'Yalnız Kurtlar' Ürdün'de yeniden gün yüzüne çıkıyor

Ürdün istihbaratı, temmuz ayında gerçekleşmeden kısa bir süre önce bir terör komplosunu ortaya çıkardı

Ürdün Kralı II. Abdullah, Ürdünlü bir askerin naaşını selamlıyor / Fotoğraf: Halil Mezravi

Ürdün istihbaratı, salı günü, ülkedeki ABD ve İsrail elçiliklerinin çalışanlarını hedef alan bir terör komplosunu engelledi. Bunun yanı sıra Ürdün’ün güneyindeki el-Cefr bölgesindeki askeri üslerden birinde bulunan ABD askerleri de hedefteydi.

Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından plan hakkında çıkarılan iddianameye göre planın hayata geçirilmesi için ateşli silahların kullanımı, bıçaklama ve hedeflerin ve ikamet yerlerinin dikkatlice izlenmesinin ardından araçla ezme gibi çeşitli yollar izlenecekti.

Ürdün istihbaratı, temmuz ayında gerçekleşmeden kısa bir süre önce bir terör komplosunu ortaya çıkardı. Araştırmalar, IŞİD terör örgütü yanlısı iki kişinin Amerikan ve İsrail elçiliklerini ve çalışanlarını sürekli takip ettiğini gözler önüne seriyor. Söz konusu iki saldırgan tutuklanmadan önce kanlı saldırılara hazırlanıyorlardı.

Devlet Güvenlik Mahkemesi, sanıkları terör eylemleri yürütmek ve terör örgütünün fikirlerinin propagandasını yapmak amacıyla komplo düzenlemekle suçladı.

Arka planda IŞİD var

2015 yılından beri arkadaşlıkları bulunan iki sanık, IŞİD ideolojisinden etkilenmişlerdir. Sosyal medya aracılığıyla terör örgütünün haber ve yayınlarını sosyal paylaşım sitesi üzerinden takip etme konusunda istekliydiler. (Telegram)

Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne göre, iki sanık Amman'daki ABD ve İsrail elçiliklerinin çalışanlarını hedef alan askeri operasyonlar gerçekleştirme kararı aldı. Ayrıca el-Cefr bölgesindeki askeri üsste bulunan ABD askerleri de hedefteydi.

Mahkeme, söz konusu iki sanığın terör propagandası yaptıklarını ve birçok genci, amacı terör eylemleri gerçekleştirmek olan bir terör örgütüne katmak için ikna çalışmaları yürüttüklerini bildirdi.

IŞİD’in parmak izlerinin bulunduğu bir terör komplosu ilk defa boşa çıkarılmadı. Güvenlik güçleri geçtiğimiz ekim ayında, beş kişiden oluşan bir IŞİD hücresinin gerçekleştirmeyi hedeflediği terör komplosunun boşa çıkarıldığını açıkladı.

Bu yapı Ürdün'de terör operasyonları gerçekleştirmek, eski bir başbakanın evinin önündeki korumaları hedef alıp silahlarını ele geçirmek, polis devriyesini hedef almak ve istihbarat elemanlarından birini kaçırıp ıssız bir bölgede öldürmek ardından da cesedini yakmak gibi komploları gerçekleştirmeye niyetleniyordu.

IŞİD, 2017 yılında Ürdün’ün güneyindeki Kerek eyaletinde gerçekleştirdiği terör saldırıları ile Ürdün'ü hedef aldı. IŞİD terör örgütü ayrıca Suriye topraklarındaki demir perdenin arkasında kalan Rukban kampından Suriye sınırındaki Ürdün ordusu kampına bir terör saldırısı düzenledi.

2014 yılında, Ürdün pilotu Muaz Kasasbe, IŞİD terör örgütüne karşı yürüttüğü bir operasyon sırasında Suriye’nin Rakka bölgesinde uçağının düşmesinin ardından terör örgütüne esir düştü. Öte yandan 2016 yılında güvenlik güçleri tarafından Ürdün’ün İrbid kentindeki IŞİD hücresine yönelik düzenlenen operasyonda bir güvenlik subayı ölmüştü.

Aynı yıl, IŞİD’e bağlı bir militanın Buka Kampı’na bağlı istihbarat dairesi binasına düzenlediği silahlı bir saldırıda 5 İstihbarat Genel Müdürlüğü çalışanı şehit düştü.

2018'de, Fuheis Festival merkezinin yakınındaki Ürdün Kamu Güvenliği Müdürlüğü ve Jandarma’nın ortak devriyesinde bir patlayıcı bomba infilak etti. Bunun sonucunda iki jandarma öldü altı ortak devriye askeri yaralandı. Ayrıca Salt şehrinde teröristlerle girilen çatışmalarda 4 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Uyuyan hücreler ve yalnız kurtlar

Gözlemciler, Ürdünlü yetkililerin son yıllarda IŞİD’i ortadan kaldırmak için yoğun çalışmalar yürüttüğünü ancak buna rağmen, IŞİD terör örgütüne bağlı birkaç uyuyan hücre olduğuna inanıyor. Gözlemciler, IŞİD'in uyuyan hücrelerinin dışında Ürdün’ün karşılaşabileceği, daha tehlikeli olan ve “yalnız kurtlar” olarak adlandırılan kişilerdir. Bu kişiler IŞİD’e bağlı değillerdir ancak IŞİD’in terör ideolojilerini benimserler ve IŞİD’in yararına terör eylemleri gerçekleştirmek çaba harcamaya hazırlıklıdırlar.

Ürdün'de daha önce gerçekleşen terör saldırılarında sanıkların itirafları, faillerin IŞİD ile örgütsel bağları olmadıklarını ortaya koymuştur. Bu durum, 2018’de Ürdün’deki Fuheis Festival merkezinin yakınındaki terör saldırısının ardından yürütülen soruşturmada açıkça ortaya çıktı. Bu saldırıda altı Ürdün güvenlik görevlisi öldürülmüştü.

Cihatçı gruplar uzmanı Mervan Şehade, aynı ideolojiden etkilenerek terör operasyonlarını örgütten karar almadan yürüttükleri için “Yalnız kurtları" IŞİD'e bağlı hücrelerden daha tehlikeli olarak görüyor. Mervan Şehade, dünyadaki hiçbir ülkenin, “Yalnız kurtların” yürütüüğü terör operasyonlarını önleme kabiliyetine sahip olmadığını belirtti.

Terörizm üzerine uzman Ürdünlü araştırmacı Suud Şerefat, IŞİD terör örgütünün öç almak için ‘Yalnız Kurtlar’ aracılığıyla saldırılarına hız verebileceği konusunda uyarıda bulundu. “Yalnız kurtlar” ifadesi ilk olarak 1990 yılında ABD’de ortaya çıktı. Bu terimi ilk olarak kullanan; destekçilerini, bireysel olarak ve katı gizlilik içinde hareket etmeye çağıran aşırı ırkçı gruplardan birinin lideri ABD vatandaşı Tomas Metzger.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

https://www.independentarabia.com/node/71061

DAHA FAZLA HABER OKU