Fahrettin Altun: ABD ile yeni bir sayfa açmaya hazırız

Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesinde açıklama yapan İletişim Başkanı Altun, "İki ülke arasında çözülmesi gereken sorunlar var" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan’ın ABD ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Erdoğan ve Trump’ın önceki görüşmelerinde iki ülke arasındaki ortak kaygıları giderme konusunda isteklerini dile getirdiğini aktaran Altun, “Yeni bir sayfa açmaya ve stratejik ortaklığımızı güçlendirmeye hazırız” mesajını paylaştı.

 

Twitter hesabından İngilizce paylaşımda bulunan Altun, “İki ülke arasında çözülmesi gereken sorunlar var. Bununla birlikte, ortaklığımızı karşılıklı çıkar ve saygıya dayalı olarak geliştirmek için çözümler bulma konusunda kararlıyız” açıklamasında bulundu.

ABD ve Rusya ile yapılan anlaşmaya rağmen YPG'nin Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekilmediğini hatırlatan Altun, YPG'nin hala Menbiç ve Tel Abyad'da bulunduğunu belirtti.

Erdoğan'ın ABD ziyaretinde FETÖ konusunun da ele alınacağını aktaran Altun, bunun yanısıra S-400 ve F-35 konularının da gündeme getirileceğini vurgulayarak, Türkiye'nin F-35 programına katılımının önemli olduğunu ifade etti.

Altun'un açıklamaları şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’yi ziyareti ikili ilişkilerimizin kritik olduğu bir anda gerçekleşiyor. Hala çözüme kavuşmamış ciddi sorunlar var. Bununla birlikte, ortaklığımızı karşılıklı çıkar ve saygıya dayalı olarak geliştirmek için çözümler bulma konusunda kararlıyız.

ABD ve Rusya ile YPG’nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi konusundaki anlaşmalarımız tam olarak uygulanmamıştır. YPG, bölgedeki sivillere yönelik terör saldırılarına devam ediyor. Bununla birlikte hala Menbiç ve Tel Abyad’dalar.

Müttefiklerimizden YPG terör grubuna desteklerini durdurmalarını bekliyoruz. Ferhat Abdi Şahin gibi YPG üyelerini davet etmek büyük bir hatadır. Onun tanınması, ilişkimize derinden zarar verir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm darbecilere adalet getirme konusundaki kararlılığımız hakkında net bir görüşe sahip. FETÖ terör örgütü elebaşının iadesi için gerekli tüm adımları atmaya devam edeceğiz.

S-400 konusundaki pozisyonumuzu ilettik. Türkiye'nin füze savunma sistemine acil ihtiyacı var. ABD, sorunun ilişkilerimizde bir diken haline gelmesini önlemek için bunu kabul etmelidir. Türkiye'nin F-35 programına katılımı, savunma ortaklığımız için çok önemlidir.

Türkiye'ye yönelik yaptırım tehdidi her zaman verimsiz olmuştur. Bu tür önlemler ikili ilişkilerimize büyük zarar verebilir ve ABD’nin bölgedeki konumunu ve güvenilirliğini zayıflatabilir.
 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU