Erdoğan: Esnafımızın malını mülkünü yağmaladılar; nerede o ağaç diyerek ortalığı karıştıranlar?

Cumhurbaşkanı: Bunların derdi ağaç dikmek değil, Türkiye'yi çıra gibi yakmaktı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Geleceğe Nefes adını verdiği kampanyada yaptığı konuşmada Gezi eylemlerine göndermede bulundu.

Erdoğan, 11 milyon fidanın dikileceği etkinlikte yaptığı konuşmada Gezi’deki eylemlerde “şehirlerin talan edildiğini, haftalarca sokakların ateşe verildiğini, esnafların mallarının yağmalandığını” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2013 yılında gerçekleşen protestolarda yer alan kişilere “Nerede o ağaç diye ortalığı karıştıranlar?” ifadesiyle seslenen Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Fidan deyip geçmemek gerekiyor.  Bugün burada diktiğimiz fidanların ileride nerede, hangi hayırlı iş için kullanılacağını bilemeyiz.

Geçmişte birileri ağaç bahanesiyle şehirlerimizi talan etmeye kalkmıştı. Haftalarca sokakları ateşe vermişler, esnafımızın malını mülkünü yağmalamışlardı. Nerede o ağaç deyip ortalığı karıştıranlar? Hiçbiri ortada yok, dikili ağaçları yok. Bunların derdi ağaç dikmek değil, Türkiye'yi çıra gibi yakmaktı.

Bodrum'da, Marmaris'te, İzmir'de birçok yerde ormanlık alanları nasıl yaktıklarını izledik değil mi? PKK terör örgütü yan kolları, 'Biz yaktık' dedi. Onlar yaktı, biz diktik. Allah'ın yardımı milletimizin desteği ile bu tuzakları boşa çıkardık. Ağaçlandırma seferberliğinde de milletimizle el ele, gönül gönüle çalışıyoruz. Onlar sakalımızı tıraş ettiler, ama tıraş edilen sakal daha gür biter. Biz onların kollarını kesiyoruz. 

"Temel atmama" törenine tepki

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun düzenlediği “temel atmama” törenine tepki gösterirken şu ifadeleri kullandı:

Hizmet bir vizyon işidir. Bazıları önüne gelen projeleri bile hayata geçiremiyor. Birileri, bir önceki dönemde hazırlıkları tamamlanan ileri biyolojik arıtma tesisi yatırımı için, şu gaflete bakın, 'temel atmama töreni' yapıyor. Bunlar temel atma ve açılış töreni gibi işlere zaten yabancılar.

Ben temel atma törenine değil açılışlara giderim. Bu benim prensibim, o ayrı. Karakterlerine uygun şekilde temel atmama töreni düzenlemişler. Ülkeye ve millete hizmet bunların bünyesine ağır gelir. Onun için kendilerine yakışanı yapmışlar.

Ankara da böyle değil miydi? Aynı şekilde sıkıntılar diz boyuydu, Melih Bey ile birlikte bu adımlar atıldı, Ankara bir değişimi dönüşümü yaşadı. AK Parti deyince akla hizmet gelir.

İmamoğlu'nun temel atmadığı tören

Önceki yönetim tarafından projesi onaylanan ve ihale süreci tamamlanan Silahtarağa Arıtma Tesisi projesini 'İhtiyaç yok" diyerek iptal eden İmamoğlu, 7 Kasım'da “temel atmama” töreni düzenlemişti.


Silahtarağa Arıtma Tesisi’nin iptal edilmesiyle elde edilecek faydalar şöyle İBB tarafından şöyle sıralanmıştı:

  •  1 milyar 525 milyon TL’lik maddi yük bertaraf edilecek.
  • İnşaat alanı içerisindeki Eyüpsultan Belediyesi’ne ait spor tesisi, düğün salonu, İGDAŞ Genel Müdürlüğü’ne ait binanın yıkılmasının önüne geçilecek.
  • Bölgenin atık suyu, halihazırda işleyen Silahtarağa Terfi Merkezi, Yenikapı ve Baltalimanı Atık Su Arıtma Tesisleri’nde arıtılmaktadır. Söz konusu tesislere daha fazla atık su gelse dahi, arıtabilecek kapasiteye sahiptirler.
  • Ayrıca Haliç’e atık su girişi zaten söz konusu olmadığından, bu kapasitede bir tesisin inşasına gerek görülmemektedir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU