Dünyanın gazdan elektrik üretecek ilk gemisi Türk-Japon ortaklığı ile dönüştürülecek

Türkiye'nin ilk elektrik ihracatçısı Karpowership Japon MOL şirketi ile ortak şirket kurdu

Karadeniz Holding iştiraki Karpowership'e ait yüzer elektrik santrali İrem Sultan.

Dünya gazetesinden Aysel Yücel’in haberine göre Karadeniz Holding iştiraki Karpowership, Japon MOL ile ortak şirket kurdu.

KALMOL isimli yeni şirket dünyada bir ilke imza atacak. İlk kez yüzen bir enerji santralinin elektriği gazdan üretmesi sağlanacak.


Proje kapsamında MOL’ün kontrolündeki 1994 yapımı LNG (sıvı doğalgaz) taşıyıcısı Dwiputra LNG transferi yapacak yüzer bir depolama ünitesine dönüştürülecek.
 


Dwiputra, Karpowership’in Mozambik’teki İrem Sultan isimli enerji gemisine LNG sağlayacak bir ünite olarak kullanılacak. İrem Sultan şu anda enerji üretimini akaryakıttan yapıyor.
 


Dünyanın en büyük enerji gemisi filosuna sahip olduğu belirtilen Karpowership, Endonezya, Gana, Mozambik, Gambiya, Sierra Leone ve Lübnan’daki enerji gemileriyle elektrik üretiyor.
 



Türkiye’nin ilk elektrik ihracatçısı olan Karpowership şu anda sahip olduğu enerji gemisi filosuyla Lübnan’ın yüzde 25, Gana’nın yüzde 26, Mozambik’in yüzde 10, Sudan’ın yüzde 10, Gambiya’nın yüzde 80 ve Sierra Leone’nin yüzde 80 elektrik ihtiyacını karşılıyor.
 


 

DAHA FAZLA HABER OKU