Engelli üç çocuğu ile yoksullukla boğuşan aileden intiharı düşünenlere çağrı: ‘Hiçbir zaman yılmasınlar’

Mevlüde Kızılkaya, 3 çocuğu engelli, evleri kira, eşi işsiz, doğalgaz ve elektriği kesilmiş durumda. Bu halde bile Fatih ve Antalya’daki intiharlara üzülmüş. İntiharı düşünenlere çağrısı var. ‘Cana kıymasınlar. Çocuklarım için sonuna kadar savaşırım'

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2018 verilerine göre Türkiye’de 11 milyonu aşkın insan yoksulluk sınırlarında yaşıyor.

Son olarak Fatih’te ve Antalya’da yaşanan intiharlarda geçim sıkıntısının da tetikleyici olduğu iddiası yaşamını zorluklar içerisinde geçiren insanların sorunlarını daha fazla gündeme getirdi.

Mecidiyeköy’de Dereboyu Caddesi’nde dar bir sokakta bir binanın girişinde oturan Kızılkaya ailesi yoksullukla boğuşan milyonlarca aileden sadece birisi.

Üç çocuk da engelli

12 yaşında Ebrar, dokuz yaşındaki Neslihan ve dört yaşındaki Ecrin adlı üç kız çocukları var. Ancak çocuklarının üçü de engelli.

Ebrar ve Neslihan ileri derecede otizmli iken Ecrin de başlangıç aşamasında. Ancak doktorların ilerleyen yaşlarda Ecrin’in ablalarından bile daha ciddi düzeyde hasta olacağını söylemesi ailesinin yüreğini dağlıyor.

31 yaşındaki Mevlüde Kızılkaya ile 37 yaşındaki Cemil Kızılkaya akraba. Ailelerinin karşı çıkmasına karşın Ağrı’da evlendikten birkaç yıl sonra İstanbul’un yolunu tutmuşlar.

İşsizlikle boğuşuyor

Cemil Kızılkaya bir dönem aşçılık yapsa bile uzun süredir  işsiz. Sigortası da yok. Çocuklarının rahatsızlığı nedeniyle haftada iki kere doktora gitmek zorunda olması nedeniyle kendi mesleğinde iş bulmakta zorlanıyor. Çünkü çalıştıran da haftada altı gün o da asgari ücret ile çalıştırmak istiyormuş.

Düzenli iş bulamadığı için her gün Mecidiyeköy meydanda bekleyerek günlük işlerde az da olsa para kazanmaya çalışıyor.

Cemil Kızılkaya tüm gün boyunca iş beklerken anne Mevlüde Kızılkaya da ev de üç engelli çocuğu ile başbaşa kalıyor.

ailee.jpg
Fotoğraf: Mizgin Tabu / Independent Türkçe

 

Biriken faturalar nedeniyle doğalgaz ve elektrik de kesildi

Çocuklardan Neslihan hiç yürüyemiyor. Ebrar ise gün boyu durmadan başını bir o yana bir o yana sallamakta. Neslihan ve Ebrar tam engelli kabul edildikleri için aile her biri adına 1200 lira devletten bakım parası alıyor. Yani toplamda eve 2400 lira düzenli para giriyor.

Ancak sadece evin kirası 1200 lira. Çocukların devam eden tedavileri, ilaçları, faturalar, insani ihtiyaçlar derken Cemil Kızılkaya’nın gündelik işlerden kazandığı para bile yeterli gelmiyor.

Mevlüde Kızılkaya biriken borçlarından dolayı elektrik ve doğalgazlarının üç gündür kesik olduğunu söylüyor. Toplamda 300 lira civarında elektrik, 600 lira civarında doğalgaz borçları var. Suyu yeni açtırabilmişler.

Daha önce de ödeyemediklerinden kesildiği olmuş. Zaman zaman kirayı da ödeyemiyorlar. Cemil Kızılkaya üç beş para kazanabilirse kazandığını da faturaya yatırıp açtırmayı planlıyor.

Mevlüde Kızılkaya doğalgaz olmadığı için çocuklarına yemeği komşusuna giderek pişirebilmiş.

Elektrik olmadığından ise zaman zaman nefes almakta zorlanan çocuklarına hava vermek için kullandıkları cihazı kullanamamışlar. Daha da kötüsü özel olarak beslenmesi gereken çocuklar için aldıkları yiyecekler de bozulmuş.

Çocukların durumu hem üzüntü hem de en büyük direnç kaynağı

Yaşadıkları sıkıntılara karşın en büyük üzüntüleri çocuklarının sağlıklı olmaması. Aynı zamanda en büyük direnç kaynakları da. Hali hazırda zor durumda olmalarına karşın halen başkalarının dertleriyle de dertlenebiliyorlar.

“Hiçbir zaman yılmasınlar”

Geçtiğimiz günlerde Fatih’te ve Antalya’da yaşanan intiharlar aileyi çok üzmüş. Yaşanan olayların maddi sorunlarla ilişkilendirilmesine karşın diyecekleri var Mevlüde Kızılkaya’nın..

Hiçbir zaman yılmasınlar. Sabretsinler. Evlat deyince akan sular duruyor. Ufak bir şey için can alınamaz. Allah’ın verdiği canı kimse alamaz.  Üç hasta çocukla uğraşmak kolay değil ama sabrediyorum. Her zaman başım diktir dik gider dik gelirim. Dayanmam lazım evlatlarım için. Onlar için savaşmam lazım, sonuna kadar savaşırım.

Cemil Kızılkaya da yaşadıkları zorluklara karşın hayata dört elle sarılıyor. Yaşadıkları sıkıntılara karşın Allah’ın verdiği canı Allah’tan başka kimsenin alamayacağını söylüyor.

intihar.jpg
Fatih ve Antalya'daki intiharların ardından toplumsal dayanışmanın azaldığı iddiası ortaya atılmıştı / Fotoğraf: AA

 

“Yardım ve dayanışma kalmadı”

Fatih ve Antalya’daki toplu intiharların ardından kimi uzmanlar yaşananları yoksulluğun artması kadar toplumda geçmişe göre komşular ve akrabalar arası dayanışmanın azalmasına bağlamıştı.

Kızılkaya ailesi de bu iddiayı doğruluyor. Mevlüde Kızılkaya halen bir iki komşusundan da olsa destek gördüğünü söylerken ona göre daha çok yaşamın içinde olan Cemil Kızılkaya aynı görüşte değil.

10 yıldır üst katta oturan komşumla bile sokakta karşılaşınca ancak merhabalaşıyoruz. Kendi akrabalarımızdan bile destek görmedik

“Canlarına kıymasınlar”

Kızılkaya ailesinin yetkililerden bir dileği var. O da fatura ödenmemesinden kaynaklanan elektrik, su, doğalgaz kesintilerinin yapılmaması başka çözümlerin bulunması.

Kızılkaya ailesi yaşadıkları zorluklara karşın umutlarını kaybetmiyorlar. En büyük dilekleri düzenli bir iş bulabilmek. Mevlüde Kızılkaya ise çağrısını tekrarlıyor.

Yapmasınlar canına kıymasınlar. Biz çok yokluk çektik. Ben bu çocuklarımla sokakta bile yattım ama evlatlarım için sabrettim.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU