​Cezayir’deki grevlerin durdurulması için maaşlar arttırıldı

Grevlerini durdurmaları karşılığında hâkimlere ve banka çalışanlarına mesleki ayrıcalıklar tanınmasının ardından, 12 Aralık tarihi yolunda artık Nureddin Bedevi liderliğindeki Cezayir hükümetinin önünde herhangi bir engel bulunmuyor

Fotoğraf: AFP

Cezayir'de Bedevi hükümetini artık ‘ikiyüzlü’ olarak tanımlamak mümkün. Tek başına yasa çıkartan, birbiri ardına projeleri onaylayan bu hükümet, işlerini tüm engelleri kaldırarak yürütüyor. Bu durumun en bariz örneği, ücretleri ve bazı ayrıcalıkları arttırma taleplerine cevap vererek grevleri önlemesi.

Liman, elektrik ve diğer sektörlerde çalışanlara ek olarak, en son ilkokul öğretmenleri de ücretlerin arttırılması talepleri yerine getirilene kadar haftada üç gün grev yapacaklarını ilan etti. Zira hükümetin hâkim ve bankacılardan korkup boyun eğmesini fırsat bilen öğretmenler, önceki Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika döneminde elde edemedikleri ayrıcalıklar için harekete geçtiler.

İşçilere cevap

Banka ve Sigorta İşçileri Federasyonu, ücretlerin artırılması yönündeki taleplerini garantileyen bir anlaşmanın ardından grevini iptal etti. Federasyon Başkanı Muhammed Zubeyri, APS’ye yaptığı açıklamada, Aralık ayında anlaşmanın uygulanmasına yönelik mekanizmaları şekillendiren bir toplantı yapılacağını belirtti. Zubeyri, söz konusu toplantıda banka çalışanlarının temel taleplerinin gözden geçirileceğini ifade etti.

Banka çalışanlarının taleplerine, bu hayati sektörün durması korkusuyla oldukça çabuk cevap verildi. Ülkenin mahkemelerini felç etmek amacıyla grev yapan hâkimlerin taleplerine de aynı hızla cevap verilmişti.

Baskının artması

Ekonomi uzmanı Cemal Akruf’a göre, Bedevi hükümetinin hareketi, iktidarda bir karışıklık olduğunu doğrular nitelikteydi. Hükümet, baskılar arttıkça kendisini çıkmazın içinde buldu. Akruf, Independent Arabia’dan Ali Yahi’ye yaptığı açıklamada, geçici hükümetin sorumsuzca hareket ederek doğaçlama kararlar aldığını ve bu durumun gelecek hükümete olumsuz yansıyacağını belirtti. Akruf, tüm veri ve rakamların, ülkeyi her an patlatabilecek olan ciddi bir krize işaret ettiğini, ancak hükümetin bunu görmezden gelip ücretleri yükselterek sanki servet içinde yüzüyormuş gibi hareket ettiğini belirtti.

Açıklamalarına devam eden Akruf, tüm bunları, hükümetin seçimlere giden yolu sağlamlaştırmak için sakinleştirici önlemler alması olarak yorumladı. Akruf, hükümetin ülkenin yüksek çıkarları pahasına sosyal barışı satın almasının bir sonraki hükümeti ve başkanı bilinmeyen bir yola sokacağını söyledi.

Hükümetin çelişkileri masum değil mi?

Maliye Bakanı’nın meclise sunduğu tasarıda altı çizilen verilere göre, sosyal transferler için bütçenin gözden geçirilmesi, devlet bütçe açığının kapatılması için çalışanlara verilen mali desteğinin azaltılması gerektiği ifade ediliyor. Dolayısıyla söz konusu desteğin devletin omuzlarına yük olduğu, bu yüzden genel sosyal destektense sadece hayati sektörlere destek verilmesi gerektiği belirtildi. Maliye Bakanı aynı zamanda, devlet bütçesindeki açığın yılda yaklaşık bin 500 milyar dinar olduğunu bildirdi.

Maliye Bakanı’nın açıklamaları göz önüne alındığında, Bedevi hükümeti içindeki çelişkilerle beraber, 12 Aralık’ın ardından çalışanlara nasıl bir yanıt verileceği soruları ortaya çıkıyor. Yoksa geçici hükümet, gelecek cumhurbaşkanını kasıtlı olarak kelepçeleyip kendisine boğun eğmesi için başına iş mi açacak?

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/71051

DAHA FAZLA HABER OKU