bildiriliyordu.

Böyle bir durumda en olmayacak şeydi, üstüne tüy dikildi yani.

‘Sakınan göze çöp batar’ sözünü doğrularcasına, Bakan Bey’i korumaya ve sakınmaya çalıştığı algıları bakanlık kendi eliyle pekiştirdi.

Bakanı ve ekonomi politikalarını eleştirmek suçlaştırılıyor, yasaklanıyor zannı, işte buradan doğdu.

Hiç dışarda suçlu aramasınlar. Rahatsız oldukları algıya sebep olan kendileri, başkası yol açmadı.

Independent Türkçe, Karar

DAHA FAZLA HABER OKU