Filistin'deki seçimlerin önüne yeni bir engel çıktı

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas kapsamlı seçimler düzenlemeye yönelik niyetini açıklar açıklamaz Merkez Seçim Komisyonu, Gazze'deki grupların onayını almaya başladı

Batı Şeria ve Gazze’den Filistinli grupların liderleri İsrail sınırı yakınlarında el ele tutuşurken / Fotoğraf: Iİndpendent Arabia

Hamas ve diğer partiler iç bölünmeyi sona erdirmek ve tehlikede olan davanın kurtarılması için sandık başına gitmeye karar verdiler. Ancak seçimlere giden yolda ortaya çıkan ve bunların uygulanmasını engelleyebilecek en büyük sorunun Hamas da dahil olmak üzere siyasi grupların tüm sorunları ele alacak ve Filistin meclisini yeniden düzenleyerek demokratik sürecin hiçbir engel olmadan devam etmesini sağlayacak kapsamlı bir ulusal toplantı düzenleme çağrısı olduğu belirtiliyor.

Ulusal bir gereklilik

Gruplar ve siyasi güçler tarafından teklif edilen ulusal toplantı, seçime gitmeden önce temel bir talep olarak ön plana çıkıyor. Zira bu talep gerçekleşmeden sandığa gidilemiyor. Bu da yeni bir sorunun halkın ve grupların Filistin yaşam standartlarını iyileştirmek umuduyla gerçekleştirmek istedikleri Filistin ulusal birliği olmadan bir engel oluşturduğu anlamına geliyor.

Gazze meydanındaki sesler, El Fetih, Hamas ve İslami Cihat da dahil olmak üzere tüm grupları, partileri ve siyasi güçleri bir araya getiren ve bu süre zarfında tüm ulusal sorunların çözüleceği, sonrasında da Filistin’in demokratik esaslara göre seçimlere gideceği kapsamlı bir ulusal toplantı çağrısında bulundu.

Halk Cephesi Genel Merkez Komitesi üyesi İktimal Hamad duruma dair şunları söyledi:

"Kapsamlı ulusal toplantı Filistin'in tüm siyasi sorunlarına en iyi çözümdür. Toplantı Başkan Abbas liderliğinde ve Hamas ve İslami Cihad siyasetçilerinin katılımıyla yapılmalıdır."

 Ulusal bir toplantı olmadan seçimler anlamsız

Gruplar ve siyasi partiler ulusal toplantı için bir plan hazırladılar. El Fetih'e ve Filistin başkanlığına kapsamlı toplantı yapılmasının gerekliliğini, toplantıdan sonra seçimlere gidileceği aksi halde grupların sandığa gitmeyeceklerini açıkladıkları bir talep mektubu gönderdiler:

"Seçimler, barışçıl olmayan temellere dayanıyorsa hiçbir anlam ifade etmiyor. Kapsamlı ulusal bir toplantı olmadan yapılan seçimler eksik ve tüm Filistinlilerin oransal temsilinden yoksun olacak. Bu yüzden ulusal toplantı sonrasına kadar seçimlere gitmek için bir kararname yayınlamaması için Abbas’a baskı yapıyoruz."

Filistin devlet başkanlığı ve El Fetih, grupların talebini aldıktan sonra kapsamlı bir ulusal toplantıya gitme fikrini reddetti. Bunun ancak bölünme sorununun sandık yoluyla çözülmesi gerektiğini haklı göstermek ve Hamas'ın iktidarı Filistin Yönetimi'ne devretme isteğini test etmek olduğu kaydedildi.

Hamad, "Ulusal bir toplantı olmadan seçimlere gitmek mümkün değildir. Toplantının seçimlerden sonra yapılmasının bir mantığı yoktur ve seçimleri tamamen ulusal esaslara göre yürütmek için ulusal bir strateji üzerinde anlaşma sağlanmalıdır" dedi.

Fetih’in inadı

El Fetih sözcüsü Usame el-Kavasımı, kapsamlı ulusal toplantıyı Başkan Abbas seçim kararnamesini yayınladıktan sonra ve sandığa gidilmeden önce olması şartıyla kabul ettiklerini söyledi.

Seçimlerden önce toplantıyı neden reddedecekleri sorulan El kavasimi, "Oylama sürecinden önceki toplantı bütün partileri sonsuz diyaloglara dahil edecek ve köklü sorunları inceleyerek zaman kaybına yol açarken, seçimler bütün farklılıkları halkın iradesine dayalı olarak çözecek" dedi. Ancak Filistinli gruplar, kapsamlı ulusal toplantının Filistinliler için en önemli öncelik olduğunu ve seçimlerin sorunu çözmediğini söyleyerek bunu reddetti. Hamad, Filistin meclisinin yeniden düzenlenmesi ve FKÖ'nün hem El Fetih hem de İslami Cihad'ın katılımı da dahil olmak üzere yeniden ele alınması gerektiği üzerinde durdu.

Ulusal toplantı planı

Hamad, ulusal toplantıda hani başlıkların ele alınacağı konusunda yaptığı açıklamada Yüzyılın Anlaşması’yla yüzleşme mekanizması, halk direnişini destekleme, Filistin stratejisini tanımlama ve kapsamlı seçimlerin yürütülmesi için kapsamlı bir düzenleme düzenleme mekanizmalarının inceleneceğini söyledi.

Ulusal toplantıda İsrail’e karşı durma mekanizmaları, Kudüs'ün nasıl korunacağı ve Filistinlilerin başkenti ilan edilebilmesi, çeşitli grupların FKÖ'ye katılmalarının önünün açılması ve Filistin Ulusal Konseyi'nin yeniden düzenlenmesi gibi konuları tartışılması da planlanıyordu.

Seçimler genellikle ilgili tüm partileri bir araya getiren bir atmosferin oluşturulduğu, seçim yasasının kabul edildiği, oy sandıklarının sonuçlarının onaylandığı ve rıza gösterildiği ve görevi devretmenin yeni yolunun yer aldığı ulusal bir toplantı yoluyla hazırlanıyor.

Fotoğraf Altı: Filistin Girişimi Genel Sekreteri Mustafa Bargusi, Gazze Şeridi'nin içinden İsrail sınırı yakınlarında Filistin bayrağıyla yürürken. (İndependent Arabia)

Seçimler

Hamad, ulusal bir toplantı olmadan seçimlerin bozulacağını, ne doğru şekilde ne de demokratik esaslara göre yapılamayacağını ve sonuçlara saygı gösterilmeyeceğini söyledi. Bu durumun da FKÖ veya Filistin Ulusal Meclisi’nin herhangi bir öneminin kalmamasına yol açacağını da sözlerine ekledi.

Independent Arabia’nın takibinin ardından hazırladığı habere göre kapsamlı toplantının amacı Filistin Ulusal Konseyi'ni yeniden düzenlemek, Ulusal Konsey'den başlayarak başkanlık ve ardından Yasama Konseyi'nde kademeli seçimlere hazırlanmak olarak gösteriliyor. Ancak Abbas önce yasama konseyi, sonra başkanlık seçimleri düzenlenmesini, kapsamlı bir toplantı yapılmasını ve ardından da FKÖ grupları tarafından reddedilen Ulusal Meclis seçimleri yapılmasını istiyor.

Hamad,Filistinliler için en yüksek ve her şeyi kapsayan otorite sayılan ve Filistin içinde ve dışında en yüksek yasama temsilcisi organı olan Ulusal Konsey için "düzenlenemezse diasporadaki ve Kudüs'teki Filistinlilerin oy kullanmadan mahrum bırakılacağını" savunuyor.

Hamasın onayı

Seçimler grupların, FKÖ’ye ve Ulusal Konsey'e katılmasından sonra toplam grupların oransal temsiline dayanarak yapılıyor ve her grubun payı oluyor. Hamas, FKÖ'ye katılmayı kabul etmiş durumda.

Hamasi kanadından Hammad el Raqb konuya dair şu açıklamalarda bulundu:

"Uzun zamandır Ulusal Konsey ve FKÖ'ye katılmayı kabul ettik. Bu iki şemsiye altındaki bütün Filistinlilerin varlığı büyük bir ulusal çıkardır ve bizi uluslararası toplumun önünde temsil etmektedir. Hamas olarak Filistinli grupların ve ulusal şahsiyetlerin her türlü çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz ve seçimleri onaylamamıza rağmen ulusal diyalogun seçimlerden çok daha önemli olduğuna inanıyoruz. Bu toplantı Filistin ulusal uzlaşmasını kuruyor ve bu seçim sürecini tesis ediyor."

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Orhan Abasız

https://www.independentarabia.com/node/70621

DAHA FAZLA HABER OKU