NYT Albayrak-Kushner ilişkisini ele aldı: "Güçle evli" damatlar ABD-Türkiye diplomasisine yön veriyor

New York Times’ta, Trump’ın ve Erdoğan’ın damatlarının ABD ve Türkiye arasında yürütülen diplomasiyi nasıl etkilediğine ilişkin bir değerlendirme yayımlandı

Şubat ayında, Jared Kushner, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bir araya gelmişti (Twitter/@BeratAlbayrak)

New York Times’ta yer alan değerlendirmede ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye karşı gösterdiği “müsamahalı tavrın” ardında “güçle evli” üç damadın olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, Aydın Doğan’ın damadı ve Trump’ın Türk iş ortağı Mehmet Ali Yalçındağ’ın ve Trump’ın damadı ve üst düzey danışmanı Jared Kushner’ın, ABD ve Türkiye arasındaki iletişim hattını kurduğu aktarıldı. 

Bahsi geçen değerlendirmede, Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın lehine bir takım tavizler verdiği gerekçesiyle Kongre’de her iki partinin de eleştirileriyle karşılaştığı son dönemde, “damatlar üçlüsünün” yürüttüğü gayri resmi diplomasinin Amerikan politikalarını nasıl şekillendirdiğinin önemli olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Değerlendirmede, Erdoğan’ın bir televizyon programında damadı Berat Albayrak ve Jared Kushner’ın yürüttüğü “arka kapı diplomasisinin” Washington ve Ankara arasındaki sıkıntılı ilişkiyi “rayına oturtacağı” yönündeki tahmini de yer alıyor. Erdoğan, “Bu anlamda bir köprü kuruldu” demişti. 

Değerlendirmede yer alan bilgilerde, yerli ve yabancı kaynakların aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 ve yaptırımlar gibi iki ülke arasında gerginlik yaratan konulara dair Berat Albayrak’ı ve Mehmet Ali Yalçındağ’ı, Jared Kushner aracılığıyla Trump yönetimiyle ilişki yürütmek için görevlendirdi. Bu iddiaya kanıt olarak da, Albayrak’ın nisanda Yalçındağ’ın Trump International Oteli’nde düzenlediği konferansa katılmak için Washington’a geldiği esnada Kushner tarafından Oval Ofis’e çağrılması gösteriliyor. 

David D. Kirkpatrick ve Eric Lipton imzalı değerlendirmede iki liderin de aile ve iş ilişkilerini “arka kapı” olarak tercih etmesinin nedeninin her ikisinin de hükümet kurumlarının kendilerine karşı bir komplo kurabileceği yönünde şüphe duymasının olduğu iddia edildi. 

 

 

Ayrıca, George Bush’un başkanlığı döneminde ABD’nin Ankara büyükelçiliğini yürüten Eric Edelman’ın, “Trump, birçok durumda ülkeler arasındaki resmi ilişkileri, aile ilişkilerine ya da ahbap çavuş ilişkisine çeviriyor. Erdoğan, kendi ahbap çavuş kapitalizmini yürüttüğünden böyle bir ilişkiyi elbette kabul eder. Fakat bunun tüm Amerikalıları ilgilendiren bir konu olması gerekiyor” dediği belirtildi. 

Öte yandan bahsi geçen değerlendirmede Erdoğan’ın danışmanlarının 2016’da Trump’ın kaybedeceğini varsaydığını fakat oyların sayıldığı esnada Yalçındağ’ın Trump’la ve ailesiyle bir araya gelmek için 10 saatlik bir uçuş gerçekleştirdiği aktarılıyor. Yalçındağ’ın kayınpederi Aydın Doğan’ı aile şirketinin uluslararası bir ortak bulması konusunda ikna ettiği belirtiliyor.

Independent Türkçe, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU