İmamoğlu’dan Erdoğan’a, İBB’den Bakan Yardımcısı’na “Temel Atmama” töreni cevabı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir atık su arıtma tesisi projesini iptal ettiği gerekçesiyle kendisini “gaflet içinde” olmakla eleştiren Cumhurbaşkanı’na yanıt verdi. İBB, projeyle ilgili teknik detaylar yayınladı

Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Silahtarağa Atık Su Arıtma Tesisi Projesi’ni bir “Temel Atmama Töreni” ile iptal etmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da gündemindeydi. 

"11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes" kampanyası kapsamında Ankara Batıkent’teki programda konuşan Erdoğan, “Birileri, bir önceki dönemde hazırlıkları tamamlanan ileri biyolojik arıtma tesisi yatırımı için, şu gaflete bakın, 'temel atmama töreni' yapıyor. Bunlar temel atma ve açılış töreni gibi işlere zaten yabancılar” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Sıkı bir basın açıklaması yaptık"

Erdoğan’a İBB Meclisi’nin kasım ayı birinci oturumunda yanıt veren Ekrem İmamoğlu, “Sıkı bir basın açıklaması yaptık” diyerek "Cumhurbaşkanı, o basın açıklamamızı okuduğunda, bize çok teşekkür edecektir" ifadelerini kullandı. 

Atık su projesinin olduğu 70 bin metrekare üzerindeki arazide 2 binin üzerinde ağacın olduğunu söyleyen İBB Başkanı, “Belki de kendi eliyle diktiği 20-25 yıllık ağaçlar da vardır. Onların da kurtulduğuna mutlu olacaktır" dedi. 

Basın bülteninde derin bir teknik açıklama olduğunu söyleyen İmamoğlu, yaklaşık 1,6 katrilyonluk yanlış yatırımın önünü kestiklerini ifade etti: 

Doğru yatırımı yapacak yönetim olma marifetiyle yolumuza devam ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı da mutlu olacaktır bu tavrımızdan.


Çevre Bakan Yardımcısı'ndan 14 tweet'lik açıklama 

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar’ın Twitter hesabından yaptığı, “asıl israfın bir atık su tesisi yapılmaması durumunda yaşanacağını” belirttiği açıklamasına cevaben İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir basın duyurusu yayınladı. 

İBB’nin internet sayfasından yapılan açıklamada, Birpınar’ın söz konusu tesiste arıtılacak suyun evlerde içme suyu olarak kullanılabileceği iddiasına “Dünyanın hiçbir ileri biyolojik arıtma tesisinde membrandan geçmiş olsa bile arıtılan su, içme suyu olarak kullanılmamaktadır” şeklinde yanıt verildi. 

Bakan Yardımcısı, tesisin, atık suyu evde dahi kullanılabilecek seviyeye getirebilecek en ileri teknolojisi “membran”a sahip olduğunu ifade etmiş, örneklerinin Singapur ve ABD’de kullanıldığını söylemişti. İBB, bu açıklamayı şöyle yanıtladı: 

Kamuoyuyla paylaşılan Singapur örneğindeki tesis, iptal edilen projeden farklı olarak, membran teknolojisinin bir üst adımı olan ‘reverse osmoz’ teknolojisine sahiptir. Böyle olmasına rağmen, bu tesiste arıtılan su dahi, iddia edildiği gibi marketlerde satılmamaktadır. 

Tesis, arıttığı suyu belirli oranda yer altı sularına enjekte etmektedir. Doğrudan bir tüketim söz konusu değildir.


İmamoğlu'nun atık su projesi vaadi ne oldu?

Birpınar’ın Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaatleri arasında üç atık su projesi olduğu yönündeki hatırlatmasına İBB’den “gündemimizdedir” yanıtı geldi: 

Paşaköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nde üçüncü aşamaya geçilmiştir. Ayrıca nüfus artışı yoğun olan Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerine hizmet verecek bir başka ileri biyolojik Atıksu Arıtma tesisi planlanmaktadır.


"Nüfus 2,5 milyon kişi daha artsa bile mevcut kapasite yeterli"

İBB’nin açıklamasına göre Silahtarağa Atık Su Projesi’nin yer seçimi ve kapasite açısından yanlış olduğu bilimsel olarak tespit edildi:

Bilimsel raporlara göre, bölgede nüfus 2,5 milyon kişi artsa dahi, mevcut sistemlerin kapasitesi yeterlidir. 

Buna rağmen, İstanbul’un büyümesi nedeniyle, bu tesisin stratejik önemde olduğu iddiası bütünüyle dayanıksız ve bilim dışıdır.

Ayrıca, iptal edilen projenin bulunduğu alanda, 15 yıldır hizmet veren bir terfi merkezi (pompa istasyonu) bulunmaktadır. 

Bu tesis, atık suları Yenikapı ve Baltalimanı arıtma tesislerine pompalamakta ve bu iki tesiste arıtılan atık su Marmara Denizi ve Boğaz’a deşarj edilmektedir. Arıtılmış olsa dahi Haliç’e atık su verilemez.

Bu yüzden Silahtarağa’da iptal edilen biyolojik arıtma tesisi projesi yapılmış olsa da Haliç’e atık su pompalaması söz konusu olmayacaktı. 

Haliç’e herhangi bir su deşarjı yapılamayacağı için tesisin ön arıtma, biyolojik ya da ileri biyolojik olması fiilen herhangi bir anlam ifade etmemektedir.


Tesisin 435 bin metreküp hacminde membran tesis olarak planlandığını, bunun dünyada başka örneğinin olmadığını ifade eden açıklamada “Bu hacim bölgede sulanması gereken peyzaj alanlarının ihtiyaç duyduğu sudan 20 kat fazladır” denildi ve şöyle devam edildi: 

Bu durumda, kalan 400 bin metreküpten fazla atık suyun Haliç’e deşarj edilmesi zorunlu hale gelecektir. Bu da ilerleyen dönemde Haliç’te yeniden koku ve kir problemine neden olacaktır.

“Tesiste çamur birikecek”

Tesiste suyun yanı sıra çamurun da birikeceğini, bu çamurun bertarafı konusunda projede ayrıntılı çalışmanın olmadığını açıklayan İBB, “Tesisin yapılmasına izin vermiş olunsaydı, bu çamur etrafa yayacağı koku ile yoğun nüfusun yaşadığı bölgede büyük bir rahatsızlık yaratacak, halkımızın yaşam konforunu önemli ölçüde düşürecektir” dedi. 

“İTÜ’den bir profesör, iki doçent inceledi”

İBB’nin yazılı açıklaması, Mehmet Emin Birpınar’ın “İddia edildiği gibi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden tesis için “uygun” ya da “gerekli değil” açıklaması yapılmamıştır” sözlerine de yanıt verdi: 

İTÜ’nün tesisle ilgili olumsuz rapor vermediği iddiası doğru değildir. İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nden 1 profesör ve 2 doçentten oluşan bilim heyetinin hazırladığı raporda, tesise ihtiyaç olmadığı ve mevcut durumun sürmesi gerektiği net biçimde vurgulanmıştır.

"Yeni Havalimanı’nın atık suyu Silahtarağa’da temizlenmez"

İddia edildiği gibi Yeni Havalimanı ve Esenler askeri rezerv alanında ilerleyen tarihlerde nüfus yoğunluğu oluşsa bile, atıksu arıtması Silahtarağa’da değil o bölgede yapılmak mecburiyetindedir. Yani Silahtarağa bölgesine nakil söz konusu değildir. Nitekim İSKİ, adı geçen bölgede tesis planlamasını yapmaktadır.


Haliç ve çevresinde herhangi bir çevre, koku, kirlilik sorunu olmadığını, “öngörülebilir gelecek” için de böyle bir riskin tespit edilmediğini söyleyen İBB, şöyle devam etti: 

Buna rağmen ortaya atılan ve bizzat kendisi bir çevresel risk kaynağı olan 1,5 milyar liralık israf projesine Sayın Bakan Yardımcısı’nın sıra dışı bir şekilde sahip çıkması dikkat çekmiştir. 

Acaba Sayın Birpınar’ın ilgisi sadece Silahtarağa projesine midir, yoksa kendisi, Türkiye’nin diğer bölgelerindeki atık su tesisleri ve imalat projeleri ile bu ölçüde yakından ilgilenmekte midir?


"Tesisin olduğu yerde 2 bin adet anıt ağaç var"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasına göre Silahtarağa Atık Su Projesi, hiçbir atık su master planında yer almıyor. 

Bilimsel raporlarının “yersiz, gereksiz ve riskli” bulunduğu projenin, 1,5 milyar (1,5 katrilyon) liralık israfa yol açacağı ifade ediliyor. 

İBB ayrıca, 75 bin metrekaresi yeşil alan olan çevrede, çoğu anıt ağaç niteliğindeki 2 bin ağacın kesilmesine de neden olabileceğini vurguluyor.

“İBB ve İSKİ yönetimi bütün bunlara seyirci kalmamış ve bu bilimdışı, "gayri iktisadi yatırıma" geçit vermemiştir” denilen açıklama şu ifadelerle son bulup, devam eden atık su projeleri sıralanıyor: 

Bilimsel raporlar ve gerçekler ortada iken, Silahtarağa projesine yönelik ısrarın, eksik ya da çarpıtılmış bilgilerle yapılan kamuoyu yönlendirme faaliyetlerinin çevresel kaygılar dışında bir motivasyonu olup olmadığı konusunu milletimizin vicdanına havale ediyoruz.

Devam eden ve Planlanan Projeler:

1)Paşaköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi İnşaatı (3.aşama devam ediyor),

2) Başakşehir İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

3)Sarıyer Gümüşdere Uskumruköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

4)Tuzla Atıksu Arıtma Tesisi Çamur Yakma Sistemi

5)İkitelli İçme Suyu Arıtma Tesisi 3.Kademe İnşaatı


Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU