BM Genel Sekreteri'nden öz eleştiri: Güvenlik Konseyi işlevsiz olduğu için çözüm üretemiyoruz

BM Genel Sekreteri Guterres: Bütün krizlerde ülkeler sadece kendi çıkarını düşünüyor, BMGK işlevsiz

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Fransız RTL radyosuna BM'nin genel yapısı, dünyanın geçtiği kaotik dönem ve IŞİD'lilerin eşlerinin hukuki durumu hakkında konuştu. 

Guterres,  Suriye ve Libya gibi krizlerin çözümü için çok taraflı mantığın oluşması gerektiğini savundu:

Maalesef, büyük güçler arasındaki ilişkilerin iyi olmadığı, Güvenlik Konseyi'nin işlevsiz olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bütün krizlerde ülkeler sadece kendi çıkarını düşünüyor, olaya çok yönlü bakmıyor.

BM Genel Sekreteri, "Soğuk Savaş dönemindeki iki taraflı veya ABD'nin tek taraflı yönetimin geride kaldığı için insanlar artık çok kutuplu bir dünyada yaşadığımızı düşünüyor ancak aslında kaotik bir dönemden geçiyoruz. Birinci Dünya Savaşı öncesindeki Avrupa'ya bakarsak, çok kutupluydu ama çok taraflı bir yönetiminin olmaması ülkeleri savaşa soktu" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak ve Suriye’de savaşan IŞİD'liler konusuna da değinen Guterres, "Bu savaşçıların akıbeti ile ilgili uluslararası kamuoyunun ortak bir sorumluluğu var, Irak ve Suriye'den herkes için bu sorunu çözmelerini bekleyemeyiz" dedi: 

Yakalanan IŞİD militanlarının yargılanmasının ülkeler arasında ortaklaşa yapılması gerekiyor. Savaşçıların eşleri ile çocuklarının da ülkelerine dönüşünün sağlanması lazım.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU