Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump'la görüştü

ABD’de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyaz Saray'da Trump'la bir araya geldi. İki lider, 1 saat 15 dakika süren kapalı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi

Fotoğraf: AP

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'daki Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump tarafından resmi törenle karşılandı. Törende Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve ABD'nin First Lady'si Melania Trump da yer aldı.

İki liderin 1 saat 15 dakika süren görüşmesi sona erdi.

Erdoğan ve Trump, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ın kendisine gönderdiği mektupları tekrar takdim ettiğini söyledi.

Trump ile yaptığı görüşme hakkında bilgi veren Erdoğan, "DEAŞ'la mücadele, Suriye'nin kuzeyi, S-400 ve F-35 konularının görüşüldüğünü" aktardı.

Gülen'in iadesi hakkında da konuşan Erdoğan, "Bizden teröristler istendiği zaman nasıl veriyorsak, onlar da bize bu teröristi verirler" dedi.

Konuşmasına Erdoğan'a teşekkür ederek başlayan Trump, "Erdoğan'ın büyük bir hayranıyım. Türkiye, NATO'da ABD'den sonra en güçlü ikinci ordudur" açıklamasında bulundu.

F-35 konusuyla ilgili heyetlerin çok iyi görüşmeler gerçekleştirdiğini aktaran Trump, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için talimat verdiğini açıkladı.

Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelere de değinen ABD Başkanı, "Kürtler arasında bazı terör grupları var ancak genel olarak Kürtlerle olumlu bir şekilde geçiniyorlar" şeklinde konuştu.

Trump'ın açıklamaları:

Türkiye çok iyi bir NATO müttefiki, tüm dünyadaki en iyi ortaklarımızdan bir tanesi. Daha müreffeh bir Ortadoğu için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye bağlı olduğu değerlere sadıktır. Ben Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük bir hayranıyım. ABD'den sonra Türkiye'nin ordusu NATO'da dünyadaki en güçlü ordudur. Türkiye ile ticaretimizin 100 milyar dolara çıkarılması için talimat verdik, yani şu anki halinin dört katı.

İki ülke arasındaki cari açığı kapatabiliriz. Görüştüğümüz konular arasında Çin ile olan ticaret anlaşmamız da var.

Heyetler F-35 konusunda çok iyi görüşmeler gerçekleştiriyor.

Avrupa Suriyelilerin geri dönüşünün maliyetini karşılamalı. Türkiye bu kişileri bıraksa Avrupa'ya gidecekler. Türkiye Kürt mültecileri de destekliyor.

Kürtler arasında farklı gruplar var. ,

Kürtlerle ilişkilerimizin harika olduğunu söyledik. Onlarla başarılı sonuçlar elde ettik. Eskiden yüzde 97 demeyi düşünüyordum, ancak yüzde 100'ü yok ettik demek istiyorum.

Kürtler arasında bazı terör grupları var ancak genel olarak Kürtlerle olumlu bir şekilde geçiniyorlar.

 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Sayın Başkan'la terör oluşumlarıyla mücadele konusunda karşılıklı irademizi teyit ettik. DAEŞ'e karşı mücadelenin sürdürülmesinin önemine değindik. Bağdadi'nin ölümünden sonraki süreçte de bizler gerek cezaevindek kaçmaya çalışan, gerek ülkemizde şu anda 2200 civarında DEAŞ'lı tutukludur.

Ülkemiz Barış Pınarı Harekatı ile önemli bir adım atmıştır. 17 Ekim mutabakatımızla Suriye'de işbirliğimizin geliştirilmesi için önemli bir fırsat yakaladığımızı düşünüyoruz. PKK/YPG bu mutabakatı bozmak için sivilleri hedef alan provokatif saldırılar düzenliyor. Son 24 saatte 19 saldırı gerçekleştirildi. 13 sivil hayatını kaybetti.

Buna rağmen Suriye krizine çözüm bulmak için ABD ile varılan mutabakata bağlılığımızı sürdürüyoruz.

Temsilciler Meclisi kararları

Bazı çevrelerin ilişkilerimizi çarpıtmaya çalıştıklarını görüyoruz.

Temsilciler Meclisi'nde alınan kararların Türk milletini incittiğini ve ilişkilerimize gölge düşürme gayesi güttüğünü Sayın Başkan'la paylaştım. 104 yıl önce yaşanmış meselede karar vericiler siyasiler değil tarihçiler olmalıdır.

Açık söylüyorum Türkiye, özgür düşünme ortamından yanadır. 

Ermeni tarafına ortak tarih komisyonu kurulması teklifimiz hala geçerlidir. Biz bütün arşivlerimizi açtık.

"Görüşmelerimizde FETÖ'nün ABD'deki mevcudiyetini sona erdirmesi konusundaki beklentimizi birkez daha vurguluyoruz"

Şahsımı yayınlarında manşet yaparak hedef gösteren terör örgütüyle mücadelemizi kararlılıkla sürdürecğiz.

Yabancı DEAŞ'lıların kaynak ülkelerce kabul edilme konusunda Sayın Başkan'la mutabıkız.

FETÖ Türkiye'nin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya çalışmış bir terör örgütüdür. Bu teröristler parlamentomuzu havadan bombalamıştır. Görüşmelerimizde FETÖ'nün ABD'deki mevcudiyetini sona erdirmesi konusundaki beklentimizi birkez daha vurguluyoruz.

100 milyar dolar ticaret hacmi için görüşmeler yaptık.

Siyasi meselelerle ticari konuların birbirine karıştırılmaması gerektiğine inanıyoruz.

S-400 sistemi ve F-35 programı başta olmak üzere, bu alanda karşılaştığımız sınamaların üstesinden ancak diyalogla gelebiliriz. Patriot konusundaki maruz kaldığımız duruma sayın dostum Osaka'da bizzat söylemiştir.

"(Darbe girişimi) Bu olayların faili birinin ABD'de, 400 dönüm arazide yaşayarak dünyadaki diğer yerleri idare etmesi kabul edilebilir değil"

Keldani, Ezidi ve Hristiyanlar noktasında bizim özel bir gayretimiz var. İbadethaneleri yıkılmış durumda olanların, restore etmek suretiyle o insanlara ibadet etme fırsatını hazırlamış vaziyetteyiz. 

(FETÖ konusu) Birçok belgeyi kendilerine takdim ettik. FETO bizim için bir terörist başıdır. Devlete bir darbe yapılmıştır. Bütün bu olayların faili olan bir insanın ABD'de 400 dönüm bir arazide yaşayarak dünyadaki yerleri idare etmesi kabul edilebilir değil. Bizden teröristler istendiği zaman nasıl veriyorsak, onlar da bize bu teröristi verirler.

"Mektubu Trump'a tekrar takdim ettim"

(Trump'ın Erdoğan'a gönderdiği mektup) Mektupları bugün Sayın Başkan'a tekrar takdim ettim. Ferit Abdi Şahin denilen teröristin ABD tarafında n muhatap alınmasını üzüntüyle karşıladım. Yüzlerce insanımızın öldürülmesine vesile olan bir teröristtir. Rusya da bu şekilde karşılamıştır. Eğer terörizmle mücadele vereceksek, çok daha hassasiyet içinde olmamız lazım. Bugün bize yarın başkasına. CIA teşkilatının bu adamın terörist olduğuna dair vermiş olduğu belgeyi de bugün takdim ettim.

Bizim Kürtlerle bir sorunumuz yok, sorunumuz terör örgütleriyle. Kim bunlar, PYD YPG ki bunlar PKK'nın uzantısıdır. Esed'in kuzey Suriye'deki Kürtleri kabul etmediği dönemde ben o zaman Esed'e yanlış yapıyorsun pasaportlarını ver demişimdir. Şu anda parlamentoda benim partimin 50'yi aşkın Kürt milletvekili vardır. Bizim sorunumuz teröristlerle, herhalde teröristlere de sahip çıkmazsınız. Teröristin dini, ırkı olmaz, terörist teröristtir. Eğer mücadele vermezseniz yarın bedelini ağır ödersiniz.

 

Erdoğan ve Trump, baş başa görüşmenin ardından heyetler arası çalışma yemeğine iştirak etti.

Heyetler arası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien da hazır bulundu.

heyetler.jpg
İki liderin katıldığı heyetler arası görüşme / Fotoğraf: AA

 

İki liderin senatörlerle yaptığı görüşme

Canlı yayınlanan görüşmelerde senatörler S-400 savunma sistemlerinin alınmasına dair endişelerini dile getirdi ve Türkiye'nin Kürtlere karşı herhangi bir saldırıda bulunmasını istemediklerini söyledi.

Oval Ofis'te senatörlerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Sizin Kürt diye zikrettiğiniz, PYD/YPG. Bunlar terör örgütü, bunlar PKK'nın yan kuruluşlarıdır. Kürtler ve teröristleri ayırmak lazım. Benim de vatandaşım Kürtler. Dünyada en çok Kürdün yaşadığı yer benim ülkem. Obama döneminde ülkeme iltica eden Kürt mülteci sayısı 360 bin" açıklamasında bulundu.

Erdoğan şunları söyledi:

Ben sizlere bazı belgeleri özellikle vermek istiyorum. Apo denilen bölücü terör örgütü başının bu Ferhat Abdi Şahin aslında manevi evladıdır. Ben Sayın Obama döneminde de bunu ifade etmiştim. Güvenli bölgeyi bizim yapmamız lazım. Uluslararası bir donörler toplantısıyla Suriye'nin kuzeyinde 444 kilometre uzunluk ve 32 kilometrelik bölgeyi güvenli bölge olarak ifade edebiliriz. Biz planları yaptık. Projeleri hazırladık. Burada adımı atarsak 6 ayla 2 yıl arasında burada konutlarıyla her şeyiyle bu güvenli bölgeye 1 milyon mülteciyi yerleştirebiliriz. 1 milyon da Rakka, Deyrizor bu bölgeye yerleştirebiliriz. Şuan da bizde olan 4 milyon mültecinin 3 milyon 650 bini Arap, Keldani, Ezidi ve Hristiyan, 350 bini de Kürt’tür. Toplamda 4 milyon mültecidir. Bizim şuana kadar yaptığımız yatırım 40 milyar dolardır. Avrupa'dan bize gelen ise bütün bu süreç içerisinde maalesef sadece 3 milyar Euro’dur. Bu da bizim milli bütçemize değil STK vasıtasıyla Kızılay ve AFAD’adır"

Trump: Avrupa yardımcı olmalı

Trump ise "Türkiye mültecilerin yükünü yüklendi, Avrupa da yardımcı olmalı. (S-400) Bununla ilgili alternatifler olabilir, mutlaka bir yol bulunacaktır. Bazı Cumhuriyetçi senatörler bu konuya çok hakim kişiler olarak Sayın Erdoğan'la tanışmak istediler. Güvenli bölge, sınır, petrol konusu konuşuldu. Ticareti yaklaşık 100 milyar dolara çıkarabiliriz" açıklamasında bulundu.

Görüşmeye katılan ABD'li senatörlerin Lindsey Graham, Ted Cruz, Rick Scott, Tim Scott, Joni Ernst ve James Risch olduğu öğrenildi.

emine erdoğan aa.jpg
Emine Erdoğan ve Melanie Trump bir araya geldi / Fotoğraf: AA

 

İkili görüşme öncesi yapılan açıklamalar

Görüşme öncesi gazetecilerin karşısına çıkan iki lider, burada kısa açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Basın toplantısı yapacağız ve her şeyi detaylı bir şekilde konuşacağız" dedi.

 

"Erdoğan ile birlikte olmak büyük bir şeref"

Trump, Türkiye-Suriye sınırında yaptığı işten dolayı Erdoğan’a teşekkür ettiğini söyledi.

Trump, ''Erdoğan ile birlikte olmak büyük bir şeref. Ateşkes devam ediyor. Kürtlerle görüştük, gayet memnunlar. Ticari konuları konuşacağız. Bununla birlikte S-400'ler konusunu da, F-35'leri de konuşacağız. Türkiye IŞİD'lileri çok iyi takip ediyor. IŞİD konusunda çok başarılıyız. IŞİD konusunda üç numaralı ismin peşindeyiz. Bir numara olacağını düşünürken kaçıyor''​ açıklamasını yaptı.

"Türkiye aynı anda hem S-400 hem F-35'lere sahip olabilecek mi?" sorusunu yanıtlayan Trump, "Bunu konuşacağız" dedi.

trump-erdoğan-uğurlama-AA.jpg
Trump ve eşi Melania Trump, basın toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı uğurladı / Fotoğraf: AA

 

"7 bin mil" ötedeki sınırlar hakkında korkmak istemediğini belirten Trump, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a (Türkiye -Suriye sınırı) yaptıkları için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu. 

Trump, bölgedeki sorunun tarihi anladığını belirterek, "Onların (Türkiye ile sorunlarını anlıyorum. Üzerinde konuştuğumuz bölgede Türkiye'den de birçok insan hayatını kaybetti. Bunun hakkında da bir şeyler yapmak zorundayız. Bu tek yön bir yol değil" ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU