Erdoğan’ın ABD ziyareti: Müspet sonuç doğar, Senato tasarıya geçit vermez

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump 13 Kasım’da görüşecek.“Trump’ın durumu kritik olsa, Erdoğan’ı davet etmezdi” diyen uzmanlar, 1915 olaylarını "soykırım" kabul eden tasarıya Senato’nun geçit vermeyeceği görüşünde

Fotoğraf: Reuters

ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen iki tasarıyla dibe vuran Ankara-Washington ilişkilerinin seyri açısından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın görüşmesi kritik önem taşıyor. 

Türkiye karşıtı iki tasarıdan biri, 1915 olaylarının "soykırım" kabul edilmesi. Diğeri ise, Barış Pınarı Harekatı’ndan dolayı Türkiye’ye bazı yaptırımların uygulanmasını içeren tasarının kabulü. 

Washington’da 13 Kasım’da gerçekleşecek görüşmede, Barış Pınarı Harekatı bölgesinde taciz saldırılarını sürdüren YPG’nin bölgeden çıkışı, güvenli bölge, 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi, Türkiye katılımının askıya alındığı F-35 programı, Halkbank davası ve Ermeni tasarısı konuları masada olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan-ABD Başkanı Trump’ın 13 Kasım randevusu ve Türkiye karşıtı iki tasarıyı Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi (ATBD Council) Başkanı Uğur Terzioğlu ile konuştuk. 
 

186561-1854122972.jpg
ATBD Genel Başkanı Uğur Terzioğlu​​​​​​​ / Independent Türkçe


“Bir saat içinde 179 oy nereye gitti?” 

- ABD Temsilciler Meclisi’nde 11’e karşı 405 oy ile Ermeni tasarısı kabul edildi. Halkbank’tan F-35’e kadar masadaki konular açısından Washington’da gerçekleşecek görüşmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ticaret, F-35 meselesi olsun… Bence çok müspet bir sonuç doğacaktır. Halkbank davası ise politik bir dava.

Ermeni tasarısı ve yaptırım kararlarına gelince, bu kararlar ABD’deki Türkiye aleyhtarı grupların etkisiyle alınıyor. Ancak görüşme sonrası, bu kararın ABD Senatosu’ndan geçmeyeceğini düşünüyorum.

Oylama öncesi “Evet” diyen 230 demokrata karşın, 179 da “Hayır” oyu çıkıyor.

Peki, bir saat içinde o 179 oy nereye gitti? Burada Trump’ı, köşeye sıkıştırmak için bir anlaşma olmuş olabilir Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında.

- ABD, neredeyse her krizde Ermeni tasarısını masaya koyuyor. Bu defa yaptırımlar da var. Bu kartlar neden bir koz gibi sürekli açılıyor?

Bu tür kararlar, Türkiye’nin ABD’de yeterince lobi gücü olmaması nedeniyle alınabiliyor. O nedenle biran evvel ABD’de gerekli lobi faaliyetlerine başlamak gerekiyor.

Bazı ülkeler milyonlarca dolar harcayıp kendilerini tanıtırken, bizim ABD’de doğru dürüst bir lobi şirketimiz bile yok. Esasında var.

Parasını her üç ayda bir alıp sonra ortadan kaybolan bir lobi şirketimiz var. En küçük bir konuda bile ‘Bu benim görevlerim arasında yok’ diyen bir lobi şirketi bu.

Geçmişte Capitol Hill’de 161 sandalyeye sahip bir Türk lobisi vardı, bu sayı şu anda 35’e düşmüş durumda. Bunun nedenlerini araştıran var mı? 

“Türk bilim insanlarına yeterince temas edilmiyor”

-Peki, ABD’de dernekler ve Türk bilim insanları var, onlarla yeterince temas edilmiyor mu?

Bu yıl temmuz ayında Türkiye’ye gelen ABD’li bir siyasi, ‘Dünyanın en güzel şeylerini yapıyorsunuz ama kimsenin haberi yok, bir kara sineği ezseniz dünya kıyameti kopartıyor’ dedi.

Neden, çünkü kendimizi dünyaya anlatamıyoruz. ABD’de yaşayan Türklerin üyesi olduğu ve yaklaşık 50 yıldır faaliyet gösteren Amerikan Türk Dernekleri Asamblesi (ATAA) var. Aza sayısı 800 bin.

Bunlarla neden hiç kimse temas etmiyor? Önemli sivil toplum örgütlerimizden.

Amerika’nın saygın üniversitelerinde görev yapan Türk bilim insanlarından da Türkiye’nin tanıtımı konusunda yeterince yararlanılmıyor. O nedenle bizim de kabahatimiz var. 


“Trump’ın durumu kritik olsa Erdoğan’ı davet etmezdi”

- ABD Temsilciler Meclisi ABD Başkanı Donald Trump’ın azil sürecini resmen başlatan tasarıyı da onayladı. Tasarıda kamuya açık oturumlar yapılması ve kapalı kapılar ardındaki oturum zabıtlarının da yayımlanmasını öngörüyor. Bu süreç görüşmeyi etkiler mi?

ABD Başkanı’nın durumu kritik olsaydı, bizimle ilişkileri de zayıf olsaydı Tayyip Bey’i oraya davet etmezdi. Zaten NATO toplantısı var, ‘orada görüşelim’ derdi.

O da bir gövde gösterisi yapacak orada. Türkiye ile ticaret hacminin artırılmasını onlar da istiyor. ABD’li siyasiler, ‘100 milyar dolar ticaret hedefini unutmuş değiliz’ diyor.

ABD halkı memnun Trump’tan. Bence yine seçilir. Çünkü, ABD ekonomisi en parlak dönemini yaşıyor.

Öte yandan ABD’de demokratlar tarafından YPG’li teröristler, vatansever Kürtlermiş gibi bir hava yaratılıyor.

Peki, neden o zaman gizliden yardım ediliyor? Barış Pınarı Harekatı sonrasında ABD menşeili füzeler, mühimmatlar yakalıyoruz.

Sığınaklardan boyuna ABD malzemeleri çıkıyor. O nedenle haklı gerekçelerimizi her iki siyasi kanada da çok iyi anlatmalıyız.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU