Kelimeler önemlidir: Nefret suçları son 16 yılın rekorunu kırarken Trump saldırıları teşvik etmekle suçlanıyor

Brian Levin, "Nefretin demokratikleştirilmesine şahit oluyoruz. Hedef alınanlar sürekli değişiyor" dedi

Teksas eyaletinin El Paso kentinde Latin Amerikalıların hedef alındığı silahlı saldırı sonrası yas tutulmuştu (AFP)

FBI verilerine göre ABD'de şiddet içeren nefret suçlarının sayısı son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, Hispaniklere yapılan saldırılarda ciddi artış gözlemlendi.

2017'de endişe verici biçimde artan nefret suçlarının sayısında 2018'de bir miktar azalma yaşansa da, saldırıların taşınmaz mülkler yerine insanları hedef almasıyla şiddet artışı devam etti.

16 binin üzerinde kolluk biriminden derlenen istatistikleri inceleyen FBI, geçen sene 7 bin 120 nefret suçunun bildirildiğini açıkladı. Bu sayı, FBI'ın nefret suçlarında 2016'ya göre yüzde 17 artış gözlenen 2017'de kaydedilenden 55 vaka daha az.​

İnsanlara yönelik nefretle güdülenmiş saldırılarsa 2018'de yüzde 11,7 artarak toplam nefret suçlarının yüzde 61'ine denk geldi. 2017'deki 15 vakaya nazaran, 2018'de bu sayı 24 oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Verilere göre, 2018'de kaydedilen nefret suçlarının yaklaşık yüzde 60'ı mağdurun cilt rengi, etnik kimliği veya kökeni nedeniyle işlendi.

Siyahilere karşı ön yargı içeren olayların, toplamın yüzde 27'sini oluşturmasıyla, FBI'ın verileri açıklamaya başladığı 1992'den bu yana siyahileri hedef alan nefret suçları en düşük seviyesine indi.

FBI, yıllık Nefret Suçları İstatistikleri raporunda, 2018'de Latin veya Hispanik karşıtı olaylarda 671 kurban olduğunu söyledi, bir önceki yılsa bu sayı 552'ydi.

Tüm nefret suçu kayıtlarındaki bilinen 6 bin 266 failin yüzde 53,6'sının beyazdı.

Verilerin açıklanması, Donald Trump'ın şahin göç siyaseti üzerine tartışmaların sürdüğü bir döneme ve zanlının Meksikalıları hedef aldığını söylediği ağustosta Texas'ın El Paso kentindeki Walmart'ta gerçekleştirilen silahlı saldırı sonrasına denk geldi.

Kaliforniya Eyalet Üniversitesi Nefret ve Aşırılık Çalışmaları Merkezi Direktörü Brian Levin, "Sosyo-politik alanda hor görülen bir grubun yerini bir diğerinin aldığını görüyoruz" dedi.

Terörizm kaygısının olduğu 2016'da Müslümanlara karşı saldırılar en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Artık bir numaralı sorun göç ve Latinler hedef alınıyor.

Levin buna ek olarak, "Nefretin demokratikleştirilmesine şahit oluyoruz. Hedef alınanlar sürekli değişiyor" dedi.

Washington merkezli Latin sivil haklar örgütü UniosUS başkanı Janet Murguia, artışta Başkan'ın da sorumluluğu olduğunu ifade etti.

Murguia, “Başkan Trump, Latinlerden sıklıkla en nefret dolu ve ön yargılı biçimde bahsediyor. Kelimeler önemlidir" dedi.

El Paso'yu yeni ziyaret etmiş ve trajik saldırının kurbanlarını ilk ağızdan dinlemişken, nefret dolu sözlerin nefret dolu sonuçları olduğunu biliyorum, bunlar şiddete hatta ölüme neden olabilir.

Dini ön yargıysa, FBI verilerinde belirtilen nefret suçlarının yüzde 18,7'sini oluşturuyor. Bu saldırıların yaklaşık yüzde 58'i Yahudilere, yüzde 14,5'iyse Müslümanlara karşı gerçekleştirildi.

Nefret suçlarının yaklaşık yüzde 17'siyse kurbanın cinsel yönelimine ilişkin saldırıları içeriyor. Bu tür olayların yaklaşık yüzde 60'ını erkeklere karşı işlenen eşcinsel karşıtı şiddet oluşturuyor.

Suçların yüzde 2,2'si mağdurun cinsel kimliğini hedef alırken, yüzde 2,1'iniyse engellilere karşı işlenen nefret suçları teşkil ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU