İslam dünyasının prestijli ödülü Koç Üniversitesi rektörüne gitti

İslam dünyasında bilimin gelişimine katkıda bulunmak, akademisyenler ve araştırmacılar arasındaki bilimsel ilişkileri geliştirmek amacıyla iki yılda bir verilen Mustafa Ödülleri’ne bu yıl Koç Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Umran İnan layık görüldü

Fotoğraf: Youtube

İran’daki “Mustafa Bilim ve Teknoloji Vakfı” tarafından, bilimin gelişimine katkıda bulunmak, İslam dünyasındaki akademisyen ve araştırmacılar arasındaki bilimsel ilişkileri teşvik etmek amacıyla verilen ödüller sahiplerini buldu.

İki yılda bir verilen Mustafa Ödülleri’ne, bu yıl İyonosferik ve Atmosferik Fizik alanındaki çalışmaları nedeniyle Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan layık görüldü.

Bu yıl ödül kategorileri, “Bilgi ve İletişim Bilimi ve Teknolojisi”, “Yaşam ve Tıp Bilimi ve Teknolojisi”, “Nano Bilim ve Nano Teknoloji” ve bu sene yeni eklenen “Bilim İnsanları” olarak sıralandı.

200 üniversite ve 35 ülkeden yaklaşık 500 jüri üyesinin toplam 800 saat çalışarak yaptığı değerlendirme sonucu Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, İyonosferik ve Atmosferik Fizik alanında dünyaya yakın uzaydaki dalga-parçacık etkileşiminin anlaşılması ve şimşek ve yıldırımlarda oluşan elektrik akımları ile üst atmosfer arasındaki elektrodinamik etkileşimler konusunda yaptığı çalışmalara istinaden ödülün sahibi oldu.

Tahran’da düzenlenen törende ödülünü alan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, konuşmasında, “Mustafa Ödülü’nün” bilimin evrenselleşmesinde önemli bir rol oynadığını söyledi: 

Bilimsel anlamda dünyanın yeni bir çağa adım attığı bu dönemde, İslam dünyasının bilime katkılarını destekleyen bu önemli ödüle layık görülmekten büyük gurur duyuyorum. Stanford Üniversitesi’nde iken büyük bir ekip ve doktora öğrencilerim ile seneler boyunca üzerinde çalıştığımız ve hala devam eden araştırmalarımın böyle bir ödülle taçlandırılmasından da ayrıca çok memnunum.

Dünyadaki en önemli gelişme ve buluşların araştırmaya önem veren üniversitelerin yenilikçi fikirlere kucak açan ortamlarında gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. İnan, Avrupa'nın bilimsel alanda en prestijli ve tanınmış kurumu olan Avrupa Araştırma Konseyi’nin (ERC) Türkiye’de destek verdiği 16 mega projeden 8’inin Koç Üniversitesi öğretim üyelerince yürütüldüğünü ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prof. Dr. Umran S. İnan Hakkında

Prof. Dr. Umran S. Inan (BS’73–MS’74–PhD’77) Elektrik Mühendisliği Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini 1972 ve 1973 yıllarında Orta Doğu Teknik Üniversitesinde, Doktora eğitimini ise 1977 tarihinde Stanford Üniversitesinde 1977 tarihinde tamamladı.

Prof. Dr. Inan halen İstanbul’da Koç Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmaktadır.Kendisi 1982 ile 2009 yılları arasında Stanford Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde Profesör ve Uzay,Telekomünikasyon ve Radyobilim Laboratuvarı’nın Direktörü olarak görev yaptı. Prof. Dr. Inan şimdiye kadar 11,800 atıf alan 366 bilimsel makaleye imza attığı gibi (h-index=58), 1990’dan beri Tez Danışmanı olarak 60 Doktora öğrencisi mezun etmiştir.

Prof. Dr. İnan Amerikan Jeofizik Birliğinin (AGU), Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsünün (IEEE), ve Amerikan Fizik Kurumunun (APS) ‘Fellow’ rütbeli üyesidir. Prof. Dr. İnan, Uluslararası Radyobilim Birliği’nin (URSI) ABD Ulusal Komite Başkanlığı,URSI’nin H Komisyonu (Plazmalardaki Dalgalar) Uluslararası Başkanlığı ve URSI Başkan Yardımcılığı görevlerini de yapmıştır. Kendisi 2007 yılında Stanford Üniversitesi tarafından, lisans seviyesinde araştırmaları teşvik etme alanında gösterdiği üstün başarı sebebiyle Allan V. Cox Madalyası’na ve 1998 yılında yine Stanford Üniversitesi tarafından lisans seviyesindeki üstün öğretim başarısı sebebiyle Tau Beta Pi Ödülüne layık görülmüştür.

DAHA FAZLA HABER OKU