Trump'ın vergi beyannamelerini açıklamama çabalarına yargı engeli

ABD Başkanı, vergi beyanlarına müfettişlerin erişim girişimlerini defalarca geri püskürtmüştü

Trump, diğer ABD başkanlarının takip ettiği geleneğe karşı çıkarak vergi beyanlarını açıklamamakta ısrar ediyor (Reuters)

ABD'de federal bir yargıcın verdiği karara göre Donald Trump, New York eyaleti yetkililerini, vergi beyannamelerini açıklamalarına engel olmak için Washington mahkemelerinde dava edemeyecek.

Söz konusu karar Trump'ın New York eyaletinin yeni çıkardığı bir yasa kapsamında Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyelerinin mali kayıtları elde etmesini engelleme girişimlerinin reddi anlamına gelirken, Başkan'ın farklı bir mahkemede benzer bir dava açma ihtimalineyse açık kapı bırakılıyor.

Trump'ın atadığı Yargıç Carl Nichols yazılı kararında, "Meselenin kişisel haklara ilişkin yargılama yetkisi kapsamına girdiğini ispatlama mükellefiyeti Trump’a aittir ancak Trump'ın ortaya koyduğu savlar, davalı taraflar bakımından konunun DC’nin yargı alanına girdiğini ispatlamaya yetmemektedir" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkan Trump açtığı davayla karşı taraftan önce harekete geçerek, Temsilciler Meclisi Yollar ve Araçlar Komitesi'nin kendisinden vergi beyannamelerini istemesini ve New York Başsavcısı Letitia James'in söz konusu kanunu uygulamasını engellemeye çalışmıştı. Davada aynı zamanda New York eyaleti Vergi Dairesi'nin, Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat parlamenterlerin yeni New York yasası çerçevesinde henüz resmen talep etmediği belgeleri teslim etmesi de engellenmek istenmişti.

Yargıç Nichols kararda, "Mevcut suçlamalar ışığında Trump, New York'taki davalı her iki taraf için de konunun kişisel haklara ilişkin yargılama yetkisi kapsamına girmesini sağlayacak yükümlülükleri yerine getirememiştir (…) Bu sebeple mahkemenin uygun yetki sahası sorununu ele alması gerekmemektedir. Bu çerçevede, New Yorklu davalıların davanın reddi talebi kabul edilmiş olup, Trump'ın düzeltilmiş dava dilekçesi usulden redddedilmiştir" ifadelerini kullandı.

 

 

Yargıç kararda ayrıca, Başkan'ın, "gizli ittifak yargısı" olarak bilinen hukuk teorisine göre Temsilciler Meclisi komitesiyle New York'taki söz konusu yetkililerin davanın Washington'da görülmesi için gizli işbirliği yaparak ellerini güçlendirmeye çalıştıklarına dair ortaya attığı komployu da yeterince ispatlayamadığını kaydetti.

Nichols, "Trump'ın düzeltilmiş dava dilekçesinin hiçbir yerinde gizli bir ittifakın var olduğu öne sürülmediği gibi, iddia metninde 'gizli ittifak' ifadesi dahi yer almamaktadır" dedi.

Trump'ın özel avukatı Jay Sekulow ise yaptığı açıklamada, ekibinin "kararı değerlendirdiğini" belirtirken, “Yollar ve Araçlar Komitesi aleyhine açılan dava federal mahkemede devam ediyor" dedi.

Trump'ın yabancı hükümet veya bankalara karşı uygunsuz mali yükümlülükler altına girmiş olabileceğine dair kaygıları sürerken, ABD Temsilciler Meclisi müfettişleri uzun zamandır Başkan'ın vergi beyannamelerine ulaşmaya çalışıyor.

Cumhuriyetçi ve Demokrat partili başkanların vergi beyannamelerini açıklamaları yönünde uzun yıllardır süren bir gelenek olmasına karşın Trump söz konusu belgeleri kamuya açıklamayı reddediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU