Müslümanlarla Yahudileri bir araya getiren yasak

Belçika’da 1 Ocak’ta hayvan kesim usulleriyle ilgili yasa yürürlüğe girerken, 500 bin Müslüman ve 30 bin Yahudi dini özgürlüklerinin kısıtlandığı gerekçesiyle protestolarda bulunuyor

Koşer ve helal et kesimini yasaklayan Danimarka, İsveç, Slovenya, Norveç ve İzlanda’ya Belçika’yı oluşturan üç bölgeden ikisi Flaman ve Valon da katıldı.

Belçika’da yürürlüğe giren, hayvan kesim usulleriyle ilgili düzenleme özellikle Yahudi cemaati tarafından tepkiyle karşılanırken, İslami kuruluşlarını temsil eden avukat Joos Roets bunun hayvanları korumaktan çok, belirli dini grupları lekelemek için üzeri örtülü bir çaba olduğunu söylüyor.

Belçika’da, hayvanlara kesilmeden önce elektrik şoku verilmesini düzenleyen yeni yasa, 2019’da yürürlüğe girdi. Hayvan hakları savunucularının desteklediği düzenleme, ülkenin Yahudi ve Müslüman kesimleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Ülkenin Yahudi cemaati, II. Dünya Savaşı öncesinde Almanya’da da benzer uygulamalar olduğunu savunurken, uygulamanın liberal gündem maskesi altında Yahudi ve Müslüman karşıtı bir düzenleme olduğunu iddia etti.

Uygulama başka Avrupa ülkelerinde de mevcut. Ancak ülkelerin büyük çoğunluğunda dini kesim usulleri için istisnalar tanınıyor. Hollanda, Almanya, İspanya’da dini kesimlerin yapıldığı mezbahalar, sıkı kontrollerle denetleniyor.

Avusturya ve Yunanistan’da ise boğaza vurulan bıçak darbesinin hemen ardından hayvanlara elektrik şoku verilirken, Danimarka, İsveç, Slovenya, Norveç ve İzlanda herhangi bir dini istisnaya izin vermiyor.

Helal ve Koşer kuralları hayvanların sersemlettirilmeden boğazlarından bir kerede kesilmesini ve tüm kanlarının akıtılmasını ön görüyor. Dini otoriteler hayvanların acı çekmeden hızlı bir şekilde öldüğünü bu yüzden bu kesimin insancıl olduğunu söylüyorlar.

Öte yandan hayvan hakları savunucuları, bunun hayvanın ölürken gereksiz yere acı çekmesi anlamına geldiğini söylüyor. Nitekim Belçika’daki yasak, Flaman bölgesinin milliyetçi hayvan hakları bakanı Ben Weyts’in çabalarıyla konuldu.

 Avrupa’da benzer bir tartışma sünnet konusunda da yaşanıyor. Tıbbi anlamda gerekmediği sürece sünneti yasaklayan tasarı birçok ülkede tartışılıyor. Tartışmalar kapsamında birçok ülkede de Yahudi ile Müslüman cemaatleri dayanışma sergiliyor.
 

Koşer kuralları nedir?

Musevilerin dini inançlarına uygun olan gıdalardır.  Bu inanışa göre, et ve süt aynı öğünde tüketilmez. Domuz, kabuklu deniz ürünleri ile yüzgeçsiz ve pulsuz balıklar yenmez. İnek, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanların etleri ile yüzgeçli ve pullu balıklar yenebilir. Et haham rutbesini taşıyan kasaplarca hazırlanmalı, suda bekletilerek, tuzlanarak ve yıkanarak temizlenmelidir.

DAHA FAZLA HABER OKU